İKTİSADİ KALKINMA VAKFI
E-Bülteni
İKTİSADİ KALKINMA VAKFI
E-Bülteni

AB’DE SANAYİ MALLARI FİYATLARI DÜŞÜYOR

AB İstatistik Kurumu Eurostat’ın 7 Ocak’ta açıkladığı verilere göre, sanayi malları fiyatları, 2008 Kasım ayında bir önceki aya göre, toplamda Avro Alanı’nda %,1,9 ve AB-27’de %2,1 azaldı. Ekim ayında ise bir önceki aya göre fiyatlar Avro Alanı’nda %0,8 ve AB-27’de %1,1 düşmüştü.
AB’DE SANAYİ MALLARI FİYATLARI DÜŞÜYOR

AB İstatistik Kurumu Eurostat’ın 7 Ocak’ta açıkladığı verilere göre, sanayi malları fiyatları, 2008 Kasım ayında bir önceki aya göre, toplamda Avro Alanı’nda %,1,9 ve AB-27’de %2,1 azaldı. Ekim ayında  ise  bir  önceki  aya  göre  fiyatlar  Avro Alanı’nda %0,8 ve AB-27’de %1,1 düşmüştü.

2008 Kasım ayında 2007’nin aynı ayına kıyasla sanayi malları fiyatları Avro Alanı’nda %3,3 ve AB-27’de %4,1 artış gösterdi.

Enerji sektörü dışındaki sanayi malları fiyatları, Kasım ayında bir önceki aya göre, Avro Alanı’nda %0,8 ve AB-27’de %0,6 azaldı. Aynı dönemde enerji sektöründe ise fiyatlar her iki bölgede sırasıyla %5,1 ve %5,8 düştü. Yatırım malları fiyatları Avro Alanı’nda %0,1 ve AB-27’de %0,2 artış gösterdi. Dayanıklı tüketim malları fiyatları değişmezken, dayanıklı olmayan tüketim malları fiyatları Avro Alanı’nda %0,4 ve AB-27’de %0,3 düştü. Ara malları fiyatları ise sırasıyla %1,6 ve  %1,3 azaldı. Sanayide fiyatlar genel olarak bütün üye ülkelerde düşüş gösterdi. En fazla düşüşler %5,8 ile Danimarka, %3,7 ile Yunanistan ve Hollanda’da gerçekleşti. En az düşüşler ise Slovakya ve İsveç’in (%0,1) yanı sıra Lüksemburg’ta (%0,2) kaydedildi.

2008 Kasım ayında 2007’nin Kasım ayına göre enerji sektörü dışındaki sanayi malları fiyatları Avro Alanı’nda %2,3 ve AB-27’de %3,1 arttı. Enerji sektöründe ise fiyatlar sırasıyla %6,3 ve %6,6 yükseldi. Ara malları fiyatları Avro Alanı’nda %2,7 ve AB-27’de %3,6 arttı. Dayanıklı tüketim malları sırasıyla  %2,5 ve %2,7 artış gösterdi. Yatırım malları fiyatları sırasıyla %2,2 ve %2,9; dayanıklı olmayan tüketim malları fiyatları sırasıyla %1,9 ve %2,9 arttı. Toplam sanayi malları üretiminde en yüksek artışlar Lüksemburg (%20,9), Romanya (%11,1) ve Macaristan’da (%10,8) görüldü. En az düşüşler ise Danimarka (%0,9), Çek Cumhuriyeti (%1,3), ve Fransa’da (%1,6) yaşandı. Yunanistan’da ise sanayi malları fiyatları sabit kaldı.

Diğer Yazılar