BAŞBAKAN ERDOĞAN ATİNA’YA RESMİ BİR ZİYARET GERÇEKLEŞTİRDİ
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan beraberindeki 10 bakan ve birçok işadamı ile 14–15 Mayıs tarihlerinde Yunanistan’ın başkenti Atina’ya resmi bir ziyaret gerçekleştirdi. Erdoğan Atina’da ilk olarak Yunanistan Cumhurbaşkanı Karalos Papulyas ile görüştü. Daha sonra Yunanistan Başbakanı Yorgos Papandreu ve Erdoğan, Yunanistan Dışişleri Bakanı Yardımcısı Dimitris Druças ve Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nun da katıldığı bir görüşme gerçekleştirdi.
Atina’daki ikili görüşmeler sonrasında Türkiye ve Yunanistan, enerjiden, kaçak göçmen sorununa, çevre sorunlarından karşılıklı ticarete ilişkin toplam 22 anlaşmaya imza attı. Ayrıca, iki ülke arasında, senede en az bir kere bir araya gelmesi öngörülen, ilgili bakan ve yetkililerden oluşan bir “Yüksek Düzeyde İşbirliği Konseyi” kuruldu. Konseyin ilk toplantısı da böylece Atina’da gerçekleşmiş oldu. Hususi (yeşil) pasaporta sahip Türk vatandaşlarına Yunanistan’a yapacakları kısa süreli ve Türk vatandaşlarının Ege adalarına yapacakları günübirlik ziyaretlerde vize uygulamasının kaldırılması ikili görüşmeler sırasında alınan başlıca kararlar arasında yer alıyor. Bunun yanında görüşmelerde, ulaşım, turizm ve enerji alanlarında Türkiye, Yunanistan ve İtalya olarak üçlü işbirliğinin güçlendirilmesi kararına da varıldı.
Başbakan Erdoğan’ın ziyaretinde ele alınan konulardan birisi de ITGI (İtalya, Türkiye, Yunanistan Arabağlantı) doğalgaz projesinin ileriye taşınması oldu. Proje kapsamında Azeri doğalgazı Türkiye ve Yunanistan üzerinden İtalya’ya taşınıyor. Türkiye ile Yunanistan arasında enerji alanında imzalanan mutabakat zaptıyla ise yenilenebilir enerji alanında işbirliği yapılması öngörülüyor.
Başbakan Erdoğan Atina’ya yaptığı ziyareti sırasında Heybeliada Ruhban Okulu’na ilişkin sorunların çözümüne yönelik çalışmalarının devam ettiğini ve kendisinin Fener Rum Patriği Bartholomeos’un ekümenik olarak tanınması ile ilgili bir rahatsızlığının olmadığını dile getirdi. Bunun yanında Erdoğan, Atina’ya en kısa zamanda bir cami yapılması için harekete geçilmesinden memnun olduğunu sözlerine ekledi. Erdoğan ayrıca, Batı Trakya’daki Müslüman Yunan vatandaşları için atanmış değil, seçilmiş müftünün olması gerektiğini, Yunan hükümetinin bu müftüyü onayabileceğini, bölgedeki Müslümanların bu haklarını konuşmaya açık olduklarını belirtti. Erdoğan, şu anda Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olup Türkiye dışında yaşamakta olan 50 bin kadar Rumun gelip Türkiye’de yaşayabileceklerini, zaten Türkiye vatandaşı olduklarını vurguladı.
Başbakan Erdoğan’ın Atina ziyareti sonrasında Yunan basını, çevre, turizm, ekonomi, enerji gibi konularda ikili anlaşma ve memorandumların imzalandığını, Türk hükümetinin çok sıcak davrandığını, ancak Ege Denizi ve Kıbrıs gibi sorunlu konulara ilişkin herhangi bir gelişmenin olmadığını ve Erdoğan’ın bugüne kadar bilinen talepleri ısrarla sürdürdüğünü dile getirdi. Ayrıca basında, Yunanistan’ın karasularını 12 mile çıkarmasının“casus belli” yani savaş nedeni sayılması ve Ege Denizi sorununa ilişkin iki tarafın farklı çözüm yaklaşımları olduğu belirtildi.