İKTİSADİ KALKINMA VAKFI
E-Bülteni
İKTİSADİ KALKINMA VAKFI
E-Bülteni
12-18 NİSAN 2010

DERVİŞ EROĞLU KKTC’NİN YENİ CUMHURBAŞKANI SEÇİLDİ

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde (KKTC) 18 Nisan 2010 tarihinde yapılan seçimler sonucunda ilk turda yüzde 50 barajını aşan Derviş Eroğlu KKTC’nin 3. cumhurbaşkanı oldu. Geçerli oyların yüzde 50,4’ünü alan Derviş Eroğlu seçim yarışındaki rakipleri Mehmet Ali Talat (yüzde 42,8), Tahsin Ertuğruloğlu (yüzde 3,8), Zeki Beşiktepeli (yüzde 1,6), Mustafa Kemal Tümkan (yüzde 0,8), Arif Salih Kırdağ (yüzde 0,4) ve Ayhan Kaymak’ı (yüzde 0,1) geride bıraktı. KKTC’de seçime katılım oranı yüzde 76,37 oldu.

Seçimlerin ardından seçmenlere seslenen Eroğlu, adada yürütülmekte olan kapsamlı müzakereleri sürdüreceğini ve Kıbrıslı Türklerin onurunu koruyacak bir çözüm için çalışacağını vurguladı. Güney Kıbrıs Rum Yönetimi (GKRY) Lideri Dimitris Hristofyas’ın, çözüme varılması için Türklerin haklarının tanınmasının önemini anlaması gerektiğini belirten Eroğlu, müzakerelerin Mayıs ayının ikinci yarısında başlayabileceğini ifade etti. Bu süre zarfında Ankara ile işbirliği içerisinde strateji belirlemeyi hedeflediğini de sözlerine ekledi. Derviş Eroğlu, mevcut durumun en çok Kıbrıslı Türklere zarar verdiğini vurguladı ve tüm çabalara rağmen engelleme ve izolasyonların sürdüğünü ifade etti.

Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından yayımlanan tebrik mesajında, Derviş Eroğlu’nun engin devlet tecrübesine atıf yapılarak, KKTC’nin uluslararası toplumla bütünleşmiş müreffeh bir devlet olma yolunda atacağı adımların Türkiye tarafından destekleneceği vurgulandı. Aynı şekilde, Birleşmiş Milletler çerçevesinde yürütülen müzakerelerde KKTC’ye verilen destek yinelendi. Abdullah Gül tarafından son olarak, KKTC’nin adanın eşit sahibi olduğu belirtildi. Başbakan Recep Tayip Erdoğan ise, müzakereler kapsamında Eroğlu’na destek vermeyi sürdüreceklerini ifade etti. Kıbrıs sorununa değinen Başbakan, AB’nin soruna ilişkin olarak tutarsız ve samimiyetsiz bir tavır takındığını belirterek çözüme ulaşılması için doğru adresin BM olduğunu yineledi. Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, kapsamlı müzakerelerin sürmesi kadar AB tarafından uygulanan izolasyonların kaldırılmasının öneminin de akılda tutulması gerektiğini vurguladı. Bu bağlamda, Doğrudan Ticaret Tüzüğü’ne ilişkin olarak Avrupa Parlamentosu’nun alacağı kararın önem teşkil edeceğini belirtti.

Seçimlerin ardından bir açıklama yapan Mehmet Ali Talat, halkın iradesine saygı duyduğunu belirterek, Kıbrıs’ta çözüm hayalinin sürdüğünü, çözüm süreci için bundan sonraki yaşamında da elinden gelen tüm çabayı ortaya koyacağını ifade etti. Hatırlanacağı üzere Mehmet Ali Talat 20 Nisan 2005’te Cumhurbaşkanı seçilmiş ve BM çerçevesinde kapsamlı müzakerelerin yürütülmesinde önemli adımlar atmıştı.

Avrupa Komisyonu’nun Genişlemeden Sorumlu Üyesi Stefan Füle’nin sözcüsü Angela Filote tarafından yapılan basın açıklamasında ise, müzakerelerin devam etmesinin önemine vurgu yapıldı ve adada yaşayan herkesin çıkarına olacak bir çözümün desteklendiğinin altı çizildi. Bu bağlamda, yürütülmekte olan müzakerelerde üzerinde durulan iki kesimli iki toplumlu federasyon fikrinin sürdürülmesi çağrısı yapıldı. Mevcut durumun kimsenin çıkarına olmadığı belirtilirken, çözüm dışında hiçbir alternatifin üzerinde durulmadığı belirtildi.