Ukrayna Eski Başbakanı Yulia Timoşenko’nun yargılandığı mahkeme tarafından yedi yıl hapis cezasına çarptırılması Avrupa Birliği – Ukrayna ilişkilerinde gerginliğe yol açtı. Bilindiği üzere Timoşenko, 2009 yılında Rusya ile imzaladığı bir doğalgaz anlaşmasında yolsuzluk yapmakla suçlanmış, Avrupa Birliği de Timoşenko’nun yargılanma sürecini tarafsız ve adil bulmadığı için Ukrayna makamlarını konuyla ilgili uyarmıştı.
Mahkemenin düzenini bozduğu gerekçesiyle 5 Ağustos 2011 tarihinde duruşma salonunda tutuklanan Timoşenko da “kendisine gösterilen kötü ve aşırı sert muamelenin yargının tarafsız olmadığının en büyük kanıtı olduğunu” ifade etmişti. Mahkûmiyet kararından sonra görüşlerini ifade eden Ukrayna Eski Başbakanı, “Devlet Başkanı Yanukoviç’in kendisinden öç almaya çalıştığını savunarak yaşananların hayali bir yolsuzluk iddiası arkasına gizlenmiş kişisel bir öç alma girişiminden ibaret olduğunu” öne sürdü.
Yulia Timoşenko’ya verilen yedi yıllık hapis cezasına tepki gösteren AB üyesi ve Ukrayna’ya komşu ülkelerden Polonya, Çek Cumhuriyeti ve Macaristan başbakanları da Prag’da konuyla ilgili toplanarak ortak bir açıklama yaptılar. Toplantıya ev sahipliği yapan Çek Cumhuriyeti Başbakanı Petr Necas, “Ukrayna halkının Batı’ya olan istek ve eğiliminin arkasında olduklarını, ancak Yulia Timoşenko’ya verilen hapis cezası uygulandığı sürece Ukrayna ile olan ortaklık anlaşmasını onaylamayacaklarını” belirtti. Ukrayna Devlet Başkanı Yanukoviç’e de uyarıda bulunan Petr Necas, “siyasi rekabet ve mücadelenin yargıya müdahale edip rakiplerini hapse attırarak değil seçimlerde ve diğer demokratik platformlarda yürütülmesi gerektiğini” vurguladı.