46. MÜNİH GÜVENLİK KONFERANSI GERÇEKLEŞTİ
Her yıl güvenlik konusuna ilişkin dünyadan bir çok uzmanı ve devlet adamını bir araya getiren Münih Güvenlik Konferansı’nın 46’ıncısı 5-7 Şubat 2010 tarihlerinde gerçekleşti.
Münih Güvenlik Konferansı, her yıl dünyada ön plana çıkan güvenlik sorunlarını ve dünya güvenliğinin geleceğini tartışmak için toplanıyor. Münih Güvenlik Konferanslarının ana gündem maddesini uzun süredir NATO ve NATO’nun geleceği oluşturuyor.
Bu konferansta NATO’nun kriz müdahalesi ve insani yardımlar gibi çeşitli alanlara yönelmesi ve ittifakın geleceği bir kez daha tartışıldı. NATO’nun Rusya, Çin ve Hindistan’la daha fazla işbirliği yapması üzerinde duruldu. NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen, NATO’nun küresel olarak yayılmış bir güvenlik organizasyonuna dönüşmesi gerektiğini belirterek NATO’nun yeni strateji planlarını açıkladı. Ancak, Rasmussen’in bu görüşüne, başta Almanya olmak üzere, karşı çıkan bazı ülkeler ve güvenlik uzmanları bulunuyor. Konferansta Almanya Savunma Bakanı Karl-Theodor zu Guttenberg de NATO’nun önce önündeki en önemli görev olan Afganistan meselesini halletmesi gerektiğini dile getirdi. Afganistan Devlet Başkanı Hamid Karzai de konferans katılımcıları arasındaydı. Hamid Karzai konferansta hükümetinin planlarını açıklarken “2012 yılına kadar ülkenin büyük bölümünde asayişi sağlayabileceklerini, beş sene içinde de ülkenin tüm güvenliğini tek başına sağlayacak duruma gelebileceklerini” belirtti.
ABD’nin, müttefiklerinden, Afganistan’a daha fazla asker göndermelerini talep etmesi bu yılki Münih Güvenlik Konferansı’nda tartışılmadı. Ayrıca, Amerikan dışişleri ve savunma bakanlarının bu yıl Münih’e gelmemesi de dikkat çekti.