23 Ekim 2011 tarihinde merkez üssü Van’da meydana gelen depremde yüzlerce insan hayatını kaybetti, çok sayıda bina yıkıldı ve hasar gördü. Van ve Bitlis’ i vuran depremin ardından günler geçmesine rağmen enkaz altında kalanlara ulaşabilmek için kurtarma çalışmaları hızla devam ediyor. Deprem sonrasında ilk etapta yurtdışından herhangi bir yardımı kabul etmeyen Türkiye’nin daha sonra yardımları kabul edeceğini açıklamasının ardından afet bölgesine yurt içi ve yurt dışından çok sayıdaki yardım halen ulaştırılmaya çalışılıyor.
Türkiye’ye bu konuda destek vermek isteyen AB de, bölgeye lojistik destek ve malzeme sağlama kararı aldı. Bunun için Avrupa Komisyonu’ nun Sivil Koruma Birimi (ECHO), AB Sivil Koruma Mekanizması’nı faaliyete geçirerek Türkiye’nin Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) ile daimi irtibat bürosu oluşturdu. Böylelikle, Türkiye’nin deprem bölgesi için yapacağı yardım talepleri doğrudan AB üyesi devletlere de ulaştırılmış olacak.
ECHO ve AFAD arasında koordinasyon sağlanarak bir acil yardım planı hazırlandı. Plana göre öncelikle, yardımların ihtiyaçlar doğrultusunda yapılacağı belirtildi. Zira soğuk hava koşulları göz önüne alındığında öncelikli ihtiyacın barınma ve giyecek olduğu biliniyor. Bu noktada, Türkiye’nin koordineli bir çalışma ile taleplerini AB tarafına bildirmesi gerekiyor.
Aynı zamanda, AB’nin Türkiye Delegasyonu, AB İşlerinden Sorumlu Bakan ve Başmüzakereci ile bir Dışişleri Müsteşarı ile görüşerek AB’ye üye devletlerin yardım önerilerini iletti. Daha sonra diğer Bakanlıklar ve kurumlar ile birlikte çalışmalar yürütülerek deprem bölgesine sağlanacak finansmanın belirlenmesi için de toplantılar düzenlendi.
Türkiye’nin Avrupa Sivil Koruma mekanizmasına yaptığı başvurunun ardından Avrupa Komisyonu’ nun İnsani Yardımlardan Sorumlu Üyesi Kristalina Georgieva, Türkiye’ye yapılacak yardımlar için hazır olduklarını ifade etti ve bölgeye altı kişilik bir Avrupa Sivil Koruma Ekibi (EUCPT) gönderildi. EUCPT sayesinde AB tarafından gönderilen yardımlarla ilgili Türk makamlarıyla koordinasyon sağlanacak. Ayrıca, AB’nin ileride yapabileceği yardımlar ve depremin bölgede devam eden AB projelerine olan etkisinin tespit edilmesi amacıyla bir ECHO (Avrupa İnsani Yardım ve Sivil Koruma Departmanı) uzmanı ile AB Delegasyonu’ndan iki mühendis tarafından ihtiyaçların tespit edildiği açıklandı. Daha sonra diğer AB üyesi ülkelerden de yardım için öneriler geldi. Buna göre; AB ülkelerinden gelecek çadır sayıları şu şekilde;
Ayrıca, Avrupa Komisyonu tarafından iki adet uydu bilgi sistemi faaliyete geçirildi. Bu sistemler ve amaçları şu şekilde belirtildi;
-GDACS (Küresel Afet Uyarı ve Koordinasyon Sistemi) ile Van ve çevresindeki olası deprem ve artçı depremler hakkında doğru bilgi sağlayan deprem uydu harita sistemi.
-SAFER; bir uydu fotoğraf sistemi. Yani böylelikle depremden en çok etkilenen bölgelerin yüksek çözünürlüklü fotoğraflarını çekerek arama ve yeniden inşa etme çalışmalarının yürütülmesi sağlanacak.