Geçtiğimiz hafta, Avrupa Birliği (AB) gündeminde Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’nin (GKRY) AB ile 10 milyar avroluk kurtarma paketi üzerinde anlaşmaya varması ve AB’nin Japonya ve ABD ile olası serbest ticaret anlaşması (STA) müzakerelerindeki son gelişmeler yer aldı. Türkiye ve AB ilişkilerinde ise Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın Danimarka ve Hollanda ziyareti, Avrupa Parlamentosu (AP) Türkiye Raportörü Ria Oomen- Ruijten tarafından hazırlanan 2012 Türkiye Raporu’nun Parlamento’da oylanması ve 21 Mart tarihinde Abdullah Öcalan’ın ateşkes çağrısı üzerine AB’den gelen açıklamalar ana başlıkları oluşturdu.
İKV’NİN DÜZENLEDİĞİ “TÜRKİYE: AVRUPA SÜRECİNDEKİ BÖLGESEL GÜÇ” SEMİNERİ DUBLİN’DE YAPILDI
İktisadi Kalkınma Vakfı 25 Mart 2013 tarihinde Dublin’de İrlanda’nın önde gelen düşünce kuruluşu Uluslararası ve Avrupa İşleri Enstitüsü’nde (IIEA) bir seminer düzenledi. İKV Başkanı Prof. Dr. Haluk Kabaalioğlu’nun girişimi ve IIEA’nın katkıları ile düzenlenen “Türkiye: Avrupa Sürecindeki Bölgesel Güç” adlı seminer geniş bir katılım ile gerçekleşti. Seminerde, Türkiye’nin AB ile ilişkileri, katılım sürecindeki gelişmeler, AB’nin genişleme stratejisi, Türkiye’nin Osmanlı’dan modern Türkiye’ye Avrupa ile ilişkileri ve Türkiye ekonomisindeki son gelişmeler ele alındı.
İKV Araştırma Müdürü Melih Özsöz tarafından hazırlanan ve beş Batı Balkan ülkesinin yanı sıra, Kosova, Doğu Ortaklığı ülkeleri ve Rusya ile AB’nin yürüttüğü vize serbestliği süreçlerine, pratik ve kolay anlaşılan bir üslup ile ışık tutmayı amaçlayan yayın, İKV tarafından yayımlandı.
İKV’DEN YENİ DEĞERLENDİRME NOTU: “TÜRKİYE’NİN AB ÜYE ÜLKE VATANDAŞLARINA YÖNELİK VİZE POLİTİKASI”
AB üye ülkelerinin Türk vatandaşlarına uyguladığı vize politikası, Türkiye-AB ilişkileri çerçevesinde son yıllarda sıklıkla ele alınan bir konu olmuştur. Türkiye’nin AB üye ülke vatandaşlarına yönelik vize uygulamaları ise, tartışmalarda göz ardı edilmeyen ancak çok fazla üzerinde durulmayan bir konudur.
BAŞBAKAN ERDOĞAN DANİMARKA VE HOLLANDA’YA RESMİ ZİYARETLERDE BULUNDU
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan 20-21 Mart 2013 tarihlerinde Danimarka ve Hollanda’ya resmi ziyaretlerde bulundu. AB Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış’ın da refakat ettiği yurtdışı turunda ilk olarak Danimarka’da temaslarda bulunan Erdoğan, Danimarka Kraliçesi II. Margrethe ve Danimarka Başbakanı Helle Thorning-Schmidt ile bir araya geldi. Daha sonra Türk ve Danimarka firmalarının temsilcilerinin yer aldığı foruma da katılan Başbakan Erdoğan, önemli açıklamalarda bulundu.
EKONOMİ BAKANI ZAFER ÇAĞLAYAN GÜMRÜK BİRLİĞİ İLE İLGİLİ DEĞERLENDİRMELERDE BULUNDU
Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Almanya`nın Baden-Württemberg eyaletinin Ekonomi ve Maliye Bakanı Nils Schmid ile gerçekleştirdiği görüşmenin ardından yaptığı açıklamada Almanya`da 1,2 milyar dolar seviyesinde bulunan Türk yatırımına karşılık Almanya`nın Türkiye`de 5 bin 58 firmasının faaliyet gösterdiğini ve bu ülkeden 5,5 milyar dolar düzeyinde sermaye geldiğini belirtti.
AP DIŞİŞLERİ KOMİSYONU TÜRKİYE RAPORU’NU KABUL ETTİ
AP Dışişleri Komisyonu 21 Mart 2013 tarihinde, Hollandalı Milletvekili ve AP Türkiye Raportörü Ria Oomen-Ruijten`in hazırladığı 2012 İlerleme Raporu`nu 54`e karşı 4 oyla kabul etti. Oylama sonrasında AP Dışişleri Komisyonu tarafından yapılan açıklamada, Avrupa Komisyonu ve Türkiye, Mayıs 2012`de başlatılan “pozitif gündem” sürecindeki çalışmaları sebebiyle kutlanırken, yargıda reformun, demokrasinin tesisi ve modernleşme için hayati öneme sahip olduğu ifade edildi.
FÜLE VE ASHTON ÖCALAN’IN ATEŞKES ÇAĞRISI İLE İLGİLİ BİR AÇIKLAMA YAYINLADI
21 Mart 2013 tarihinde hapisteki PKK terör örgütü elebaşısı Abdulah Öcalan’ın yapmış olduğu ateşkes ve sınır dışına çıkma çağrısı üzerine AB Dışişleri ve güvenlik politikası yüksek temsilcisi Catherine Ashton ve Avrupa Komisyonu’nun Genişleme ve Komşuluk Politikasından Sorumlu Üyesi Stefan Füle ortak bir açıklama yayınladı. Açıklamada, şu ifadelere yer veriliyor:
AB VE GKRY 10 MİLYAR AVROLUK KURTARMA PAKETİ ÜZERİNDE ANLAŞTI
Geçtiğimiz hafta AB’nin GKRY’ye vereceği mali yardım paketinin, karşılığında bankalardaki mevduatlardan vergi kesilmesi nedeniyle GKRY parlamentosunda yapılan oylamada reddedilmesi sonrasında GKRY farklı çözüm olanaklarını değerlendirmeye başlamıştı. Bu bağlamda GKRY, ilk olarak, AB’nin 10 milyar avro kredi karşılığında bankalardaki mevduatlardan vergi kesilmesi talebini reddetmesinin ardından Rusya’nın kapısını çalmış, Rusya’nın GKRY’den olası bir yardım karşılığında deniz ve hava üssü talep etmesiyle görüşmeler kilitlenmişti.
AVRUPA KOMİSYONU EKONOMİK VE PARASAL BİRLİĞİN GÜÇLENDİRİLMESİ İÇİN GELECEK ADIMLARI ORTAYA KOYUYOR
Avrupa Komisyonu 20 Mart 2013 tarihinde daha derin bir Ekonomik ve Parasal Birliğin temellerinin atılmasına yönelik iki yeni tebliğ yayınladı. Avro Alanı’nda ekonomi politikası koordinasyonunun ve entegrasyonunun güçlendirilmesi amacıyla Avrupa Komisyonu geçen yıl Kasım ayında ekonomik, politik ve finansal alanda sağlam ve güçlü bir yapının oluşturulması için bir plan kabul ederek, kısa, orta ve uzun vadede atılması gereken adımları ortaya koymuştu.
AB VE JAPONYA ARASINDA SERBEST TİCARET ANLAŞMASI MÜZAKERELERİ BAŞLIYOR
25 Mart 2013 tarihinde Tokyo şehrinde düzenlenmesi öngörülen 21’inci AB-Japonya Zirvesi GKRY’de yaşanan mali kriz nedeniyle ertelenmesi üzerine, AB Konseyi Başkanı Herman Van Rompuy ve Avrupa Komisyonu Başkanı José Manuel Barroso, Japonya Başbakanı Shinzo Abe ile bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Avrupalı ve Japon liderler tarafından; AB ve Japonya arasında siyasi, küresel ve sektörel alanlarda işbirliğini güçlendirmeyi amaçlayan hedefler yanında, serbest ticaret anlaşması için müzakerelerin başlatılması kararı alındı.
Obama Yönetimi, 20 Mart 2013 tarihinde AB ile öngördüğü Transatlantik Ticaret ve Yatırım İşbirliği Anlaşması müzakerelerinin başlaması için Kongre’ye resmi bir bildiride bulundu. Bilindiği gibi, geçtiğimiz Şubat ayında, Başkan Obama ve AB liderleri kapsamlı bir ticaret ve yatırım anlaşmasını hayata geçirmek istediklerini açıklamışlardı, ancak ABD’nin müzakereleri başlatabilmesi için 90 gün öncesinde Kongre’ye resmi bir bildiride bulunması gerekiyordu.
BELGRAD-PRİŞTİNE DİYALOĞUNDA ANLAŞMAYA YAKLAŞILDI
Sırbistan ve Kosova arasındaki ilişkilerin normalleştirilmesine yönelik AB arabuluculuğunda sürdürülen Belgrad-Priştine diyaloğunun 7’nci toplantısı 20 Mart 2013 tarihinde AB Dışişleri ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton’ın arabuluculuğunda Brüksel’de gerçekleştirildi. AB Dışişleri ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi toplantıdan sonra yaptığı açıklamada, Sırbistan ve Kosova arasında ilişkilerin normalleştirilmesine yönelik tarihi bir anlaşmaya varılmasının “çok yakın” olduğunu duyurdu. Ashton, diyalogda Kuzey Kosova’ya ilişkin en zorlu konuların çözümlenmesine çok yaklaştıklarını ifade etti.
AVRUPA KOMİSYONU, 2013 YILI AVRUPA KOMŞULUK POLİTİKASI PAKETİNİ AÇIKLADI
Avrupa Komisyonu’nun Genişlemeden ve Komşuluk Politikasından Sorumlu Üyesi Štefan Füle 20 Mart 2013 tarihinde, 2013 Yılı Avrupa Komşuluk Politikası (European Neighborhood Policy- ENP) Paketi’ni açıkladı. Bilindiği üzere, ENP AB’nin doğusunda ve güneyinde bulunan komşuları ile ilişkilerini geliştirerek, Akdeniz’de ve Doğu Avrupa’da refah, istikrar ve güvenliğin artırılmasını amaçlıyor. Söz konusu ülkeler, AB ile daha fazla ticaret, AB’ye daha kolay seyahat ve reformların uygulanmasında daha fazla yardım gibi imkânlardan yararlanıyor. ENP’nin 2011 yılında, Kuzey Afrika ve Orta Doğu’daki halk hareketlerine cevaben yeniden gözden geçirilmişti.
ALMANYA’DA YAŞAYAN TÜRK VATANDAŞLARINA UYGULANAN YÜKSEK OTURUM HARCI HAKSIZ BULUNDU
Almanya’da yaşayan Türk vatandaşlarına uygulanan yüksek oturum harcına itiraz eden Türk işçiyi haklı bulan Federal Danıştay, Türk vatandaşlarından ayrımcılık içeren yüksek oturum harcı alınamayacağına karar verdi. Alınan 19 Mart 2013 tarihli, BVerwG Nr. 17/2013 - Urt. v. 19.3.2013, Az. 1 C 12.12 nolu karar ile Katma Protokol ve Türkiye- AB Ortaklık Konseyi’nin 1/80 sayılı kararı gereğince Türk vatandaşlarından da, AB ülkesi vatandaşlarından talep edilen meblağda oturum harcı talep edilebileceğine hükmetti.
GÜNDEMDEN KISA KISA...