Avrupa Komisyonu, Alman Milchwerk Jäger firmasında meydana gelen mozarella peynirlerine bakteri bulaşması skandalını yakından takip ediyor. 1 Temmuz’da toplanan Besin Zincirleri ve Hayvan Sağlığı Komitesi uzmanlarının toplantısından da duruma ilişkin ağır bir sonuç çıktı. Uzmanlara göre şirket, ürünlerinin satış için güvenli olduğu onaylanana kadar üretim yapamayacak. Avrupa Komisyonu’nun aldığı karara göre süt ürünleri firmasının yeniden üretime geçebilmesi için öncelikle firmanın bulaşmanın ana kaynağına ulaşması ve olası tehlikeleri önlemek adına bu kaynağı tamamen kurutması gerekiyor.
Mozarella peynirlerine bulaştığı iddia edilen Psödomonas Fluorescens bakterisinin hava ile teması halinde peynirin renginin maviye dönmesine sebep olduğu ve bu durumun da insan sağlığını tehdit ettiği ve bağışıklık sistemini yavaşlatması açısından bu peynirlerin tüketilmesinin özellikle yaşlılar için büyük riskler içerdiği söyleniyor.
İtalyan bir kuruluş için çalışan Alman firmasının, ürünleri İtalyan marketlerinde indirim reyonlarında satışa sunmasının ardından tehlikenin ilk olarak İtalya’da ortaya çıktığı ve İtalya tarafından ithal edilen ürünlerin bir kısmının da Slovenya’ya ihraç edilerek tehlike alanının genişlediği belirtiliyor. İtalya, bu tespitin ardından 9 Haziran tarihinde diğer AB ülkelerini olası bir duruma karşı haberdar etti. İtalyan resmi kaynaklarına göre Land, Malga Paradiso, Lovilio, Fattoria Torresina ve Monteverdi gibi 5 farklı marka adı altında, yaklaşık bir ton civarında mozarella peyniri İtalyan piyasasında yer alıyor.