İKTİSADİ KALKINMA VAKFI
E-Bülteni
İKTİSADİ KALKINMA VAKFI
E-Bülteni

İKV’DEN HAFTAYA BAKIŞ

24 – 30 Mayıs haftasının en önemli gelişmesi 64’üncü Karma Parlamento Komisyonu (KPK) toplantısının gerçekleştirilmesi oldu.
İKV’DEN HAFTAYA BAKIŞ

24 – 30 Mayıs haftasının en önemli gelişmesi 64’üncü Karma Parlamento Komisyonu (KPK) toplantısının gerçekleştirilmesi oldu. KPK toplantısı hem Türkiye’nin AB uyum sürecinde ilerlemeyi devam ettirdiğini ortaya koydu, hem de AB içinde belli bir kesim ile ciddi ve çözümü zaman alacak görüş ayrılıkları bulunduğunun bir kez daha altını çizdi. Komisyon toplantısının ilk gününe Hollandalı parlamenter Barry Madlener’in Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış’a  sorduğu uygunsuz soru ve Bağış’ın cevabı damgasını vurdu. Hazırladığı ‘Fitne’ adlı İslam karşıtı film ile de tanınan Geert Wilders’in Partisi’ne mensup olan Madlener, Holanda’da bir referandum düzenlense Türkiye’nin üyeliğinin onaylanmayacağını söyledi ve Bağış’a bir dizi provakatif soru yönlendirdi. Bunun üzerine Bağış, Madlener’in ırkçılıktan muzdarip olduğunu ve Türkiye’deki sufi geleneğin onu dahi davet ederek ‘iyileşmesine’ yardımcı olacağını söyleyerek usturuplu bir cevap verdi. Bilindiği gibi Karma Parlamento Komisyonu farklı görüşleri temsil eden parlamenterlerden oluşuyor. Yalnız AP tarafında değil TBMM tarafında da farklı görüşler seslendiriliyor. Bu da zaten KPK’nın varoluş nedenini oluşturuyor. Bu tür görüşlerin ifade edilmesi her ne kadar moralimizi bozsa da, aslında son derece sığ ve mantıksız oldukları için söylendikleri anda etkilerini kaybediyorlar. Ya da sadece küçük bir radikal grubun görüşlerini yansıtıp yine sınırlı bir grup üzerinde etkili olabiliyorlar. Bu görüşlerin Avrupa’yı temsil ettiğini söylemek Avrupa projesini reddetmek olur.

Öte yandan, Türkiye’nin üyeliğinin önündeki en önemli engellerden biri olan Kıbrıs sorununun çözümü yolunda çalışmalar devam ediyor. Hatırlanacağı gibi özellikle AB tarafında, KKTC’deki hükümet değişimi sonrası görüşmelerin sekteye uğrayabileceğine ilişkin kaygılar bulunuyordu. Ancak, daha önce kaydedilen ilerlemelerin teyit edilmesiyle birlikte bu kaygıların yersiz olduğu ortaya çıkmış oldu.

Bültenimizde, haberlere ek olarak, bir de duyuru bulacaksınız. 12 Haziran 2010 tarihinde İstanbul’da TOBB binasında Dünya Fikri Mülkiyet Örgütü (WIPO) ve Google’dan temsilcilerin katılımıyla yapılacak “Dijital Ortamda Fikri Mülkiyet Hakları” başlıklı tam günlük konferansımızın bu çetrefilli konuya açıklık getireceğini umuyoruz.

Diğer Yazılar