İKTİSADİ KALKINMA VAKFI
E-Bülteni
İKTİSADİ KALKINMA VAKFI
E-Bülteni
13-25 ARALIK 2010

BULGARİSTAN VE ROMANYA’NIN SCHENGEN ALANI’NA KATILIMI ENGELLENDİ

21 Aralık 2010 tarihinde Fransa ve Almanya, 2007 yılında Birliğe üye olan Bulgaristan ve Romanya’nın bu aşamada Schengen Alanı’na katılımına karşı çıktıklarını belirten bir mektubu Avrupa Komisyonu’na iletti. Avrupa Komisyonu’nun İçişleri’nden Sorumlu Üyesi Cecilia Malmström’ün sözcüsü Michele Cercone tarafından yapılan açıklamada, Fransız İçişleri Bakanı Brice Hortefeux ve Alman İçişleri Bakanı Thomas de Maiziere imzalı mektupta, Bulgaristan ve Romanya’nın Mart 2011’e kadar Schengen’e dâhil edilmesi için koşulların henüz yeterince olgunlaşmamış olduğu ve bu tür bir karar için “erken” olduğu tespiti yer alıyor. Söz konusu mektupta, her iki ülkede de yolsuzlukla ve organize suçlarla mücadele gibi temel alanlarda geriye dönülmez şekilde ilerleme kaydedilmesi halinde bu yönde olumlu bir karar alınacağı ifade ediliyor.

Romanya Cumhurbaşkanı Traian Basescu konuya ilişkin açıklamasında, söz konusu kararın ülkesine yönelik “ayrımcı bir hareket” olduğunu vurguladı. Avrupa Komisyonu sözcüsü Michele Cercone ise mektubun içeriğine ilişkin Komisyon’un görüş bildirmeyeceğini, zira bu alanda karar alma yetkisinin bulunmadığını ifade etti. Cercone, bu konuda üye devletlerin oybirliğiyle karar almalarının beklendiğini belirtti.

Diğer taraftan, geçtiğimiz günlerde yerinde incelemelerde bulunmak üzere Romanya ve Bulgaristan’a giden uzmanların, hükümetlerin karar almasına olanak verecek şekilde, konuya ilişkin raporlarını 2011 yılı Ocak ayı içerisinde sunmaları öngörülüyordu. Ancak, Fransa ve Almanya’nın benimsediği ortak tutum neticesinde, üye ülkeler arasında kısa vadede oybirliğine varılması mümkün görünmüyor. Bunun yanı sıra, Fransa tarafından son dönemde yapılan açıklamalarda, Haziran 2011 tarihinden önce her iki ülkenin de Schengen Alanı’na katılımına ilişkin Birlik tarafından bir karar alınmaması gerektiği belirtiliyordu.

Böylelikle, Romanya ve Bulgaristan’ın Schengen Alanı’na katılım hedefleri, bilinmeyen bir tarihe ertelenmiş oldu. Fransa ve Almanya’nın ortak kararı, aynı zamanda, 1 Ocak 2011 tarihinde AB Dönem Başkanlığı’nı devralacak Macaristan Dönem Başkanlığı’na da önemli bir mesaj niteliği taşıyor. Zira Bulgaristan ve Romanya’nın Schengen’e katılımı, Macaristan Dönem Başkanlığı’nın öncelikleri arasında en üst sırada yer alıyor.