Geçtiğimiz hafta Türkiye-Avrupa Birliği (AB) ilişkileri gündeminde; Başbakan Erdoğan’ın Avusturya ziyareti, Yunanistan Başbakanı Samaras’ın Türkiye’deki temasları, ABD Dışişleri Bakanı John Kerry’nin Avrupa ve Ortadoğu ziyaretleri kapsamında Türkiye’de yaptığı görüşmeler yer alırken, AB gündemine ilişkin en önemli gelişme ise Türkiye’nin müzakere sürecinde AB Daimi Temsilciler Komitesi’nin (COREPER) 22’nci fasıl olan Bölgesel Politika ve Yapısal Araçların Koordinasyonu’na ilişkin açılış kriterini onaylaması oldu. Bunun yanında gündemde Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’nin (GKRY) yeni lideri Nikos Anastasiadis’nin Türkiye’nin AB üyeliği ile ilgili olumlu açıklamaları da yer aldı.
İKV TEPAV İLE BİRLİKTE DTÖ GENEL DİREKTÖRÜ PASCAL LAMY’NİN KATILACAĞI BİR KONFERANS DÜZENLİYOR
2005’ten bu yana Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ)nün Genel Direktörlüğü görevini yürüten Pascal Lamy Türkiye ziyareti kapsamında İKV ve TEPAV Ticaret Çalışmaları Merkezi’nin ortak olarak düzenlediği uluslararası bir konferansta konuşacak. Lamy Dünya Ticaret sistemindeki son gelişmeler ve sorunlar hakkında bilgi verecek.
BAŞBAKAN ERDOĞAN 5’İNCİ MEDENİYETLER İTTİFAKI TOPLANTISI İÇİN AVUSTURYA’YI ZİYARET ETTİ
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan AB Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış ile birlikte 27 Şubat 2013 tarihinde 5’inci Medeniyetler İttifakı Toplantısı’na katıldı. Toplantının açılış oturumunda konuşma yapan Başbakan Erdoğan Türkiye’nin AB’ye üyeliğinin Medeniyetler İttifakı girişiminin başarısı noktasında son derece anlamlı ve önemli bir adım olacağını belirtti.
ABD DIŞİŞLERİ BAKANI JOHN KERRY’NİN TÜRKİYE ZİYARETİ
Göreve gelişinin ardından ilk yurt dışı gezisine çıkan ABD Dışişleri Bakanı John Kerry Avrupa ve Ortadoğu turunda İngiltere, Almanya, Fransa ve İtalya ziyaretlerinin ardından 1 Mart 2013 tarihinde Türkiye’ye resmi bir ziyarette bulundu. Türkiye’nin ardından Mısır, Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri ve Katar`ı ziyaret edecek olan Kerry Türkiye temaslarında Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ile biraraya geldi.
YUNANİSTAN BAŞBAKANI ANTONİS SAMARAS TÜRKİYE’YE RESMİ BİR ZİYARET GERÇEKLEŞTİRDİ
Yunanistan Başbakanı Antonis Samaras 4 Mart 2013 tarihinde Türkiye’ye resmi bir ziyaret gerçekleştirdi. Türkiye-Yunanistan Yüksek Düzeyli İşbirliği Konseyi Toplantısı vesilesiyle beraberinde on iki Bakan ve geniş katılımlı işadamı heyetiyle birlikte Türkiye’ye gelen Samaras, ilk olarak Atatürk Havalimanı Devlet Konukevi’nde AB Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış ve İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu ile görüştü. Ardından Tarabya Köşkü’ne geçen Samaras, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile bir araya geldi; görüşmede Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ile AB Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış da hazır bulundu. Görüşmenin ardından Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Türkiye ile Yunanistan arasında daha da güçlenecek ilişkilerin “Kuzey Akdeniz’i AB içinde bir barış, istikrar ve dostluk sütunu” haline getirmesini temenni ettiğini belirtti.
AB ÜLKELERİ 22’NCİ FASLIN AÇILMASI KONUSUNDA ANLAŞTI
27 Şubat 2013 tarihinde büyükelçiler seviyesinde toplanan AB Daimi Temsilciler Komitesi 22’nci fasıl olan Bölgesel Politika ve Yapısal Araçların Koordinasyonu’na ilişkin açılış kriterini onayladı. Bu gelişmeyi ilk olarak Twitter hesabından duyuran AB’nin Genişleme ve Komşuluk Politikası’ndan Sorumlu Komisyon Üyesi Štefan Füle “Türkiye’nin yeni fasıl açmaya bir adım daha yaklaştığını” ifade etti. Avrupalı kaynaklardan edinilen bilgiye göre AB Dönem Başkanı İrlanda verilen kararı Türk hükümetine bizzat bildirdi. Türkiye’nin yakın bir zamanda Brüksel’e ulaştırması beklenen eylem planı ve eylem planına ilişkin zaman çizelgesinin Avrupa Komisyonu tarafından incelenmesinin ardından AB Konseyi faslın açılmasına ilişkin kararını bildirecek.
ANASTASIADIS, ANKARA İLE YENİ İLİŞKİLER KURULABİLECEĞİ MESAJINI VERDİ
24 Şubat 2013 tarihinde yapılan seçimlerde GKRY’nin yeni lideri olan Nikos Anastasiadis, görevine başlamasının ardından 28 Şubat tarihindeki Parlamento’da gerçekleşen konuşması öncesinde Ankara ile yeni ilişkiler kurulabileceği mesajını verdi.
İTALYA’DA GENEL SEÇİM SONRASINDA YAŞANAN GELİŞMELER
İtalya Parlamentosu’nu oluşturan Temsilciler Meclisi ve Cumhuriyet Senatosu`nun milletvekillilerini belirlemek için, 24 ve 25 Şubat 2013 tarihlerinde İtalya’da düzenlenen genel seçimlerde hiçbir parti çoğunluğu elde edemedi. Temsilciler Meclisi’nde oyların yüzde 29,5’ini ve Cumhuriyet Senatosu’nda ise oyların yüzde 31,6 elde eden Pier Luigi Bersani’nin (Demokratik Parti) hükümeti kurma çalışmaları devam ederken, İtalya’da yeni bir hükümet kurulmasının zaman alacağı düşünülüyor.
AVRO ALANI MALİYE BAKANLARI VE AB EKONOMİ VE MALİYE BAKANLARI TOPLANTILARI GERÇEKLEŞTİRİLDİ
4 Mart 2013 tarihinde gerçekleşen Avro Alanı Maliye Bakanları (Avro Grubu) toplantısının ana gündem konusunu GKRY oluşturdu. Avro Grubu tarafından yapılan açıklamada GKRY’de yeni hükümetin işbaşına gelişiyle birlikte mali destek paketi verilmesine ilişkin görüşmelerde kısa sürede sonuca varılacağına inandıkları belirtildi. Avro Grubu liderleri Anastasiades’in yeni kredi anlaşmasının sonuçlanması için AB ile işbirliği halinde çalışacaklarına dair açıklamalarını da olumlu buldular.
AVRUPA BİRLİĞİ VE PERU ARASINDAKİ SERBEST TİCARET ANLAŞMASI KISMEN YÜRÜRLÜĞE GİRDİ
Bilindiği gibi AB, 26 Haziran 2012 tarihinde, Peru ve Kolombiya ile çok taraflı serbest ticaret anlaşması (multipartite free trade agreement) imzalamıştı. Tüm sanayi ve balıkçılık ürünlerinde gümrük vergilerinin kaldırılması; tarımsal ürünler pazarına erişimin kolaylaştırılması; kamu alımı, hizmet ve yatırım sektörüne erişim imkânlarının artırılması ve ticaret önünde yer alan teknik engellerin kaldırılması hedefleniyor. Anlaşma kapsamında ayrıca fikri mülkiyet haklarının geliştirilmesi, saydamlığın ve rekabetin arttırılması için ortak bir çerçeve programı oluşturulması, insan haklarının korunması, hukukun üstünlüğü ve çevre ve işçi haklarının korunmasına yönelik uluslararası anlaşmaların uyulmasına ilişkin maddeler de yer alıyor.
Üye ülkeler ve Avrupa Parlamentosu temsilcileri 27 Şubat 2013 tarihinde Bankaların Sermaye Yeterliliğine ilişkin yeni düzenlemeler getiren CRD IV mevzuat tasarısı üzerinde prensipte anlaşmaya vardılar. Tasarının Basel Komitesinin kararıyla Avrupa’da 8.000 kadar bankanın sermaye yeterliliğine ilişkin düzenlemeler getirmesi öngörülüyor.
AB İSTİHDAM, SOSYAL POLİTİKA, SAĞLIK VE TÜKETİCİ İŞLERİ KONSEY TOPLANTISI GERÇEKLEŞTİRİLDİ
AB İstihdam, Sosyal Politika, Sağlık ve Tüketici İşleri Konsey toplantısı, AB Dönem Başkanı İrlanda’nın Sosyal Koruma Bakanı Joan Burton ve İstihdam Bakanı Richard Bruton’un başkanlığında 28 Şubat 2013 tarihinde Brüksel’de gerçekleştirildi. AB üye ülkelerinin ilgili bakanlarını biraraya getiren toplantıda, genç işsizliği, sosyal politika ve istihdam başta olmak üzere birçok konu ele alındı. Toplantıda ele alınana başlıca konulara ilişkin kararlar ise şu şekilde:
AVRUPA KOMİSYONU “AKILLI SINIRLAR” PAKETİNİ AÇIKLADI
Avrupa Komisyonu, 28 Şubat 2013 tarihinde, Schengen ülkelerine giriş noktalarındaki işlemleri hızlandırıp, daha basit hale getirmenin yanısıra sınır güvenliğini de artıracak olan “Akıllı Sınırlar” (Smart Borders) paketini açıkladı. Komisyon tarafından önerilen paketin iki ayağı bulunuyor:
TÜRK GIDA KODEKSİ ET VE ET ÜRÜNLERİ TEBLİĞİ 5 MART 2013 TARİHİNDE YÜRÜRLÜĞE GİRDİ
9 Ocak 2011 tarihli ve 28157 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Türk Gıda Kodeksi Yönetmeliği’ne dayanarak hazırlanan ve çiğ et, kıyma, hazırlanmış et karışımları ve et ürünlerinin tekniğine uygun olarak üretilmesi, ambalajlanması ve piyasaya arzına ilişkin hususları belirleyen Türk Gıda Kodeksi Et ve Et Ürünleri Tebliği 5 Aralık 2012 tarihli ve 28488 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanmasının ardından 3 aylık geçiş süreci sonunda 5 Mart 2013 tarihinde yürürlüğe girdi.
AVRUPA YATIRIM BANKASI EKONOMİYİ CANLANDIRMAK İÇİN 2015 YILINDA KREDİ HACMİNİ YÜZDE 40 ARTIRACAK
Avrupa Yatırım Bankası (AYB) Başkanı Werner Hoyer 28 Şubat 2013 tarihinde Brüksel`de gerçekleşen bankanın yıllık toplantısında, süregelen mali ve ekonomik krizde AB’nin uzun vadeli finans kuruluşu olan AYB’nin 2013-2015 döneminde Avrupa`da büyümeyi destekleyici kredi kapasitesini yüzde 40 oranında artırmayı planladıklarını duyurdu.
AB, TAŞITLARDA DÜŞÜK EMİSYONU TEŞVİK EDEN YENİ BİR KILAVUZ BELGE YAYINLADI
Avrupa Komisyonu 28 Şubat 2013 tarihinde düşük karbonlu araçlara yönelik talebi arttırmak için oluşturulan mali yardımları nasıl kullanacakları konusunda üye ülkelere yardımcı olacak yeni bir kılavuz belge yayınladı. Yeni belge daha çok normal araçlar, otobüsler, ağır yük taşıtları ile hafif ticari taşıtları ilgilendiriyor.
AB’DE KARAYOLU TAŞIMACILIĞI YOLCU HAKLARI YÜRÜRLÜĞE GİRDİ
AB’de karayolu taşımacılığındaki yolcu hakları ile ilgili 181/2011 sayılı AB Tüzüğü 1 Mart 2013 tarihinden itibaren yürürlüğe girdi. AB’de yolcu haklarının düzenlenmesi, daha önce yürürlüğe giren havayolu, demiryolu ve denizyolu taşımacılığı yolcu hakları düzenlemelerinin ardından kara yolu taşımacılığı yolcu haklarının da yürürlüğe girmesiyle tamamlanmış oldu.
2013 YILI AVRUPA DEMİRYOLU ÖDÜLLERİ SAHİPLERİNİ BULDU
2013 Yılı Avrupa Demiryolu Ödülleri, 26 Şubat 2013 tarihinde Avrupa Demiryolu ve Altyapı Endüstrisi Topluluğu (CER) ve Avrupa Demiryolu Endüstrisi Birliği (UNIFE) tarafından düzenlenen resepsiyonda, sahiplerini buldu. Avrupa Demiryolu Ödülleri, 2007 yılından bu yana, iktisadi ve çevresel açıdan sürdürülebilir demiryolu ulaşımının gelişiminde üstün siyasi ve teknik başarılar gösteren kişilere veriliyor. Jüride ise, büyük demiryolu ve demiryolu endüstrisi şirketlerinin genel müdürleri ve siyasi karar alıcılar bulunuyor. Ödül kapsamında verilen 10.000 avro’luk para ödülü ise, kazananların tercihleri doğrultusunda bir sivil toplum kuruluşuna (STK) bağışlanıyor.
GÜNDEMDEN KISA KISA...