Avrupa Komisyonu 2011 İlerleme Raporlarının açıklanmasının arifesi olan geçtiğimiz hafta, Türkiye’nin Avrupa Birliği müzakere süreci ve Kıbrıs sorunu, uluslararası basında da hayli yer buldu. Genel olarak, Türkiye’nin üyelik sürecinin neredeyse durma noktasına geldiğini ifade eden değerlendirmelerde, Temmuz 2012 itibariyle AB Dönem Başkanlığı’nı devralacak olan Güney Kıbrıs Rum Yönetimi ile Türkiye’nin üyelik sürecinin nasıl ilerleyeceği sorgulanırken böyle bir durumda Türkiye’nin “AB ile ilişkileri dondurma kararı” alacağını açıklamasına geniş yer verildi. Dünya, AB ve Türkiye’deki önemli gelişmelere bakacak olursak;
Geçtiğimiz hafta, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nde Almanya, Fransa, İngiltere ve Portekiz tarafından Suriye’ye yönelik hazırlanan, daha sert yaptırımları içeren tasarı Rusya ve Çin’in vetoları ile reddedildi. Tasarı için Türkiye de AB ile hareket ederek yaptırımlara destek olmuştu. Türkiye de çeşitli AB ülkeleri ile eşgüdümlü olarak Suriye’ye yaptırımları uygulayacağını açıkladı. Geçtiğimiz hafta ayrıca, Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy’nin Ermenistan ziyareti hem AB’de hem de Türkiye’de yankı uyandırdı. Sarkozy’nin Türkiye’nin AB üyeliği karşıtı söylemlerini Ermenistan ziyaretinde de sık sık dile getirmesi T.C. Dışişleri ve AB Bakanlığı tarafından eleştirildi.
Bunun yanında, AB’deki gündem maddelerine bakacak olursak; Avro Alanı Maliye Bakanları geçtiğimiz hafta da Yunanistan’ın mali durumunu ve Yunanistan’a yönelik kurtarma paketlerini görüşmek için bir araya geldi. Toplantıda, Bakanlar Yunanistan için hazırlanan kurtarma paketine mali kaynak aktarılmasına yönelik alınacak kararların alınmasını ertelediler. AB’de ses getiren bir diğer gelişme ise her ne kadar bir AB üye ülkesi olmasa da İsviçre’nin 2034 yılına kadar ülkedeki tüm nükleer santralleri kapatma kararı alması oldu. Bilindiği üzere, Fukuşima nükleer felaketi sonrasında Almanya da 2022 yılına kadar ülkedeki tüm nükleer santralleri kapatacağını açıklamıştı. AB’nin gündem maddeleri arasında Danimarka’nın sınır kontrollerini geri çekeceğini açıklaması oldu. Bir önceki Danimarka Hükümeti, Mart 2011’de Schengen’e aykırı olan sınır kontrollerini başlatacağını açıklamıştı. Avrupa Parlamentosu Kadın Hakları ve Eşit Fırsatlar Komitesi’ne başkan olarak İsveçli AP üyesi Holger Gustafsson seçildi. Böylece, komiteye ilk defa bir erkek başkan seçilmiş oldu.
Türkiye’de yaşanan güncel gelişmeler arasında Başbakan Erdoğan’ın Türkiye gibi bir AB aday ülkesi olan Makedonya’ya gerçekleştirdiği resmi ziyaret ve orada “Makedonya’nın Türkiye’den önce AB’ye üye olacağını düşündüğünü” açıklaması yer aldı. Ayrıca, geçtiğimiz hafta, TBMM Genel Kurulu’nda, Irak’ın kuzeyine sınır ötesi operasyonlar için Hükümete verilen yetkiyi bir yıl uzatan Başbakanlık tezkeresi kabul edildi. Adalet ve Kalkınma Partisi milletvekili Nursuna Memecan, Mevlüt Çavuşoğlu’nın başkanı olduğu Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi (AKPM) başkan yardımcılığı görevine seçildi.
Ayrıca geçtiğimiz hafta 2011 Nobel Ödülleri sahiplerini buldu. Nobel Edebiyat Ödülü İsveçli şair Tomas Tranströmer’e verilirken Nobel Barış Ödülü'nün bu yılki sahipleri, Liberya Cumhurbaşkanı Ellen Johnson-Sirleaf ve yine Liberyalı Leymah Gbowee ile Yemenli kadın hakları ve demokrasi eylemcisi Tawakkul Karman oldu. Komite, söz konusu üç kadını ödüle layık görmesine neden olarak, kadın haklarını şiddete bulaşmadan, barışçıl yöntemlerle savunmalarını gösterdi. Son olarak, geçtiğimiz hafta, Amerikan Apple şirketinin tüm dünyada milyonlarca kullanıcıya sahip birçok ürününün yaratıcısı ve şirketin eski CEO’su olan Steve Jobs’un vefatı gündeme damgasını vurdu.
Tüm okuyucularımıza iyi bir hafta dileriz.