Geçtiğimiz hafta, Avrupa Birliği (AB) gündeminde Türkiye tarafından hazırlanan AB Liderler Zirvesi; Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’ne (GKRY) yapılacak yardıma ilişkin mevduat vergisi; Merkel, Hollande ve Barroso’nun Berlin’de bir araya gelmesi ve Kosova ile Sırbistan’ın Kosova’nın kuzeyi konusunda anlaşmaya varması yer aldı.
İKV, 14 Mart 2012 tarihinde, TEPAV’in işbirliğinde “Çağımızda Küresel Değer Zinciri: Yatırım ve Ticaret Politikalarına Etkileri” başlıklı uluslararası bir konferans düzenledi. 2005’ten bu yana Dünya Ticaret Örgütü’nün (DTÖ) Genel Direktörlüğü görevini yürüten Pascal Lamy Türkiye ziyareti kapsamında konferansa katılarak küresel değer zincirlerinin uluslararası ticaretin üzerindeki etkileri hakkında bir konuşma yaptı.
AB LİDERLER ZİRVESİ BRÜKSEL’DE GERÇEKLEŞTİ
AB Liderler Zirvesi 14-15 Mart 2013 tarihinde Brüksel’de gerçekleşti. Zirve’nin önemli gündem maddelerini oluşturan AB’nin 2013 yılı için öngördüğü beş ekonomik öncelik üzerinde anlaşmaya varıldı.
GKRY’YE UYGULANMASI PLANLANAN ‘MEVDUAT VERGİSİ’ TARTIŞMALARI BÜYÜYOR
AB Maliye Bakanları, 15 Mart 2013 tarihinde bir araya gelerek GKRY’ye yönelik mali yardım paketi ile iktisadi düzenleme programını görüştü. İflasın eşiğine gelen GKRY’ye verilecek kurtarma programına karşılık, Rum bankalarındaki mevduat hesaplarından vergi alınacağının açıklanması, hem adanın güneyinde, hem de Avro Alanı`nın genelinde ciddi tartışmalara yol açtı.
MERKEL, HOLLANDE VE BARROSO İLE BERLİN’DE BİRARAYA GELDİ
18 Mart 2013 tarihinde Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande ve Avrupa Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso ile birlikte Avrupalı sanayicilerle bir araya gelen Almanya Başbakanı Angela Merkel, toplantıdan önce yaptığı açıklamada Avro Alanı’nda bir bütün olarak istikrarı korumak için çalıştıklarını ve bunu GKRY’deki ekonomik kriz sürecinde de devam ettireceklerini ifade etti. Merkel ayrıca, GKRY’de mevduat hesaplarına vergi getirilmesine yönelik tedbirlerin Avro Alanı’nda ve finans piyasalarında aşağı yönlü hareketlenmelere neden olması ile ilgili olarak Avro Alanı’ndaki istikrarı sağlamak için diğer liderlerle birlikte hareket edeceklerini belirtti.
KOSOVA VE SIRBİSTAN ARASINDA KOSOVA’NIN KUZEYİ KONUSUNDA ANLAŞMAYA YAKLAŞILDI
AB Dışişleri ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton, Sırbistan ve Kosova arasındaki ilişkilerin normalleştirilmesine yönelik AB arabuluculuğundaki diyaloğa ilişkin 20 Mart’ta yapılacak toplantı öncesinde, 14 Mart 2013 tarihinde Sırbistanlı ve Kosovalı yetkililerle görüşmeler gerçekleştirdi.
AB BÜTÇESİNE İLİŞKİN GÖRÜŞMELERDE AP AĞIRLIĞINI KOYARAK KONSEY’DE SON ALINAN KARARLARA İTİRAZ ETTİ
AP 13 Mart 2013 tarihindeki oturumunda 8 Şubat’ta düzenlenen AB liderler zirvesinde ortaya koyulan taslak 2014-2020 bütçesine itiraz eden bir kararı büyük çoğunlukla kabul etti. AP’de önde gelen dört siyasi parti tarafından oluşturulan söz konusu kararda bütçede daha fazla esneklik ve etkinlik isteniyor. Esneklik ise bütçede ödeneklerin bir kalemden öbürüne aktarılabilmesi anlamına geliyor.
ORBAN, ARTAN TEPKİLER KARŞISINDA KENDİSİNİ SAVUNDU
Geçtiğimiz hafta, Macaristan’da yapılan Anayasa değişiklikleri AB yetkilileri ve Avrupa Konseyi tarafından, Avrupa standartlarına aykırı olduğu gerekçesi ile eleştirilmişti. Macaristan Başbakanı tepkiler karşısında kendisini savunurken, “Macaristan’ın yaptığı her şeyin Avrupa ilkeleri ile uyumlu olduğunu” söyledi.
AVRUPA KOMİSYONU, TİCARET VE YATIRIMLARIN ÖNÜNDEKİ ENGELLERE İLİŞKİN YENİ BİR RAPOR YAYIMLADI
Avrupa Komisyonu, 14 Mart 2013 tarihinde AB’nin en stratejik ekonomik ortaklarından olan Çin, Hindistan, Rusya, Japonya ve Arjantin/Brezilya’nın pazarlarında ticaret ve yatırımların önündeki engelleri ele alan üçüncü yılık raporunu yayımladı.
AP, AB ÇAPINDA SOSYAL GİRİŞİMLERİ DESTEKLEMEYE DÖNÜK ÖNEMLİ BİR KARAR ALDI
28 Haziran 2012 tarihinde AP, Konsey ve Avrupa Komisyonu tarafından üzerinde uzlaşma sağlanan, Avrupa Sosyal Girişimcilik Fonu (the European Social Entrepreneurship Fund) ile Avrupa Risk Sermayesi Fonu’nun (European Risk Capital Fund) kurulmasını öngören karar, 12 Mart 2013 tarihinde AP’de onaylandı. Söz konusu mekanizmaların kurulmasındaki amaç, sosyal girişimciliği ve risk sermayesini AB çapında özendirmek. Bu fondan yararlanmaya hak kazananlar, sosyal girişimler alanında AB çapında uyumlaştırılmış birçok yasal düzenlemeden ve kolaylaştırılmış mevzuattan yararlanabilecek.
GÜNDEMDEN KISA KISA...