İKTİSADİ KALKINMA VAKFI
E-Bülteni
İKTİSADİ KALKINMA VAKFI
E-Bülteni

OLLI REHN YUNANİSTAN’IN BORÇ KRİZİ İLE BAŞEDEBİLMESİ İÇİN İLAVE ÖNLEMLER ALMASI GEREKTİĞİNİ BELİRTTİ

1 Mart’ta Atina’da Yunan Maliye Bakanı ile görüşen Avrupa Komisyonu’nun Ekonomik ve Parasal İşlerden Sorumlu Üyesi Olli Rehn Yunanistan’ın 2010’da kamu açığının GSYİH’ye oranını yüzde 4’ün altına indirmek amacıyla ilave önlemler alması gerektiğini belirtti.
OLLI REHN YUNANİSTAN’IN BORÇ KRİZİ İLE BAŞEDEBİLMESİ İÇİN İLAVE ÖNLEMLER ALMASI GEREKTİĞİNİ BELİRTTİ

1 Mart’ta Atina’da Yunan Maliye Bakanı ile görüşen Avrupa Komisyonu’nun Ekonomik ve Parasal İşlerden Sorumlu Üyesi Olli Rehn Yunanistan’ın 2010’da kamu açığının GSYİH’ye oranını yüzde 4’ün altına indirmek amacıyla ilave önlemler alması gerektiğini belirtti. Yunanistan’ın bu yıl bütçe açığının aşağı çekilmesi için sıkı para politikası önlemleri alması gerektiğini de ilave etti. Maliye Bakanı Yorgo Papaconstantinou da bu yıl kamu açığının yüzde 4’ün altına indirmek için yeni tedbirler de dâhil olmak üzere ellerinden geleni yapacaklarını söyledi. Maliye Bakanı ile görüşmesinden sonra Olli Rehn Yunanistan Ekonomi ve Rekabet Bakanı Louka Katseli, Başbakan Yardımcısı Theodore Pangalos, Yunanistan Merkez Bankası Başkanı Georges Provopoulos, Başbakan Georges Papandreou ve Çalışma Bakanı Andreas Loverdos ile görüştü.

Geçen hafta Avrupa Komisyonu, Avrupa Merkez Bankası ve IMF’den yetkililer Yunanistan’da planlanan sıkı bütçe önlemlerinin uygulanışını görmek için incelemelerde bulundular. 3 Mart’ta Yunanistan ilave önlemler açıkladı. Avrupa Komisyonu Yunanistan’ın İstikrar Programı kapsamında alınan önlemlere ilave olarak alınan yeni kemer sıkma önlemlerini memnuniyetle karşıladığını belirtti. Söz konusu önlemler ülkenin taahhütlerini yerine getirmekteki kararlılığının göstergesi ve istikrarın sağlanmasında önemli bir araç olarak görülüyor. Önlemler çerçevesinde KDV’nin yüzde 2’den yüzde 21’e çıkarılarak, 4,8 milyar Avro gelir elde edilmesi, kamu çalışanlarının tatil ödeneklerinde yüzde 30 ve yüzde 60 kesinti, kamu ve özel sektör emeklilik maaşlarının 2010 yılı süresince dondurulması, alkollü içkilerde ÖTV’nin yüzde 20 oranında artırılması, sigara fiyatlarında yüzde 63 oranında ek vergi, benzin fiyatlarında litre başına 8 sent, dizelde litre başına 3 sent artış öngörüldü.

16 Mart’ta yapılacak AB Ekonomi ve Maliye Bakanları toplantısında Yunanistan’da kemer sıkma önlemlerine ilave olarak yeni önlemler alınıp alınmaması gerektiğine karar verilecek. Lüksemburg Başbakanı Jean-Claude Juncker de Yunanistan’ın IMF’nin yardımına ihtiyacı olmadığını, kamu borcunun azaltılması hedefine sıkı sıkıya bağlı olmaktan başka bir seçeneği bulunmadığını belirtti. Almanya Başbakanı Angela Merkel ise Almanya’nın Yunanistan’a herhangi bir mali yardımda bulunmayacağını, Yunanistan’ın yükümlülüklerini yerine getirmesi gerektiğini söyledi. 

Diğer Yazılar