Geçtiğimiz hafta, Avrupa Birliği’nde (AB) Avro Alanı güvenlik duvarının yükseltilmesine ilişkin tartışmalar sürdü. Fransa, Avro Alanı kurtarma fonunun 1 Trilyon Avro’ya yükseltilmesini isterken, 30-31 Mart 2012 tarihinde bir araya gelen AB Ekonomi ve Maliye Bakanları Avro Alanı kurtarma fonunun 700 Milyar Avro’ya çıkarılmasına yeşil ışık yaktılar.
30-31 Mart’ta bir araya gelen Avrupa Birliği ülkelerinin Ekonomi ve Maliye Bakanları, krizin yayılmasının önlenmesi ve gelecekteki muhtemel ülke kurtarma paketleriyle başa çıkılabileceğine dair piyasalara güven vermek amacıyla Avro Alanı kurtarma fonunun borç verme kapasitesinin 500 Milyar Avro’dan 700 Milyar Avro’ya çıkarılmasını kararlaştırdılar.
Hollandalı Hıristiyan Demokrat Avrupa Parlamentosu (AP) Üyesi Ria Oomen-Ruijten’in Avrupa Komisyonu’nun 2011 yılı Türkiye İlerleme Raporu’na ilişkin karar taslağı, 29 Mart’ta AP Genel Kurulu’nda yapılan oylamada 66 “hayır” oyu ve 63 çekimser oya karşılık 517 “evet” oyu ile kabul edildi.
SURİYE HALKININ DOSTLARI GRUBU İKİNCİ KONFERANSI İSTANBUL’DA GERÇEKLEŞTİ
Suriye Halkının Dostları Grubu İkinci Konferansı, 83 ülke ve Birleşmiş Milletler (AB), Arap Ligi ve Afrika Birliği’nin de aralarında bulunduğu uluslararası örgüt temsilcilerinin katılımıyla 1 Nisan 2012 tarihinde İstanbul’da gerçekleşti.
AB BAKANI VE BAŞMÜZAKERECİ BAĞIŞ’TAN AB ÜYESİ DEVLETLERE VE AVRUPA KOMİSYONU’NA VİZE KONUSUNDA ÇAĞRI
AB Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış AB üyesi devletlere ve Avrupa Komisyonu’na hitaben kaleme aldığı metinde Türk vatandaşlarının vizesiz seyahat edebilmeleri için harekete geçme çağrısında bulundu. Bağış’ın kaleme aldığı metin, Avrupa Komisyonu üyeleri ve sözcüleri, Avrupa Parlamentosu üyeleri, AB’de faaliyet gösteren sivil toplum ve düşünce kuruluşları ile Avrupa medyasına iletildi.
KPK EŞBAŞKANI DEMİRKIRAN, RUİJTEN VE FLAUTRE’A EĞİTİM REFORMU İLE İLGİLİ MEKTUP GÖNDERDİ
Türkiye – AB Karma Parlamento Komisyonu (KPK) Eşbaşkanı Afif Demirkıran, 28 Mart 2012 tarihinde, Avrupa Parlamentosu (AP) Türkiye Raportörü Ria Oomen-Ruijten ve KPK Avrupa Kanadı Başkanı Hélène Flautre’a 4+4+4 reformu ile ilgili olarak açıklayıcı bir mektup gönderdi.
GAZETECİ AHMET ŞIK AVRUPA PARLAMENTOSU’NDA BİR KONUŞMA YAPTI
28 Mart 2012 tarihinde Avrupa Parlamentosu’na (AP) davet edilerek AP Başkanı Martin Schulz’la bir görüşme yapan Ahmet Şık, bu görüşmenin sonrasında AP içindeki üçüncü büyük siyasi grup olan Avrupa İçin Liberaller ve Demokratlar İttifakı Grubu’nun (ALDE) düzenlediği özel bir oturumda konuşma yaptı.
Avrupa Parlamentosu`nun (AP) Kadın Hakları ve Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Komitesi, Hollandalı Türk Kökenli AP Sosyalist Demokrat Grup Üyesi Emine Bozkurt`un Türkiye`de kadın hakları ile ilgili "2020 Perspektifiyle Türkiye`de Kadın" başlıklı raporunu, 28 Mart 2012 tarihinde oybirliği ile kabul etti.
AVRUPA GÜVENLİK VE İŞBİRLİĞİ TEŞKİLATI TÜRKİYE’DEKİ TUTUKLU GAZETECİLERE İLİŞKİN BİR RAPOR YAYIMLADI
Avrupa, Orta Asya ve Kuzey Amerika’dan 56 ülkenin üye olduğu Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı’nın (AGİT veya OSCE) Basın Özgürlüğü Temsilcisi Dunja Mijatoviç, 2 Nisan 2012 tarihinde Türkiye’de tutuklu gazetecilerle ilgili raporunu kamuoyuna açıkladı. Raporda, Türkiye’de bir önceki sene 57 olan tutuklu gazeteci sayısının 95’e ulaştığı belirtilerek, bunun kaygı verici olduğu ifade ediliyor ve yetkililerin gerekli önlemleri almaları çağrısında bulunuluyor. Raporda ayrıca tutuklu 95 gazetecinin kişisel ve mesleki bilgileri, hangi suçlarla isnat edildikleri ve ne kadar süredir cezaevinde bulunduklarına dair bilgilere de yer verildi.
AB-UKRAYNA ORTAKLIK ANLAŞMASI PARAFE EDİLDİ
30 Mart 2012 tarihinde Avrupa Birliği ve Ukrayna Başmüzakerecileri AB ile Ukrayna arasında derin ve kapsamlı bir serbest ticaret anlaşmasını (DCFTA) öngören Ortaklık Anlaşmasını parafe ettiler. Avrupa Birliği yetkilileri tarafından yapılan açıklamada, Ortaklık Anlaşması’nın paraflanmasının “tamamen teknik” bir adım olduğu belirtildi.
6’NCI AB – GÜNEY KORE ZİRVESİ GERÇEKLEŞTİRİLDİ
6’ncı AB-Güney Kore Zirvesi Güney Kore’yi temsilen Cumhurbaşkanı Lee Myung-bak, Avrupa Birliği’ni temsilen ise, AB Konseyi Başkanı Herman Van Rompuy ve Avrupa Komisyonu Başkanı José Manuel Barroso’nun katılımıyla 28 Mart 2012 tarihinde Seul’de gerçekleştirildi.
İLK AVRUPA VATANDAŞ GİRİŞİMİ SUYUN BİR İNSAN HAKKI OLARAK TANINMASI İÇİN BAŞLATILDI
1 Nisan 2012’de AB vatandaşlarının Avrupa Birliği karar alma mekanizmalarına demokratik bir şekilde katılımını artırmak üzere yeni bir yasal mekanizma olan “Avrupa Vatandaş Girişimi” (European Ciztizens’ Initiative) yürürlüğe girdi.
AVRUPA PARLAMENTOSU SIRBİSTAN, KARADAĞ VE KOSOVA’NIN AB KATILIM SÜRECİNİ DEĞERLENDİRDİ
Avrupa Parlamentosu, 29 Mart’taki Genel Kurul toplantısında, Sırbistan, Kosova ve Karadağ’ın Avrupa Birliği’ne katılım sürecini değerlendiren üç karar kabul etti. Sırbistan’a müzakere tarihi verilmesi çağrısında bulunan AP üyeleri, Karadağ ile müzakerelerin Haziran ayında başlayacak olmasını memnuniyetle karşıladılar ve Kosova’nın bağımsızlığını tanımayan AB üye ülkelerine bir an önce ülkeyi tanımaları çağrısında bulundular.
İZLANDA AVRUPA BİRLİĞİ İLE 4 MÜZAKERE BAŞLIĞINI DAHA AÇARAK 2’SİNİ KAPATTI
30 Mart 2012 tarihinde gerçekleşen AB-İzlanda Büyükelçiler Düzeyinde Katılım Konferansı’nda dört fasıl müzakereye açılarak ikisi geçici olarak kapatıldı. “Tüketicinin ve Sağlığın Korunması” ve “Dış, Güvenlik ve Savunma Politikası” fasıllarında İzlanda’nın AB müktesebatı ile gereken uyumu gösterdiğine ve müktesebattan kaynaklanan yükümlülüklerini yerine getirdiğine kanaat getirilerek, bu fasıllarda müzakerelerin geçici olarak kapatılmasına karar verildi.
AVRUPA PARLAMENTOSU’NDA GENİŞLEME POLİTİKASINA İLİŞKİN BİR KONFERANS DÜZENLENDİ
27 Mart’ta Avrupa Parlamentosu’nda (AP), AB Dış İlişkiler Komitesi Başkanı Hıristiyan Demokrat Alman AP Üyesi Elmar Brok, Sosyalist Grup’tan Yunan AP Üyesi Maria Eleni Koppa, Avrupa Komisyonu Genişleme Genel Müdürü Stehano Sannino, Avrupa Komisyonu Genişleme Genel Müdürlüğü’nün Batı Balkanlardan Sorumlu Müdürü Pierre Mirel, Macaristan’ın AB Nezdindeki Temsilcisi Büyükelçi Peter Györkös ve Avrupa’nın önde gelen düşünce kuruluşlarından Avrupa Politikalar Merkezi’nden (EPC) Rosa Balfour’un katılımıyla Avrupa Birliliği’nin genişleme politikası, kriterler ve AB stratejik çıkarları konulu bir konferans düzenlendi.
AVRUPA PARLAMENTOSU TÜREV ARAÇLARA İLİŞKİN ANLAŞMAYI DESTEKLİYOR
29 Mart 2012 tarihinde Avrupa Parlamentosu türev ürünlere ilişkin tüzük taslağı hakkında prensipte anlaşmaya vardı. Raportör Werner Langen (Hıristiyan Demokrat Grup, Almanya) taslağın 2008 finansal krizinden sonra AB’de gerçekleştirilmeye çalışılan mali düzenlemelerde dönüm noktalarından biri olduğunu belirtti.
AVRUPA KOMİSYONU, AVRUPA SİBER SUÇ MERKEZİ’NİN KURULMASINI ÖNERDİ
Avrupa Komisyonu, 28 Mart 2012 tarihinde Lahey`de bulunan Avrupa Polis Teşkilatı EUROPOL bünyesinde “Avrupa Siber Suç Merkezi” (European Cybercrime Center) kurulmasını önerdi.
“FutureLab Europe” AVRUPA VATANDAŞLARINI ARAŞTIRDI
“FutureLab Europe” (Avrupa Gelecek Laboratuvarı) adlı düşünce kuruluşu tarafından yapılan kamuoyu araştırmasının sonuçları açıklandı. “Tek Pasaport, Tek Halk? Yeni bir Avrupa’nın İnşasında Vatandaşlığın Rolü” adlı araştırma kapsamında 20 ile 35 yaş arası yeni mezun olmuş 593 genç Avrupalı ile görüşüldü.
Avrupa Komisyonu 28 Mart 2012 tarihinde dört ayrı kartel yapılanmasında yer aldıkları gerekçesiyle hava taşımacılığı sektöründe faaliyet gösteren 14 şirkete toplam 169 Milyon Avro para cezası verdi. Komisyon ayrıca pencere ve cam kapı çerçevesi üreticisi dokuz şirketi de kartel oluşturdukları nedeniyle 86 Milyon Avro para cezasıyla cezalandırdı.
AVRUPA BİRLİĞİ ADALET DİVANI KAMU ALIMLARI YÖNERGESİYLE İLGİLİ GÖRÜŞ BİLDİRDİ
Avrupa Birliği Adalet Divanı (ABAD) Slovakya Anayasa Mahkemesi’nin talebi üzerine 2004/18/EC sayılı Kamu Alımları Direktifinin yasal yorumu hakkında görüş bildirdi. ABAD, görüşünde kamu ihalesine katılan bir isteklinin piyasa koşullarının çok altında ve/veya makul olamayacak kadar düşük bir fiyat teklifi getirmesi halinde söz konusu istekliden teklifin gerçekçi ve ciddi olduğuna dair ek kanıtlar istenebileceğine hükmetti.
AVRUPA SENDİKALAR BİRLİĞİ ENSTİTÜSÜ, KRİZE İLİŞKİN YENİ BİR RAPOR YAYIMLADI
Avrupa Sendikalar Birliği Enstitüsü (European Trade Union Institute - ETUI) tarafından hazırlanan ve 20 Mart 2012 tarihinde kamuoyuna açıklanan rapora göre, 2008 yılında başlayan ve halen birçok AB üye ülkesinde etkileri devam eden ekonomik kriz, işgücü piyasasının kalitesi ve rekabeti olumsuz yönde etkilerken, iş hukukuna aykırı uygulamaların gerçekleşmesine ortam sağlıyor.
2010 YILINDA ŞEHİR ATIKLARININ İŞLENMESİNE İLİŞKİN VERİLER AÇIKLANDI
27 Mart’ta Avrupa Birliği’nin resmi istatistik kurumu Eurostat tarafından açıklanan verilere göre, 2010 yılında AB ülkelerinde üretilen şehir atıklarının yüzde 40’ı çöp sahalarına gitti. 2010 yılında AB’de kişi başı şehir atığı miktarı 502 Kilogram olurken, kişi başı 486 Kilogram atığın ise işlendiği açıklandı. 2010’da AB şehir atıklarının yüzde 38’i çöp sahalarında depolandı, yüzde 22’si yakıldı, yüzde 25’i yeniden işlendi ve yüzde 15’i ise kompostlaştırıldı.