AB’de arıların sağılığını tehdit eden tarım ilaçlarına yasak geliyor
Avrupa Komisyonu arıların sinir sistemine zarar veren böcek ilaçlarının (neonicotinoid) yasaklanması için onay verdi. Arıların sinir sistemini hedef alan etken maddelerin kullanımını askıya almak için yapılan oylamada 27 üye ülkeden 15′i lehte oy kullandı. Oylamada İngiltere, Çek Cumhuriyeti, İtalya, Macaristan, Romanya, Slovakya, Avusturya ve Portekiz aleyhte oy verirken, İrlanda, Litvanya, Finlandiya ve Yunanistan çekimser oy kullandı. İlaçlarının yasaklanması yönünde evet oyu kullanan 15 ülke ise Belçika, Bulgaristan, Danimarka, Estonya, İspanya, Fransa, Kıbrıs, Almanya, Letonya, Lüksemburg, Malta, Hollanda, Polonya, Slovenya ve İsveç oldu.
Komisyon’un Sağlık ve Tüketicinin Korunmasından Sorumlu Üyesi Tonio Borg yaptığı açıklamada önerilerinin Avrupa Gıda Güvenliği Otoritesi (EFSA) tarafından belirtilen arılar üzerindeki riskleri temel aldığını belirtirken, ekosistem için büyük bir öneme sahip olan ve AB tarımına yılda 22 milyar avro katkı sağlayan arıların korunmasını güvence altına almak için çalışmaya devam edeceklerini ifade etti.
AB Komisyonu’nun, arıların sinir sistemine zarar veren ve ölümcül yan etkileri olan üç pestisitin iki yıl boyunca yasaklanması kararının 1 Aralık 2013 tarihinde yürürlüğe girmesi bekleniyor. Böylece EFSA tarafından arılar üzerinde riskler taşıdığı belirtilen Thiamethoxam, Cloathianidin, Imidacloprid adlı üç neonicotinoid’in arıların beslendiği ekinlerden mısır, kolza ve ayçiçeğinde iki yıl için kullanılması yasaklanmış olacak.
Dünyadaki tarımsal bitkilerin polenlerinin ortalama üçte birinin bal arıları ve diğer hayvanlarca taşındığı tahmin edildiği belirtilirken, geçtiğimiz 10 yıl içerisinde arı popülasyonundaki azalışa ilişkin veriler endişeye yol açmıştı. Sayılardaki hızlı azalmaya hastalıklar, yaşam alanı kaybı ve neonicotinoid böcek ilaçları sebep olarak gösterilmiş ve buna ilişkin bir dizi bilimsel çalışma yapılmıştı. Çalışma sonucunda özellikle neonicotinoidin kraliçe arıların sayılarında azalmaya neden olduğu ve polen toplamak için çıkan arıların yön bulma duyularına hasar verdiği ve buna bağlı olarak arıların geri dönemediği ortaya konmuştu.