İKTİSADİ KALKINMA VAKFI
E-Bülteni
İKTİSADİ KALKINMA VAKFI
E-Bülteni
25 NİSAN-2 MAYIS 2013

TÜRKİYE, ŞANGHAY İŞBİRLİĞİ ÖRGÜTÜ’NÜN DİYALOG ORTAĞI OLDU

Türkiye’nin Şanghay İşbirliği Örgütü (ŞİÖ) ile “diyalog ortağı” olmasını öngören mutabakat belgesi Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ve ŞİÖ Genel Sekreteri Dmitri Mezentsev tarafından 26 Nisan 2013 tarihinde Kazakistan’ın Almatı şehrinde imzalandı. Türkiye, ŞİÖ’nün diyalog ortağı olan ilk NATO üyesi ülke olma özelliğini taşıyor.

Dışişleri Bakanı Davutoğlu, imza töreninde yaptığı açıklamada, diyalog ortaklığının ekonomi ve ulaşım başta olmak üzere Türkiye'nin örgütle bağlarını güçlendireceğini ve bütün ülkeleri tehdit eden tehlikelere karşı birlikte mücadele etme imkânı sunacağını ifade etti. Davutoğlu ayrıca, mutabakat belgesinin bir “ortak kader” beyanı ve Türkiye ile ŞİÖ’nün el ele ve omuz omuza yürüyeceği uzun bir yolun başlangıcı niteliğinde olduğunu ifade etti.

Diyalog Ortaklığı ile başta bölgesel güvenlik, terörle mücadele, uyuşturucu kaçakçılığı ve organize suçların önlenmesi ile ekonomik ve kültürel alanlar da dahil olmak üzere çeşitli konularda işbirliğinin geliştirilmesi öngörülüyor. Bunun yanında Asya’da barış, istikrar ve kalkınmanın sağlanması bakımından önemli bir örgüt olan ŞİÖ ile ilişkilerin daha kapsamlı bir şekilde geliştirilmesinin hedeflendiği belirtildi.

1996 yılında radikal İslam ve Afganistan’dan uyuşturucu kaçakçılığı tehdidi ile etkin bir şekilde mücadele edilmesi amacıyla bölgesel bir güvenlik bloğu olarak Çin, Rusya, Kazakistan, Kırgızistan, Tacikistan tarafından kurulan Şanghay Beşlisi, 2001 yılında Özbekistan’ın da dahil olması ile Şanghay İşbirliği Örgütü adını almıştı. Hindistan, İran, Moğolistan ve Pakistan’ın gözlemci üye statüsünde bulunduğu ŞİÖ, 2008 yılında “diyalog ortaklığı” statüsünü oluşturma kararı almıştı. Halihazırda, Türkiye dışında Beyaz Rusya ve Singapur da ŞİÖ’nün diyalog ortağı statüsünde bulunuyor.