İKTİSADİ KALKINMA VAKFI
E-Bülteni
İKTİSADİ KALKINMA VAKFI
E-Bülteni

13’ÜNCÜ AB- ÇİN ZİRVESİ GERÇEKLEŞTİRİLDİ

Bu yıl 13’üncüsü düzenlenen AB – Çin Halk Cumhuriyeti Zirvesi 6 Ekim’de Brüksel’de gerçekleştirildi.
13’ÜNCÜ AB- ÇİN ZİRVESİ GERÇEKLEŞTİRİLDİ

Bu yıl 13’üncüsü düzenlenen AB – Çin Halk Cumhuriyeti Zirvesi 6 Ekim’de Brüksel’de gerçekleştirildi. Çin tarafını, Başbakan Wen Jiabao, AB tarafını AB Konseyi Başkanı Herman Van Rompy ve Avrupa Komisyonu Başkanı José Manuel Barroso’nun temsil ettiği zirvenin gündem konularını, AB-Çin ilişkileri ve Stratejik İşbirliği’nin geliştirilmesi; başta, küresel yönetişim, iklim değişikliği ve enerji olmak üzere küresel meseleler; Afganistan ve Pakistan’daki gelişmeler gibi bölgesel ve uluslararası siyasi konular oluşturdu. Zirve toplantısında iki taraf da AB-Çin ikili ilişkilerinin güçlenmesinden memnuniyet duyduklarını belirterek AB ve Çin Halk Cumhuriyeti arasında diplomatik ilişkilerin kurulmasının 35’inci yıldönümünde ikili ilişkilerde yeni fırsatların değerlendirilerek yeni bir dönem başlatılması temennisinde bulundu. Ayrıca İklim Değişikliği ile Mücadele Ortaklığı ve Enerji Diyaloğu çerçevesinde diyalog ve başta yenilenebilir enerji, enerji verimliliği, akıllı şebekeler, temiz teknolojiler olmak üzere çeşitli alanlarda işbirliği kurulmasının gerekliliği belirtildi. Avrupa Komisyonu ile bütün Çin Gençlik Federasyonları arasında 2011 yılının Avrupa-Çin Gençlik Yılı ilan edilmesi hakkında Ortak Eylem Planı ile Okyanus konularına bütünsel yaklaşımı içeren Yüksek Düzeyli Diyalog kurulması için mutabakat zaptı imzalandı.

AB Konsey Başkanı Herman Van Rompuy, AB-Çin ilişkilerini önümüzdeki yıllarda daha ileri taşımayı istediklerini, AB ve Çin’in sahip olduğu stratejik ortaklığa azami önem gösterdiğini belirtti. Çin Başbakanı Wen Jiabao ise somut problemler konusunda gelişme kaydedilmesi için harekete geçilmesi gerektiğini belirtti.

Çin ve AB arasında gerek insan hakları, gerekse iklim müzakereleri gibi pek çok alanda görüş ayrılığı bulunuyor. Avrupalı firmalar Çin ihraç malları ile rekabette dezavantajlı konuma düşmeleri ve ürün korsanlığından şikayetçiler. AB, Çin’in kamu ihalelerini Avrupalı firmalara da açmasını talep ediyor. Çin’in aşırı düşük değerli para birimi de uluslar arası rekabette sorun yaratıyor. AB liderleri küresel ekonomik krizle mücadele amacıyla defalarca Çin’den para birimi değerini yükseltmesi talebinde bulunmuşlardı. Geçtiğimiz Haziran ayında Çin’in aldığı daha esnek döviz kuru kararına rağmen, bir gelişme sağlanamamıştı. 13’üncü AB - Çin Zirvesi’nde bu sorunların çözümüne ilişkin herhangi bir ilerleme kaydedilemezken kültürel konularda olumlu adımların atıldığı söylenebilir.

Diğer Yazılar