İKTİSADİ KALKINMA VAKFI
E-Bülteni
İKTİSADİ KALKINMA VAKFI
E-Bülteni
6-12 ŞUBAT 2010

AB LİDERLERİ 11 ŞUBAT’TA EKONOMİ GÜNDEMİ İLE TOPLANDI

AB hükümet ve devlet başkanları 11 Şubat 2010’da Brüksel’de 2020 stratejisini tartışmak için toplandı; ancak, Yunanistan’ın ekonomik durumuna ilişkin endişeler Zirve’ye damgasını vurdu. Brüksel’deki Bibliotheque Solvay’de düzenlenen gayrı resmi zirvenin öğleden önceki oturumunda önümüzdeki 10 yılda rekabeti teşvik etmeye ve hızla yükselen işsizliğe karşı yeni iş sahaları yaratmaya yönelik bir ekonomi planı için çalışmalar yapıldı.

Öğleden sonra ise liderler, Yunanistan başta olmak üzere bazı Avro alanı ülkelerinde yaşanan ekonomik karmaşanın olası sonuçları ve alınması gereken önlemler üzerinde durdu. Avrupa Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso AB Liderlerine yaptığı sunumda, geçen yılki %4’lük küçülmenin 1930’lardan bu yana kaydedilen en kötü ekonomik performans olduğunu, son 20 ayda 7 milyon kişinin işsiz kaldığını, gençlik arasındaki işsizliğin %20’leri aştığını dile getirdi. Uzun vadede sürdürülebilir ekonomik büyümeyi sağlamak üzere üç temel alanda çalışmaların hızlandırılması gerektiğini vurgulayan Barroso, bu alanları, bloğun üretkenliğini artırmak için Araştırma – Geliştirme (AR-GE) faaliyetlerinin hızlandırılması, vatandaşların iş bulmasını kolaylaştırmak için eğitim reformu yapılması ve yeşil büyümenin teşvik edilmesi olarak sıraladı. 2010 yılı itibariyle geçerliliğini yitirecek olan Lizbon Stratejisi’nden alınan derslerle hazırlanan yeni stratejinin önümüzdeki yılların sorunlarına ilişkin çözüm önerileri getirmesi bekleniyor. Özellikle Üye Devletlerin sözlerini tutmasını ve üzerine düşenleri yerine getirmesini teşvik etmeye yönelik çalışmalara hız verilmesi planlanıyor.

Yunanistan’ın durumu gündeme geldiğinde ise, ülkedeki ekonomik sorunların kesin kurallar ve kısa vadeli iyileşme hedefleri konmadan çözülmesi halinde bunun çok yanlış algılanacağı konusunda görüş birliğine varıldı. Yunanistan ekonomisinin çökmesine izin verilmeyeceği, gereken her noktada destek verileceği, ancak tüm yardımların belli kurallar çerçevesinde yapılacağı vurgulandı. Avrupa Merkez Bankası Başkanı Jean-Claude Trichet de tüm bu tartışmalar esnasında görüşlerini liderlerle paylaştı. Trichet, Avro grubu ülkelerinin Yunanistan’a destek vereceğini ve dayanışma göstereceğini dile getirdi.

Zirve sonrası yapılan açıklamada Yunanistan hükümetinin desteklendiği belirtilirken aynı zamanda hükümet, bütçe açığını 2010 yılı içerisinde %4 seviyelerine düşürmeye davet edildi. Zirvede söz alan Yunanistan Başbakanı Georgios Papandreou, geçmişte yapılan ciddi yanlışların bedelinin günümüzde ödendiğini, ekonomik durumu nedeniyle ülkesinin diğer AB üyeleri nezdinde inanılırlığını ve politikalarını uygulamadaki bağımsızlığını kaybettiğini dile getirdi.

AB’nin Kopenhag sonrası iklim stratejisi ve Haiti’deki deprem sonrası yardımların da gündeme geldiği toplantıda Avrupa Birliği’nin ilk başkanı olarak görev yapan Herman Van Rompuy’un görünürlüğü ve diğer liderler üzerindeki etkisi de tartışıldı.

Konuyla ilgili yapılan resmi açıklamalar için:

http://www.consilium.europa.eu/App/NewsRoom/related.aspx?bid=76&grp=16263&lang=EN&cmsId=339

Dönem Başkanı İspanya Başbakanı José Luis Rodríguez Zapatero tarafından yapılan açıklama için:

http://www.eu2010.es/en/documentosynoticias/noticias/feb11zapatero.html