Geçtiğimiz hafta Türkiye, 23 Ekim tarihinde gerçekleşen Van Depremi’nin yaralarını sarmaya devam etti. Bu kapsamda, yabancı ülkelerden de destek alan Türkiye’ye AB, ilk yardım elini uzatanlardan oldu. Bu kapsamda AB, deprem bölgesine başta barınak olmak üzere acil malzeme ve uydu desteği sağladı.
Kocaeli Sanayi Odası Meclis Toplantısı, 26 Ekim 2011 Çarşamba günü saat 10.30’da İktisadi Kalkınma Vakfı Başkanı Sayın Prof. Dr. Halûk KABAALİOĞLU ve Enerji İşleri Genel Müdürlüğü Daire Başkan Vekili Sayın Ergün AKALAN’ın katılımı ile gerçekleştirildi.
AB BORÇ KRİZİNİN ÇÖZÜMÜ KONUSUNDA ANLAŞMA SAĞLADI
Avro Alanı Ülkeleri liderleri 26 Ekim 2011 tarihinde yapılan zirve sonucunda yayınlanan bildiri ile borç krizinin önüne geçmek için 3 aşamalı bir plan üzerinde anlaşmaya varıldığını duyurdu. Yunanistan’ın bankalara olan borçlarının yarısının gönüllü olarak silinmesi, bankacılık sisteminin olası krizlere karşı güçlendirilmesi ve Avrupa Mali İstikrar Fonu’nun (European Financial Stability Facility) genişletilmesi altı çizilen önlemler olarak yer aldı.
VAN’DAKİ DEPREMİN ARDINDAN TÜRKİYE’ YE AB DESTEĞİ
23 Ekim 2011 tarihinde merkez üssü Van’da meydana gelen depremde yüzlerce insan hayatını kaybetti, çok sayıda bina yıkıldı ve hasar gördü. Van ve Bitlis’ i vuran depremin ardından günler geçmesine rağmen enkaz altında kalanlara ulaşabilmek için kurtarma çalışmaları hızla devam ediyor. Deprem sonrasında ilk etapta yurtdışından herhangi bir yardımı kabul etmeyen Türkiye’nin daha sonra yardımları kabul edeceğini açıklamasının ardından afet bölgesine yurt içi ve yurt dışından çok sayıdaki yardım halen ulaştırılmaya çalışılıyor.
ORTAK TRANSİT YÖNETMELİĞİ YENİLENDİ
Gümrük Kanunu’nun 71, 73, 84 ve 85’inci maddelerine dayanılarak hazırlanan Ortak Transit Yönetmeliği yürürlüğe girdi. Bu yönetmeliğin yürürlüğe girmesiyle 2003’te 25182 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Ortak Transit Yönetmeliği geçerliliğini yitirmiş oldu.
TÜRKİYE İLE AZERBAYCAN HAZAR BÖLGESİ DOĞALGAZI KONUSUNDA ANLAŞMAYA VARDI
25 Ekim 2011 tarihinde Başbakan Erdoğan ve Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’in yanı sıra iki ülkeden bakanların katılımıyla Türkiye-Azerbaycan Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi gerçekleştirildi.
KIBRIS GÖRÜŞMELERİ NEW YORK’TA YAPILDI
Kıbrıs sorununa Birleşmiş Milletler (BM) çerçevesinde kapsamlı çözüm bulunması amacıyla Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Dr. Derviş Eroğlu ile Güney Kıbrıs Rum Yönetimi Lideri Dimitris Hristofyas arasında yürütülen müzakereler kapsamında New York’da iki gün süren toplantılar düzenlendi.
AVRUPA KOMİSYONU YUNANİSTAN’A GÖÇMEN KAMPLARINDAKİ KOŞULLARI İYİLEŞTİRMESİ ÇAĞRISINDA BULUNDU
Avrupa Komisyonu’nun İçişleri’nden Sorumlu Üyesi Cecilia Malmström Yunanistan’a özellikle Türkiye sınırındaki göçmen kamplarındaki koşulları acil olarak iyileştirmesi çağrısında bulundu.
AVRUPA KOMİSYONU YUNANİSTANI İŞÇİLERİN SERBEST DOLAŞIMI KONUSUNDA UYARDI
Avrupa Komisyonu, yerel yönetimlerdeki bazı görevlere atamalara ilişkin mevzuatını AB kurallarıyla uyumlu hale getirerek, diğer üye ülkelerden gelen işçilere karşı ayrımcılığa son vermesi için Yunanistan’ı uyardı.
AVRUPA KOMİSYONU ALMANYA, AVUSTURYA VE YUNANİSTAN’I AVRUPA ADALET DİVANI’NA SEVKETTİ
Avrupa Komisyonu 27 Ekim 2011 tarihinde en geç 2009 yılı sonunda uygulamaya konulması gereken hizmetler yönergesini halen tümüyle yürürlüğe sokmadıkları gerekçesiyle Almanya, Avusturya ve Yunanistan’ı Avrupa Birliği Adalet Divanı’na sevk etti.
POLONYA’NIN YASADIŞI GÖÇMENLERE YÖNELİK AFFI AB’DEN TEPKİ ALDI
Polonya Hükümeti, geçtiğimiz hafta dört yıldan fazla süredir ülkede yaşayan yasadışı göçmenlere yönelik yeni bir af kararı aldı. Usul ve kapsam itibariyle 2003 ve 2007 yılında uygulanan afların bir benzeri olan karara göre aftan yararlanabilecek olan göçmenlerin kararın yürürlüğe girmesinden sonraki altı ay içerisinde başvurularını yapmaları gerekiyor.
BULGARİSTAN’DA CUMHURBAŞKANLIĞI SEÇİMLERİ VE YEREL SEÇİMLER BİR ARADA YAPILDI
Bulgaristan halkı 23 Ekim 2011 Pazar günü yeni cumhurbaşkanını ve belediye başkanlarını seçmek için sandık başına gitti. Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde iktidardaki GERB partisinin adayı Rosen Plevleniev yüzde 39’luk oy oranına ulaşırken Bulgaristan Sosyalist Partisi (BSP) adayı İvaylo Kalfin oyların yüzde 30’unu aldı.
İSVİÇRE GENEL SEÇİMLERİNDE BÜYÜK PARTİLER OY KAYBINA UĞRADI
23 Ekim 2011 tarihinde gerçekleştirilen İsviçre Genel Seçimleri’nde iktidarda bulunan aşırı sağcı İsviçre Halk Partisi (SVP/UDC) geçerli oyların yüzde 25’ini alarak bir önceki seçimlere göre oy kaybına uğramasına rağmen birinci parti konumunu korudu. Bir önceki seçimlerle karşılaştırdığında yüzde bir oranında oy kaybı yaşayan Sosyal Demokrat Parti (SPS/PSS) de oyların yüzde 19’unu alarak ikinci sırada kaldı.
YASEMİN DEVRİMİ’NİN ARDINDAN TUNUS’TA GERÇEKLEŞEN SEÇİMİN GALİBİ ENNAHDA OLDU
“Yasemin Devrimi” sonrasında Tunus’ta 23 Ekim 2011 tarihinde yapılan Ulusal Kurucu Meclis seçimlerini yüzde 41,47’lik oy oranı ile ılımlı İslam partisi olarak tanımlanan Ennahda (Uyanış) Partisi kazandı.
FİLİSTİN’İN UNESCO ÜYELİĞİ KABUL EDİLDİ
31 Ekim 2011 tarihinde Paris’te gerçekleşen Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Kurumu’nun (UNESCO) Genel Konferansı’nda Filistin’in üyelik başvurusu 14 ret ve 52 çekimser oya karşılık 107 evet oyu ile kabul edildi. Filistin’in üyeliğinin yürürlüğe girmesi için UNESCO Anayasası’nı imzalaması ve onaylaması gerekiyor. Bu süreç tamamlandığında Filistin, UNESCO’ya üye 195’inci “devlet” olacak.
İTALYA REFORMLAR KONUSUNDA AVRUPA BİRLİĞİ’NE TAAHHÜT VERDİ
Başta Fransa ve Almanya olmak üzere Avrupa Birliği’nin, baskıları sonucunda, 1,9 Trilyon Avro’ya varan kamu borcu olan İtalyan Hükümeti Avrupa Komisyonu’na gönderdiği mektup ile reformlar konusunda taahhütlerde bulundu. Bu kapsamda, İtalyan Hükümeti, 15 Kasım 2011 tarihine kadar AB’ye bir Büyüme Planı sunacağını açıkladı.
TÜRKİYE’NİN YEDİNCİ ÇERÇEVE PROGRAMI’NA ÖDEDİĞİ KATKI PAYI DÜŞÜRÜLDÜ
AB Bakanlığı’nın koordinasyonu altında yürütülen müzakereler sonucunda Avrupa Komisyonu, Türkiye’nin Yedinci Çerçeve Programı’na katılımı için ödediği katkı payında 62 Milyon Avro tutarında bir indirim yapılmasını kabul etti. Bu kapsamda, Türkiye’nin katıldığı Avrupa Birliği’nin Araştırma ve Geliştirme Programları’na üyelik için ödenen yıllık aidat miktarının 2011 yılından itibaren kademeli olarak düşürüleceği açıklandı.