İKTİSADİ KALKINMA VAKFI
E-Bülteni
İKTİSADİ KALKINMA VAKFI
E-Bülteni

PROF. DR. HÂLUK KABAALİOĞLU “TÜRKİYE 2020: MÜCADELELER VE FIRSATLAR” BAŞLIKLI KONFERANSA KATILDI

İngiltere’nin en önemli bağımsız ilerici dışişleri düşünce kuruluşlarından biri olan Dış Politika Merkezi (Foreign Policy Center – FPC), 27-28 Mayıs 2010 tarihlerinde Türkiye’deki ilk konferansını “Türkiye 2020: Mücadeleler ve Fırsatlar” adı altında Glow İletişim Türkiye ortaklığı ile İstanbul’da düzenledi.
PROF. DR. HÂLUK KABAALİOĞLU “TÜRKİYE 2020: MÜCADELELER VE FIRSATLAR” BAŞLIKLI KONFERANSA KATILDI

İngiltere’nin en önemli bağımsız ilerici dışişleri düşünce kuruluşlarından biri olan Dış Politika Merkezi (Foreign Policy Center – FPC), 27-28 Mayıs 2010 tarihlerinde Türkiye’deki ilk konferansını “Türkiye 2020: Mücadeleler ve Fırsatlar” adı altında Glow İletişim Türkiye ortaklığı ile İstanbul’da düzenledi. Konferansın onur konuşmacısı Şişli Belediye Başkanı ve Türkiye Değişim Hareketi Lideri Mustafa Sarıgül’dü. Şişli’deki Point Otel Barbaros’da düzenlenen konferanstaki üç ana panelde birçok Türk ve yabancı akademisyen, siyasetçi, gazeteci, uzman ve düşünür konuşma yaptı.

Moderatörlüğünü İstanbul Kültür Üniversitesi öğretim görevlilerinden Prof. Dr. Emre Alkin’ın yaptığı konferansın birinci panelinin başlığı “Türkiye Ekonomisinin Geleceği: Küresel krizin sonuçları ve krizin yatırım, bankacılık, işsizlik üzerine etkisi ve Devlet’in rolü” idi. Bu oturumda sırasıyla Boğaziçi Üniversitesi’nden Prof. Dr. Refik Erzan, TMG Dış Ticaret ve Madencilik Şirketi’nin Yönetim Kurulu Başkanı Zuhal Mansfield ve Eurasia Grup analistlerinden Irmak Bademli, Türkiye’nin bugünkü ekonomik tablosu, önündeki zorluklar ve fırsatlarla ilgili konuştular. Daha sonra Mustafa Sarıgül, 2020’de nasıl bir Türkiye görmek istediklerine dair bir konuşma gerçekleştirdi.

Konferansın ikinci panelinin adı “Dünya’da Türkiye: AB, Avrasya, Ortadoğu ve Transatlantik İlişkiler”di. Panelin moderatörlüğünü Eski Washington Büyükelçisi, UNESCO Türkiye Ulusal Komisyonu Başkan Vekili Faruk Lağoğlu yaptı. İKV Başkanı Prof. Dr. Hâluk Kabaalioğlu’nun da Türkiye-AB ilişkileri, Türkiye ve AB arasında var olan vize ve Gümrük Birliği sorunları hakkında bir konuşma yaptığı panelin diğer konuşmacıları Milliyet Gazetesi köşe yazarı Sami Kohen, Avrupa Parlamentosu eski üyesi, Sabancı Üniversitesi öğretim görevlisi Joost Lagendijk, Polonya’nın Türkiye Büyükelçisi, AB Başmüzakereci Yardımcısı Andrzej Ananicz, Marmara Üniversitesi’nden Nurşen Mazıcı ve Demoseuropa’dan Türkiye Uzmanı Adam Balcer idi.

Konferansın son paneli “Tüm Vatandaşları için Bir Türkiye: İnsan hakları çerçevesinde cinsiyet eşitliği ve azınlık hakları” başlığı altında daha çok azınlık tanımı, hakları ve meselelerine ilişkin oldu. Moderatörlüğünü AB ve İnsan Hakları Platformu Başkanı Müjgan Suver’in yaptığı panelin konuşmacıları ODTÜ öğretim görevlilerinden, BM Kadına Karşı Şiddet Eski Özel Raportörü Prof. Dr. Yakın Ertürk, Strazburg Üniversitesi öğretim görevlilerinden Prof. Dr. Samim Akgönül, The Economist köşe yazarı Bruce Clark ve Boğaziçi Üniversitesi öğretim görevlilerinden Elif Uluğ idi.

Diğer Yazılar