YUNANİSTAN’DA HÜKÜMETİN KEMER SIKMA ÖNLEMLERİNE TEPKİ BÜYÜYOR
Yunanistan’da yaşanan ekonomik krizin etkileri hayatın her alanında hissedilmeye devam ediyor.
Resmi verilere göre ülkedeki işsizlik oranı yüzde 16,5 seviyesine dayandı. Hükümet aldığı ek önlemlerle ilgili halktan ve muhalefetten aradığı desteği bulmakta zorlanıyor. Beklenenin aksine, krizle mücadele etmek için oluşturulan ekonomik tedbirlere karşı halkın giderek artan tepkisi başta AB olmak üzere tüm dünyanın dikkatini Yunanistan’a çekiyor. Bu doğrultuda, ülkedeki sendikalar, hükümetin uyguladığı kemer sıkma paketlerini protesto etmek için 20 Ekim 2011 tarihinde ülke çapında 48 saatlik genel bir greve gitti.
Her kesim greve destek veriyor…
Yunanistan Kamu Çalışanları Konfederasyonu (ADEDY) ve İşçi Sendikaları Federasyonu’nun (GSEE) çağrısıyla yapılan greve çok sayıda kamu ve özel sektör çalışanı, taksiciler, vergi dairesi çalışanları, gümrük ve belediye memurları, yerel yönetim çalışanları, liman işçileri, avukatlar, temizlik görevlileri, gazeteciler, öğretmenler ve daha birçok çalışan destek verdi.
Grev nedeniyle, başkent Atina’da metro, tren, otobüs, banliyö, troleybüs seferleri iptal edilirken kamu kurumlarında da hizmetler aksadı, ulaşım tamamen kilitlendi, mahkemeler yapılmadı, hastanelerde acil durumlar dışında servisler hizmet vermedi, hayat neredeyse durma noktasına geldi. Kendilerini “bıkkın ve öfkeliler” olarak ifade eden göstericilerle polis arasında çatışmalar yaşandı.
Yunanistan Başbakanı Yorgo Papandreu ise yaptığı açıklamada “krizle en etkili biçimde mücadele edebilmek için muhalefetten de destek beklediğini” ifade etti. Zira Yunanistan’ın bütçe açığı her geçen gün daha da artıyor ve borç yükünü ödeyebilmesi oldukça güç görünüyor. Bu durumun Avro Alanı’nda ciddi bir krize dönüşmesinden yaygın bir biçimde endişe edilmeye devam ediliyor.