İKTİSADİ KALKINMA VAKFI
E-Bülteni
16-22 OCAK 2010

AB BAKANLAR KONSEYİ BAZI GIDA ÜRÜNLERİNDE, İZİN VERİLEN MAKSİMUM AFLATOKSİN SEVİYESİNİN ARTIRILMASINA KARAR VERDİ

Sıcak ve nemli ortamlarda Aspergillus türü mantarların ürettiği zehirli bir madde olan ve kurutulan gıdaların çoğunda bir miktar bulunan aflatoksinin gıdalarda bulunmasına izin verilen maksimum miktarı, AB Bakanlar Konseyi tarafından 19 Ocak’ta alınan kararla artırıldı. AB bu kararıyla badem, fındık ve şamfıstığı için 4 µg/kg olan maksimum aflatoksin seviyesini 10 µg/kg’a çıkardı ve böylelikle en son alınan Codex Alimentarius kararlarıyla Birlik kararlarını uyumla hale getirmiş oldu. Eğer Avrupa Parlamentosu karara üç ay içerisinde itiraz etmezse, karar kesinleşmiş olacak.

AB Bakanlar Konseyi’nde kabul edilen ancak İtalyan temsilcilerin ret oyu verdiği bu kararın ardından, bazı çevreler Türkiye’den ithal edilecek fındık miktarının artacağından endişe ediyor. Avrupa Birliği’ndeki en büyük fındık üreticisi olan İtalya’nın dile getirdiği bu endişeler kapsamında özellikle, fındığın, kremadan bisküviye, yoğurttan gofrete kadar birçok gıda ürününde yan ürün olarak kullanıldığı ve Türkiye’de kontroller yeterli olmadığı için bu karar sonucu artacak Türk fındığı ithalatının halk sağlığına yönelik bir tehdit oluşturabileceği belirtiliyor. 2009 yılı içerisinde, AB tarafından ithalatı yapılan 56 parti Türk fındığının, içerdikleri yüksek aflatoksin seviyesi sebebiyle AB gümrüklerinden geçmesine izin verilmemişti.