İKTİSADİ KALKINMA VAKFI
E-Bülteni
İKTİSADİ KALKINMA VAKFI
E-Bülteni

YASEMİN DEVRİMİ’NİN ARDINDAN TUNUS’TA GERÇEKLEŞEN SEÇİMİN GALİBİ ENNAHDA OLDU

“Yasemin Devrimi” sonrasında Tunus’ta 23 Ekim 2011 tarihinde yapılan Ulusal Kurucu Meclis seçimlerini yüzde 41,47’lik oy oranı ile ılımlı İslam partisi olarak tanımlanan Ennahda (Uyanış) Partisi kazandı.
YASEMİN DEVRİMİ’NİN ARDINDAN TUNUS’TA GERÇEKLEŞEN SEÇİMİN GALİBİ ENNAHDA OLDU

“Yasemin Devrimi” sonrasında Tunus’ta 23 Ekim 2011 tarihinde yapılan Ulusal Kurucu Meclis seçimlerini yüzde 41,47’lik oy oranı ile ılımlı İslam partisi olarak tanımlanan Ennahda (Uyanış) Partisi kazandı.

Seçimlerin sonucunda Ennahda, 217 sandalyeli mecliste 90 sandalye elde etti. Sol eğilimli Cumhuriyet İçin Kongre (CPR) Partisi Yüzde 13,82 oy oranı ile 30, Ettakatol Partisi ise 9,68 oy oranı ile 21 sandalye kazandı. Londra’da yaşayan Tunuslu iş adamı Haşimî Hamdi'nin partisi ise 19 sandalye kazandı.

Dokuz ay önce Yasemin Devrimi ile yıkılan otoriter Zeynel Abidin Bin Ali rejiminden sonra yapılan ilk seçim olma özelliğini taşıyan bu genel seçimler, aynı zamanda ülkenin 1956 yılında Fransa’dan bağımsızlığını kazanmasından sonra yapılan ilk demokratik ve çoğulcu seçim de oldu.

Avrupa Birliği tarafından görevlendirilen Seçim İzleme Heyeti’nin Başkanı Avrupa Halk Partisi’nin Alman Üyesi Michael Gahler, seçimleri takiben yaptığı açıklamada seçimlerin yalnızca ufak düzensizliklerle gerçekleştiğini belirterek duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Seçimi “demokrasi yolunda atılmış ilk yüreklendirici adım” olarak tanımlayan Gahler ayrıca,  yüksek katılım oranı, seçim listelerinin sayısı ve medyanın tüm adaylara dengeli bir şekilde yer vermek suretiyle seçim sürecinde oynadığı pozitif role değindi.

Avrupa Birliği Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton ve Avrupa Komisyonu’nun Genişlemeden ve Komşuluk Politikası’ndan Sorumlu Üyesi Štefan Füle de 28 Ekim’de yaptıkları ortak açıklamada Ennahda Partisi’ni kutladılar. Ashton ve Füle “AB’nin Tunus Halkı’nın demokrasi, özgürlük ve sosyal adalet gibi gereksinimlerini karşılamakta yeni ulusal meclis ve hükümet yetkilileri ile birlikte hareket edeceğini” belirterek, AB’nin Tunus Halkı’na yaptığı siyasi ve finansal desteği sürdüreceğini açıkladı. Ashton ve Füle, yeni Ulusal Meclis’in en önemli görevinin yeni bir Anayasa hazırlamak olacağını belirterek demokratik bir ülke inşa etmek için Ulusal Meclis’in bir uzlaşı ortamında çalışması gerektiğini vurguladılar.

Aynı zamanda Ennahda’nın galibiyeti, partinin ülkeyi İslamî kurallara göre yönetmek ve özgürlükleri kısıtlamak istediği gerekçesiyle bazı kesimlerce kaygıyla karşılandı. Önceki bazı açıklamalarında, Ennahda’nın Türkiye’deki Adalet ve Kalkınma Partisi'ni örnek aldığını belirten Parti Lideri Raşid Gannuşi ise ülkede inanç ve düşünce özgürlüğüne sahip çıkacaklarını belirterek bu iddiaları geri çevirdi. 

Ulusal Kurucu Meclis’in en önemli başlıca görevi yeni bir anayasa hazırlamak olacak. Anayasanın hazırlanmasının ardından düzenli seçimlerin yapılması bekleniyor. Bunun yanında, Ennahda, koalisyon kurmak için diğer partilerle görüşmelere başladı.

Diğer Yazılar