Bu haftaya damgasını vuran gelişme Türkiye’nin AB yolculuğunda 13’üncü başlığın müzakerelere açılması oldu.
Gıda Güvenliği, Veterinerlik ve Bitki Sağlığı Politikası başlığı, İspanya’nın AB Dönem Başkanlığı’ndaki son günü olan 30 Haziran 2010 tarihinde açıldı.
BELÇİKA 1 TEMMUZ’DA AB KONSEYİ DÖNEM BAŞKANLIĞI’NI İSPANYA’DAN DEVRALDI
Belçika 1 Temmuz 2010 günü itibariyle Avrupa Birliği Konseyi Dönem Başkanlığı’nı geçtiğimiz 6 ay boyunca bu görevi yürüten İspanya’dan devraldı.
HIRVATİSTAN AB İLE MÜZAKERELERDE SONA DOĞRU YAKLAŞIYOR
30 Haziran’da yapılan AB Konseyi Hükümetlerarası Konferansı’nda, Hırvatistan ile müzakerelerde son kalan 3 fasıl olan, Rekabet (8’inci başlık), Adalet ve Temel Haklar (23’üncü başlık), Dış Güvenlik ve Savunma (31’inci başlık) fasıllarının müzakerelere açılmasına, Kamu Alımları (5’inci başlık) ve Vergilendirme (16’ncı başlık) fasıllarının geçici olarak kapatılmasına karar verildi.
ALMANYA’DA CUMHURBAŞKANLIĞI SEÇİMLERİ YAPILDI
Almanya’da Horst Köhler’in istifası ile boşalan koltuğu doldurmak için cumhurbaşkanlığı seçimleri düzenlendi.
YUNANİSTAN’DA YİNE HAYAT DURDU
Yunanistan’daki tüm özel çalışanlar ve kamu çalışanları 29 Mayıs 2010 tarihinde, Yunan Hükümeti’nin AB ve IMF yardımları için uygulayacağı sıkı mali politikalar ve düzenlemeler nedeniyle büyük bir eyleme gitti. Eyleme yaklaşık 20 bin kişinin katıldığı belirtildi.
DÜNYA TİCARET ÖRGÜTÜ, AIRBUS DAVASI’NA İLİŞKİN NİHAİ RAPORUNU YAYIMLADI
ABD, 2004 yıllında, Avrupa hükümetlerini, Airbus şirketine 140 milyar Avro değerinde sübvansiyon vermek ile suçlamıştı. Buna karşın, Avrupalılar da aynı gerekçelerle ABD’nin Boeing şirketine yaptığı yardımlardan şikâyetçi oldu.
AB VE ABD SWIFT ANLAŞMASI’NI İMZALADI
Avrupa Birliği ve ABD 28 Haziran Pazartesi günü, uluslararası terörle mücadele kapsamında, ABD’nin Terörizm Finansmanı Takip Programı’nın (Terrorist Financing Tracking Programme – TFTP) Avrupa Birliği vatandaşlarının Belçika merkezli Uluslararası Bankalararası Finansal Telekomünikasyon Kurumu SWIFT (Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication) tarafından muhafaza edilen banka bilgilerine erişimine izin veren anlaşmayı imzaladı.
AB DOLAŞIM ÜCRETLERİNİ İNDİRMEYE DEVAM EDECEK
AB ülkeleri arasında cep telefonu konuşma dolaşım (roaming) ücreti 2005 yılına göre yüzde 70, mesaj gönderme dolaşım ücreti ise yüzde 60 düştü.
AB EKOLOJİK ÜRÜNLER İÇİN YENİ "BİYO-LOGO" ŞARTI GETİRDİ
Avrupa Birliği, sınırları içinde çevre koşullarına ve biyolojik koşullara uygun olarak üretilen ve satılan, gıda ürünleri de dâhil olmak üzere tüm ekolojik ve biyo-ürünler (biyolojik ürünler) için AB standardı logosu kullanılmasını 1 Temmuz 2010 tarihinden itibaren zorunlu hale getirdi.
“AÇIK SAĞLIK FORUMU” BRÜKSEL’DE GERÇEKLEŞTİRİLDİ
Avrupa Komisyonu’nun Sağlık ve Tüketiciden Sorumlu Üyesi John Dalli tarafından 29 Haziran 2010 tarihinde Brüksel’de açılışı yapılan “AB Açık Sağlık Forumu”nun teması “Sağlık için hep beraber: AB 2020 için bir Strateji’’ (Together for Health – a strategy for EU 2020) oldu.
AB’NİN VERDİĞİ ANTİ-DAMPİNG KARARLARINA İLİŞKİN SON GELİŞMELER
AB Konseyi’nin onaylamış olduğu 452/2007 no’lu tüzüğe göre, ütü masası ihraç eden Ukrayna’ya karşı anti-damping vergisi uygulanmasına karar verilmişti.
AB’DE VERGİLENDİRME EĞİLİMLERİNE İLİŞKİN RAPOR YAYINLANDI
AB İstatistik Kurumu Eurostat AB’de vergilendirme genel eğilimine ilişkin bir rapor yayınladı. Raporda 27 AB ülkesinin yanı sıra Avrupa Ekonomik Alanı üyesi olan Norveç ve İzlanda’nın da 2000–2008 dönemi vergi sistemleri inceleniyor.
AVRUPA KOMİSYONU AB PATENTİ İLE İLGİLİ BİR ÖNERİ SUNDU
Avrupa Birliği üye devletleri tarafından 2000 yılından bu yana oluşturulması için çalışılan AB Patenti (Lizbon Antlaşması öncesinde “Topluluk Patenti” olarak anılıyordu) konusunda önemli bir adım daha atıldı.