“Tren Nasıl Rayda Kalabilir?” başlıklı panel Alman, Heinrich Böll Stiftung Derneği İstanbul Temsilciliği ile İstanbul Politikalar Merkezi’nin işbirliğinde Türkiye’nin AB ile katılım müzakerelerinin beşinci yılı dolayısıyla 1 Ekim Cuma günü İstanbul’da gerçekleştirildi.
Gazeteci Mehmet Ali Birand’ın moderatörlüğünü yaptığı açılış oturumunda Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış ile Avrupa Komisyonu Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Marc Pierini birer konuşma yaptı. Egemen Bağış konuşmasında, 18 faslın Kıbrıs sorunu sebebiyle bloke olduğunu hatırlatarak, bu durumu destekleyen AB’nin Türkiye’ye karşı tutumunu eleştirdi. Bunun yanında, Türk kamuoyunda AB heyecanının azalmasının sebeplerinden biri olarak medya ve sivil toplum kuruluşlarındaki heyecanın azalmış olmasını gösterdi. Bağış, katılım müzakerelerinde Türkiye’nin önünde büyük engel teşkil eden Kıbrıs sorununu demokrasinin yani Avrupa Parlamentosu’nun (AP) çözeceğini ifade etti. KKTC ile doğrudan ticareti sağlayan tüzüğün AP’de onaylanması halinde Türkiye’nin de limanlarını ve hava sahasını Güney Kıbrıs’a açacağını belirtti.
Daha sonra söz alan Büyükelçi Marc Pierini, AB içindeki ülkelerin şu anda kendi sorunlarına yoğunlaştıkları için gündemin ilk sıralarında Türkiye’nin olmadığını dile getirdi. AB üye devletlerindeki seçimlerden aşırı sağ partilerin lider çıkmasının, bu partilerin Türkiye’ye bakış açıları nedeniyle sorun teşkil ettiğini belirtti.
Panelin Heinrich Böll Stiftung Derneği Türkiye Temsilcisi Dr. Ulrike Dufner moderatörlüğündeki ikinci oturumunda, Prof. Dr. Cengiz Aktar, Dr. Nathalie Tocci, Prof. Dr. Kemal Kirişçi ve Joost Lagendijk söz aldı. Konuşmacılar, bugünkü sürecin zorluklarına, hem AB hem de Türkiye tarafından ortaya konulan engellere ve bundan sonra ne yapılabileceğine değindiler. Boğaziçi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kemal Kirişçi konuşmasında Türk iş adamlarının ve öğrencilerinin AB üye ülkelerine ticaret ve eğitim amaçlı seyahat ederken yaşadığı vize problemine vurgu yaptı.