Geçtiğimiz haftanın en önemli ve en acı haberi kuşkusuz 23 Ekim 2011 günü Van’da meydana gelen deprem felaketiydi. Henüz kesin olmayan rakamlara göre 500’e yakın yurttaşımızın hayatını kaybettiği deprem felaketinde binlerce vatandaşımız da yaralandı. Avrupa Birliği Dışişleri ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton da Türkiye’de yaşanan depremden duyduğu üzüntüyü dile getirerek Türk makamlarının talep edecekleri her türlü yardımı sağlamaya hazır olduklarını ifade etti.
VİZE ŞİKÂYET HATTI PROJESİ MANCHESTER’DE TARTIŞILDI
İKV Kıdemli Uzmanları Zeynep Özler ve Melih Özsöz, serbest dolaşım hakkı kapsamında Vize Şikâyet Hattı Projesi sonuçlarını paylaşmak üzere Manchester’daki Castlefield Galerisi’nde bir sunum gerçekleştirdiler.
G–20 MALİYE BAKANLARI AVRO ALANI KRİZİ İÇİN BİR ARAYA GELDİ
16 Ekim 2011 tarihinde Paris’te bir araya gelen G–20 üyesi ülkelerin Maliye Bakanları Avro Alanı borç krizine yönelik yürütülecek çalışmalar konusunda ortak kararlar aldı.
AB LİDERLER ZİRVESİNDE KRİZLE MÜCADELE STRATEJİSİ TARTIŞILDI
Krizin Avrupa’da yayılmasını önlemek için 23 Ekim 2011 tarihinde AB devlet ve hükümet başkanları zirvesi gerçekleştirildi. AB liderlerinin gündemindeki önemli başlıklar arasında; Avrupa’nın içinde bulunduğu mali krizin etkilerini en aza indirebilmek için EFSF (Avrupa Mali İstikrar Fonu)’nin güçlendirilmesi, Yunanistan’ın borcunun düşürülmesi ve Avrupa bankacılık sektörünün kurtarılması yer alıyordu. Bunun için üye ülkeler tarafından çözüm önerileri sunuldu, krizle mücadele planları tartışıldı.
İZLANDA İKİ MÜZAKERE BAŞLIĞINI AÇTI VE GEÇİCİ OLARAK KAPATTI
Türkiye gibi AB ile üyelik müzakerelerini sürdüren İzlanda, 19 Ekim 2011 tarihindeki AB - İzlanda Hükümetlerarası Konferansı’nda ikinci başlık olan İşçilerin Serbest Dolaşımı ile yedinci başlık olan Fikri Mülkiyet Hukuku başlıklarını açtı ve geçici olarak kapattı. Her iki başlığa ilişkin İzlanda’nın mevzuatının AB ile hayli uyumlu olduğu ve İzlanda’nın hazır olduğu AB tarafından açıklanırken altı yeni başlıkta müzakerelerin sürdürüleceği belirtildi.
BEŞ YILDIR HAMAS TARAFINDAN ESİR TUTULAN GİLAD ŞALİT SERBEST BIRAKILDI
2006 yılında Hamas tarafından kaçırılan ve beş yıldır esir tutulan İsrailli asker Gilad Şalit, İsrail tarafından tutuklu bulunan 1027 Filistinli tutsak ve mahkûmun salıverilmesine karşılık serbest bırakıldı.
PORTEKİZ’İN BÜTÇE GÖRÜŞMELERİ TARTIŞMALARA NEDEN OLUYOR
Portekiz’in 2012 bütçesi parlamentoda görüşülürken bu kapsamda getirilen yeni vergiler ve kamu ödemelerinde uygulanacak olan kesintiler tepkilere yol açtı. Kamu açığını düşürmeye yönelik tedbirler kapsamında emekli ve memur ikramiyelerini kaldıran, üretimi artırmak için tatil takvimini yeniden düzenleyen Coelho hükümeti tepkilerin odağı haline geldi.
YUNANİSTAN’DA HÜKÜMETİN KEMER SIKMA ÖNLEMLERİNE TEPKİ BÜYÜYOR
Yunanistan’da yaşanan ekonomik krizin etkileri hayatın her alanında hissedilmeye devam ediyor.
KIBRIS’TA YOĞUNLAŞTIRILMIŞ MÜZAKERELER TAMAMLANDI
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Dr. Derviş Eroğlu ile Güney Kıbrıs Rum Yönetimi Lideri Dimitris Hristofyas arasında, Kıbrıs sorununa Birleşmiş Milletler çerçevesinde kapsamlı çözüm bulunması amacıyla gerçekleştirilen yoğunlaştırılmış müzakereler 21 Ekim 2011’de tamamlandı.
TÜRKİYE AB’YE ORGANİK ÜRÜN İHRACI İÇİN BAŞVURUDA BULUNDU
Avrupa Birliği Bakanlığı Tarım ve Balıkçılık Başkanlığı’nın geçtiğimiz hafta yaptığı açıklamaya göre Türkiye, AB’ye organik ürün ihracatı yapabilecek üçüncü ülkeler arasına girmek için başvuruda bulundu.
AB DOĞU ANADOLU’DA KIRSAL KALKINMAYI DESTEKLİYOR
AB aday ülkelerine AB’ye uyum sürecinde çeşitli sektörlerdeki yatırım ve çalışmaları için proje bazında verilen Katılım Öncesi Yardım Aracı’nın (IPA) Kırsal Bileşeni olan IPARD Programı kapsamında Türkiye’nin Doğu Anadolu Bölgesi’ne 106 Milyon Avro hibe verilmesi öngörülüyor.
KATILIM ÖNCESİ MALİ YARDIMIN YÖNETİLMESİNE İLİŞKİN BAŞBAKANLIK GENELGESİ RESMİ GAZETE’DE YAYIMLANDI
18 Ekim 2011 tarihinde yayımlanan 2011/15 sayılı Başbakanlık Genelgesi, 2007–2013 döneminde AB Katılım Öncesi Mali Yardım Aracı Tüzüğü (IPA) uyarınca Avrupa Birliği’nden sağlanan hibe niteliğindeki fonların yönetimine ilişkin esasları belirliyor. Buna göre fonların; Geçiş Dönemi Desteği ve Kurumsal Yapılanma, Sınır Ötesi İş Birliği, Bölgesel Kalkınma, İnsan Kaynaklarının Geliştirilmesi ve Kırsal Kalkınma başlıkları altında kullandırılacağı belirtiliyor.
AVRUPA’DA YEŞİL ENERJİ KULLANIMININ ELEKTRİK FİYATLARINI ARTIRACAĞI ÖNGÖRÜLÜYOR
Avrupa Komisyonu tarafından hazırlanan ve AB ülkelerinin 2050 yılında sera gazı emisyonlarını 1990 yılına kıyasla yüzde 80 oranında düşürme hedefini gerçekleştirebilmeleri için uygulanacak enerji politikalarının değerlendirildiği taslak etki analizi raporu basına sızdı.