İKTİSADİ KALKINMA VAKFI
E-Bülteni
İKTİSADİ KALKINMA VAKFI
E-Bülteni

EKONOMİ BAKANI ZAFER ÇAĞLAYAN GÜMRÜK BİRLİĞİ İLE İLGİLİ DEĞERLENDİRMELERDE BULUNDU

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Almanya`nın Baden-Württemberg eyaletinin Ekonomi ve Maliye Bakanı Nils Schmid ile gerçekleştirdiği görüşmenin ardından yaptığı açıklamada Almanya`da 1,2 milyar dolar seviyesinde bulunan Türk yatırımına karşılık Almanya`nın Türkiye`de 5 bin 58 firmasının faaliyet gösterdiğini ve bu ülkeden 5,5 milyar dolar düzeyinde sermaye geldiğini belirtti.
EKONOMİ BAKANI ZAFER ÇAĞLAYAN GÜMRÜK BİRLİĞİ İLE İLGİLİ DEĞERLENDİRMELERDE BULUNDU

 

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Almanya'nın Baden-Württemberg eyaletinin Ekonomi ve Maliye Bakanı Nils Schmid ile gerçekleştirdiği görüşmenin ardından yaptığı açıklamada Almanya'da 1,2 milyar dolar seviyesinde bulunan Türk yatırımına karşılık Almanya'nın Türkiye'de 5 bin 58 firmasının faaliyet gösterdiğini ve bu ülkeden 5,5 milyar dolar düzeyinde sermaye geldiğini belirtti.

Ekonomi Bakanı Çağlayan, Türkiye'nin AB ile Gümrük Birliğini başarılı şekilde yürüttüğünü bunun yanında AB'nin Türkiye'ye karşı haksız uygulamaları olduğunu ve AB'den Türk işadamlarına vize uygulaması yapılırken Kanada, Japonya, Brezilya, Güney Kore, Ukrayna gibi ülkelerin vatandaşlarına AB'ye vizesiz geçiş imkânı sağlanmasının çifte standart olduğunu belirtti.

Çağlayan, AB-ABD arasında müzakerelerine başlanması öngörülen serbest ticaret anlaşmasına ilişkin olarak, AB'nin üçüncü ülkelerle yaptığı serbest ticaret anlaşmalarının, Türkiye'nin haksız rekabetle karşılaşmasına yol açtığını ifade etti. Gümrük Birliği’nde sürecin bu şekilde devam etmesi halinde Gümrük Birliği’ni masaya yatıracaklarını vurguladı. Çağlayan ayrıca konu ile ilgili olarak Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, ABD Başkanı Barack Obama'ya bir mektup gönderdiğini de belirtti.

AB'nin serbest ticaret anlaşması yaptığı Meksika, Güney Afrika ve Cezayir gibi ülkelerle Türkiye'nin hala serbest ticaret görüşmelerine başlayamadığının altını çizen Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, AB ile serbest ticaret anlaşması yapan ülkelerin Türkiye pazarına rahatlıkla girdiğini ancak o ülkelerin Türkiye'ye ortalama yüzde 40-50 gümrük vergisi uyguladığını belirtti.

AB ile ABD arasında başlayacak serbest ticaret müzakerelerinde Türkiye’nin dışarıda kalmasının ABD ile ticari ilişkiler açısından haksız rekabet oluşturacağını ve AB'nin bu konuda Türkiye'ye karşı samimi olmadığını belirterek, Gümrük Birliği dolayısıyla tam üyeliğin tüm sorumlulukların Türkiye'ye yüklendiğini kaydetti. Mevcut haliyle Gümrük Birliği’nin Türkiye’nin aleyhine işler duruma geldiğini de belirten Çağlayan, Başbakan Erdoğan’ın ABD'nin AB ile başlattığı sürece paralel bir şekilde Türkiye'nin de ABD ile serbest ticaret müzakerelerine başlama konusundaki isteğini aktardığını, ABD’nin bu konuda Türkiye'ye kayıtsız kalmayacağını ifade etti.

Almanya Baden-Württemberg Eyaleti Ekonomi ve Maliye Bakanı Nils Schmid ise Avrupa'nın Türkiye sayesinde güçleneceğini ve bu nedenle Türkiye'nin AB'ye üyeliğinin önemli olduğunu ifade ederken, vizenin kolaylaştırılması konusunda karşılıklı görüşmeler olduğunu ve konunun olumlu sonuçlanmasını istediklerinin altını çizdi.

Diğer Yazılar