Dünya Ekonomik Forumu, 27 Ocak tarihinde “Dünyanın Durumunu İyileştirme: Dünyayı Yeniden Düşün, Yeniden Tasarla, Yeniden İnşa Et” teması ile 40’ıncı kez İsviçre’nin Davos kasabasında toplandı. 2500 kişilik katılımın beklendiği zirveye 30’a yakın ülkeden devlet ve hükümet başkanları, iş dünyasının önde gelenleri, düşünürler, sanatçılar ve temsilciler katılıyor.
Geçtiğimiz yıl Başbakan Recep Tayip Erdoğan’ın Gazze oturumunda İsrail Cumhurbaşkanı’na karşı sert çıkışı ve forumu terk etmesinin ardından bu yıl Türkiye Cumhuriyeti’ni resmi olarak sadece Merkez Bankası başkanı Durmuş Yılmaz temsil ediyor.
Forumun açılış konuşması Davos’a ilk kez katılan Fransa Cumhurbaşkanı Nicholas Sarkozy tarafından yapıldı. Geçen yıl yaşanan küresel ekonomik kriz ile birlikte eleştiri oklarını üzerine çeken bankacılık sektörünün ana gündem maddelerinden biri olması beklenirken forumda ayrıca "Ekonomik ve sosyal refah, küresel riskleri azaltma ve sistemik sorunlara yönelme, sürdürülebilirliğin sağlanması, değerler çerçevesi oluşturmak, etkin kurumları inşa etmek" gibi başlıklar da tartışılacak. Ekonomik konuların yanında dünyada yaşanan sorunların da masaya yatırılacağı zirvede Haiti'de yaşanan deprem, Afganistan’daki son durum ve küresel ısınma gibi sorunların çözümüne yönelik tartışmalarının yapılması bekleniyor. Yaklaşık 200 oturumun yapılacağı zirve 31 Ocak tarihinde sona erecek.
1971 yılında İsviçreli Klaus M. Schwab tarafından kurulan, merkezi Cenevre kentinde olan Dünya Ekonomik Forumu, dünyada özellikle Davos Zirveleriyle biliniyor. Bu zirveler çerçevesinde her yıl, dünyaca tanınmış siyasetçiler ve ekonomistler bir araya gelerek özellikle ekonomi konularındaki küresel sorunları tartışıyor ve değerlendiriyorlar.