İKTİSADİ KALKINMA VAKFI
E-Bülteni
İKTİSADİ KALKINMA VAKFI
E-Bülteni
25 NİSAN-2 MAYIS 2010

İKV`DEN HAFTAYA BAKIŞ

Gerek Avrupa Birliği, gerekse Türkiye’nin iç siyaseti açısından son derece hareketli bir haftayı daha geride bıraktık. Avrupa Birliği, küresel kriz karşısında ortak tepki geliştirme sancıları çekerken, Türkiye de üyelik için gerekli reform sürecinin zorluklarıyla boğuşuyor.

Bu kapsamda, haftaya Türkiye açısından damgasını vuran gelişme kamuoyunda Anayasa Değişikliği Paketi olarak bilinen kanun teklifinin birinci tur oylamasının sonuçlanması oldu. Hazırlanması ve sunulması esnasında bir AB reform paketi olarak tanıtılan paket maalesef derin görüş ayrılıklarına sebep oldu. Tabii ki bu sonucun ortaya çıkmasında paketin maddelerinin büyük kısmının yargı ile ilgili olmasının etkisi büyük. Yargı reformu, AB üyelik sürecinde Türkiye’nin en önemli ihtiyaçlarından biridir. Ancak, yapılacak reformların Venedik Komisyonu tarafından belirlenen demokratik ilkeler ile uyumlu olması gerekmektedir. Güçler ayrılığı ilkesi ile çatışma ihtimali taşıyan ve yürütmeyi demokratik denetim dışında bırakabilecek her türlü girişimin tepki toplaması doğaldır. Bu aşamada mevcut sorunların bir an önce aşılmasını ve Türkiye’nin hak ettiği gibi demokratik bir anayasaya kavuşmasını diliyoruz.

Anayasa değişikliği sürecinde bu gelişmeler yaşanırken, Türkiye gündemine damgasını vuran bir konu da 1 Mayıs İşçi Bayramı oldu. Taksim Meydanı’nın 1977 yılından bu yana ilk defa tam olarak kutlamaya açılması ile birlikte yüz binlerce kişi alana aktı. Son derece barışçıl bir ortam içinde ve adeta bir şenlik havasıyla kutlanan bayram, Türkiye’nin demokratikleşme sürecinde yol kat ettiğinin açık bir göstergesiydi.

Türkiye’de bu gelişmeler yaşanırken AB cephesi de hareketli günlere sahne oldu. Kuşkusuz geçtiğimiz haftanın AB açısından en önemli gelişmelerinden biri Yunanistan’a verilecek mali destek konusunda AB üye devletlerinin 2 Mayıs Pazar günü anlaşmaya varması oldu. Toplamda 110 milyar Avro’ya kadar yükselebilecek paketin içerdiği yardım dilimlerinin kullanılabilmesi için Yunanistan’ın kamu harcamalarını ciddi oranda kısması gerekiyor. Ancak, artan toplumsal tepki karşısında Yunan hükümetinin gerekli adımları atıp atamayacağını önümüzdeki günlerde göreceğiz.

AB kurumları Temmuz ayı itibariyle tatile girmeye başlayacak. Türkiye’nin müzakerelerde ilerleme kaydetmesi için çıkarması gereken yasalar Anayasa paketi sebebiyle Meclis’te beklerken zaman daralmaya devam ediyor.