AVRUPA PARLAMENTOSU BİYOMETRİK PASAPORT UYGULAMASINA YÖNELİK DÜZENLEMEYİ KABUL ETTİ
Avrupa Parlamentosu biyometrik pasaportların kullanılmasına dair düzenlemeye ilişkin tasarıyı 14 Ocak 2009 tarihinde kabul etti. Yeni düzenlemeyle, pasaportlarda belge güvenliğinin ve kimlik tespitinin etkinliğinin artırılması amacıyla kişilerin fotoğrafının yanı sıra daha etkin olan, biyometrik yöntemle parmak izinin kullanılması hedefleniyor.
Ancak alınan karar doğrultusunda parmak izleri zamanla değiştiği gerekçesiyle 12 yaşın altındakiler ile parmak izi veremeyen çeşitli engelliler bu uygulamadan muaf tutulacak. Diğer yandan, halen 12 yaş altındaki çocuklardan da parmak izi isteyen ülkeler söz konusu uygulamalarını dört yıl daha sürdürebilecekler. Yeni düzenlemeyle çocukların da, ebeveynlerinin pasaportlarından ayrı olarak kendilerine ait pasaportları olacak. Yeni düzenlemeler İzlanda, İsviçre ve Norveç’i de kapsayacak şekilde 29 Haziran 2009 tarihinden itibaren AB genelinde hayata geçirilecek. 2012 yılına kadar sistemin geçiş sürecinin tamamlanması öngörülürken, bu tarihe kadar mevcut pasaportlar geçerliliğini koruyacak. Almanya, Fransa ve Hollanda ise Haziran 2009 tarihinden önce söz konusu pasaportların kullanımına başladı.
Bununla birlikte biyometrik pasaport kullanımına yönelik endişeler de bulunuyor. Letonya’dan Yeşiller Partisi milletvekili Tatjana Zdanok bu uygulamanın kişisel bilgi güvenliği ve temel haklar açısından sorun teşkil edeceğini dile getirirken, Kıbrıs Rum Kesimi’nden Adamos Adamou ise düzenlemenin sürekli bir gözetim ve özel yaşamın gizliliğinin ortadan kalkmasına yol açacağı fikrini savundu.