Geçtiğimiz hafta Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, 1-3 Nisan 2013 tarihlerinde Letonya düzenlediği resmi ziyaretin ardından 3-4 Nisan 2013 tarihleri arasında Litvanya’ya da resmi bir ziyaret gerçekleştirdi. Ziyarette Gül’e AB Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış da refakat etti.
İş Forumu kapsamında Litvanya’nın Cumhurbaşkanı Dalia Grybauskaite tarafından ağırlanan Gül’ün mevkidaşı ile gerçekleştirdiği görüşmesinde genel olarak Türkiye’nin AB’ye üyelik süreci ve vize konusu değerlendirildi. AB’ye entegrasyon süreci ve üyelik statüsünün elde edilmesi konusunda Litvanyalı yetkililerden gelen destek ülkenin Cumhurbaşkanı Grybauskaite tarafından bir kez daha dile getirildi. Grybauskaite, AB’ye üyelik sürecinin uzamasını son zamanlarda uluslararası konjöktürde şekillenen jeopolitik dönüşümlere bağladı. Konuşmasında Gümrük Birliği-AB-Türkiye noktasına da değinen Gül, bu konuda kesin olarak Türkiye’nin ayrıcalıklı özelliğinin ve öneminin bütün üye ülkeler tarafından takdir edilmesi gerektiğini belirtti. İş adamlarının en büyük sorunlarından biri olan vize sorunu için ise malları üretenlerin Gümrük Birliği üyesi ülkelerde serbestçe dolaşamamasından oluşan sıkıntıyı vurguladı. Ayrıca AB’nin üye ülkesi olmayan ve müzakere sürecine başlamamış ülkeler için vize uygulamasının kaldırılmasının ve bunun gündeme gelmesini eleştirdi.
Litvanya’da Kültür ve Eğitim Merkezi’nin açılışını yapan Gül, “Viking Treni” projesi adı altında ekonomik faaliyetleri attırıcı girişimlerin devamını isterken, bu proje çerçevesinde Litvanya-Karadeniz üzerinden yapılacak faaliyetlerin bölgesel rolünün önemine dikkat çekti.
AB Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış’ın açıklamaları da vize sorunu ve üyelik süreci yöndeydi. Türkiye tarafından beklenen somut adımlara işaret eden Bağış, aynı konular üzerinde ülkenin Dışişleri Bakanı Linas Linkevicius ile birlikte bir görüşme gerçekleştirdi.
Litvanya 2013 yılının ikinci yarısından itibaren AB Dönem Başkanlığı’nı İrlanda’dan devralacak. Bu konuda Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Litvanya’nın Türkiye için söylediği sözlerin devam edeceğini belirtti ve ekonomik ve siyasi ilişkiler paralelinde ilişkilerden duyduğu memnuniyeti dile getirdi.
Türkiye ve Litvanya arasında 1930 tarihli dostluk anlaşması da bulunuyor.