18 siyasi partinin katıldığı ve bunlardan sadece altısının yüzde 5’lik barajı aşabildiği, 12 Haziran 2010 tarihinde gerçekleştirilen Slovakya genel seçimlerinde katılım oranı ülke genelinde yüzde 58,83 oldu.
Süreç boyunca, Slovakya Başbakanı Robert Fico, Slovak Demokratik Hıristiyan Birlik Partisi’nin (SDKU) lideri Mikulas Dzurinda’ya karşı yoğun bir kampanya yürütmüş, bu kampanya sonunda, para aklamak ile suçlanan Mikulas Dzurinda seçimden çekilmişti. Bu durum, Slovakya Başbakanı Robert Fico liderliğindeki sol eğilimli Yön-Sosyal Demokrat Partisi (Smer-SD) lehine işleyerek partinin oylarını yüzde 34,8’e yükseltmesini sağladı fakat parti 150 üyeli parlamentoda sadece 62 sandalye kazanabildi. Smer-SD bir önceki seçime göre 12 sandalye fazla kazansa da tek başına hükümeti kuracak çoğunluğu sağlayamadı. Başbakan Fico’nun koalisyon ortağı aşırı milliyetçi Slovak Ulusal Partisi (SNS) ise oyların yüzde 5,07’ni alarak sadece 9 sandalye kazandı ve geçen seçime göre 11 sandalye kaybetmiş oldu. Başbakan Fico’nun bir diğer koalisyon ortağı olan Demokratik Slovakya Hareket partisi (HZDS) ise oyların yüzde 4,32’sini alarak yüzde 5’lik seçim barajına takılarak parlamentodaki 15 sandalyesini kaybetmiş oldu. Seçim sonucunda Smer-SD ve SNS partileri mecliste ancak 72 sandalyeye sahip olurken, bu da hükümeti kurmak için gerekli sandalye sayısı olan 76’ya ulaşamadıkları anlamına geliyor.
Buna karşın, Slovakya’da yapılan genel seçimlerde parlamentoda çoğunluğu kazanan partiler merkez sağ partileri oldu. Iveta Radicová liderliğindeki SDKÚ-DS, tüm oyların yüzde 15,42’sini alarak parlamentoda 28 sandalye kazandı. Richard Sulík liderliğindeki Özgürlük ve Dayanışma Partisi (SaS) oyların yüzde 12,14’ünü (22 sandalye), Ján Figel’in Hıristiyan Demokratik Hareket Partisi (KDH) yüzde 8,52’sini (15 sandalye) Béla Bugár liderliğindeki Slovak –Macar Partisi Most-Híd ise yüzde 8,12’sini (14 sandalye) aldı. Başbakan ile koalisyonu reddeden, 79 sandalyenin sahibi bu dört merkez sağ partisi parlamentoda Radicová liderliğinde bir hükümet kurmaya çalışıyor. Bu partilerden oluşan bir iktidarın yolsuzlukla mücadele etmesi ve Macaristan ile ilişkileri düzeltmesi bekleniyor.
Başbakan Fico’nun daha önceki görevi sırasında çıkartılan ve pek çok tepki toplayan, çoğu resmi daire ve kurumlarda sadece Slovak dilinin kullanılmasına ilişkin “dil yasası” nedeniyle, seçim öncesi dönemin başbakanının yeni bir koalisyon hükümeti kurması zor görünüyor. Bu durumda yeni koalisyon hükümetinin merkez sağ partilerle kurulması ve Iveta Radicová’nın da Slovakya’nın ilk kadın başbakanı olması bekleniyor.