SLOVENYA’DA HIRVATİSTAN İLE OLAN SINIR ANLAŞMAZLIKLARINA DAİR YAPILAN REFERANDUMDA ÇÖZÜME EVET DENİLDİ
Slovenya hükümetinin Hırvatistan ile imzaladığı sınır anlaşması 6 Haziran 2010 tarihinde yapılan ulusal referandumda az farkla da olsa kabul edildi. Avrupa Komisyonu Başkanı José Manuel Barroso, referandum sonucunun Slovenya ve Hırvatistan arasındaki ilişkiler bağlamında ileriye dönük çok önemli bir adım teşkil ettiğini belirtti.
Oyların yüzde 99,9’unun sayıldığı ilk sonuçlara göre Slovenlerin yüzde 51,48’i sorunun ulusal mahkemeye gitmeden çözülmesi yönünde oy verirken yüzde 48,52 oranında da karşı oy verildi. Referandum sonucu resmi olarak Hırvatistan’ın AB’ye giriş sürecini sınır sorunundan ayırdı ve Zagreb’in bu yılsonuna kadar müzakereleri tamamlama ve 2012’de de Birliğe katılma şansını artırdı.
Referanduma taşınan anlaşmada Tahkim Kurulu, Hırvatistan ve Slovenya’nın kara ve deniz sınırlarının ayrılmasını ve Slovenya’nın açık denizlerle bağlantısını ve deniz ticareti ile ilgili alanları kullanması gerektiğini öngörüyor.
Referandum sonucuna ilişkin olarak Slovenya Hükümeti, Zagreb’in AB’ye üyelik talebiyle ilgili veto politikasına geri dönmeyeceğini taahhüt etti. Slovenya 2009 yılında sınır anlaşmazlığı nedeniyle Hırvatistan’ın üyelik müzakerelerini bloke etmişti.
Hırvatistan Başbakanı Jadranka Kosoro oylamadan sonra Slovenya Başbakanı Borut Pahor ile görüştü. Sloven Başbakan Zagreb’in AB üyelik talebini engellemek adına Slovenya’nın herhangi bir girişimde bulunmayacağını açıkladı. Ancak, Slovenya’nın eski başbakanı ve şimdiki ana muhalefet partisi lideri Janez Jansa, Slovenya Demokrat Partisi ve diğer muhalefet üyeleri Hırvatistan’ın Birliğe katılımını, sınır anlaşmazlığı tam olarak çözülmediği sürece onaylamayacaklarını açıkladı. Hırvatistan’ın üyelik anlaşmasının onayı için Sloven Parlamentosu’nda üçte iki çoğunluğa ulaşılması gerekiyor. Parlamentodaki 90 koltuktan 28’i Jansa’nın ana muhalefet partisine ait.