İSRAİL’İN GAZZE SALDIRILARINA İLİŞKİN OLARAK AVRUPA BİRLİĞİ’NDEN TEPKİLER GELMEYE DEVAM EDİYOR
Avrupa Komisyonu’nun İnsani Yardımdan Sorumlu Üyesi Louis Michel tarafından 9 Ocak tarihinde yapılan yazılı basın açıklamasında, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin 8 Ocak 2009 tarihli kararının en kısa sürede uygulanması ve insani yardım sağlanmasının önündeki engellerin kaldırılması çağrısında bulunuldu. Bilindiği üzere, Gazze’de yaşayan ve savaştan etkilenen Filistinliler için yardım sağlayan Birleşmiş Milletler Yardım ve İş Ajansı (UNRWA) konvoyları İsrail saldırıları nedeniyle çalışamaz hale gelmişti. Avrupa Komisyonu, UNRWA çalışmalarına 2008 yılında 113 milyon Avro yardımda bulunmuştu.
AB Dönem Başkanı Çek Cumhuriyeti, Gazze’de yaşanan insanlık dramının ortadan kaldırılması amacıyla Uluslararası Donörler Konferansı toplanacağını açıkladı. Dışişleri Bakanı Karel Schwarzenberg, şu an için en önemli önceliğin ateşkes olduğunu göz önünde bulundurarak, ateşkes sonrası dönem için çalışmalara başlamanın faydalı olacağına inandıklarını belirtti.
12 Ocak tarihinde Avrupa Parlamentosu’nda açış konuşmasını gerçekleştiren AP Başkanı Hans-Gert Pöttering, güvenlik anlayışının yalnızca askeri anlamda ele alınmasının başarısızlıkla sonuçlanmaya mahkum olduğunu ifade etti. Öte yandan, 8 Ocak tarihli ve 1860 sayılı Güvenlik Konseyi kararının yasal bağlayıcılığı bulunmasına rağmen uygulanmayışını üzüntüyle karşıladıklarını sözlerine ekledi.
AP Dışişleri ve Kalkınma Komitelerinin 13 Ocak tarihinde düzenlenen ortak toplantısında, İsrail’in uluslararası hukuku ihlal etmesi ve iki tarafın da ateşkese yanaşmaması üzerinde duruldu. Söz konusu toplantıda Gazze saldırıları “dramatik, kabul edilemez ve üzücü” olarak nitelendirildi. Toplantıda konuşan Avrupa Komisyonu’nun Dış İlişkiler ve Avrupa Komşuluk Politikasından Sorumlu Üyesi Benita Ferrero-Waldner, mevcut sorunun aşılması amacıyla, ateşkesin sağlanması; insani yardım için geçişlerin açılması ve İsrail-Filistin sorununun ortadan kaldırılması için siyasi sürecin başlatılması olmak üzere üç aşamanın gerçekleşmesi gerektiğini vurguladı.
Aynı toplantıda Parlamenterler uluslararası hukuk ve AB’nin güçsüzlüğü konuları üzerinde durdular. Belçikalı AP Üyesi Véronique de Keyser, insanların katlanılamaz bir durumda olduklarını vurgulayarak Gazze’de yaşananların tanımlanamaz gelişmeler olduğunun altını çizdi. Tam anlamıyla bir hukuk dışılık içinde olunduğunu belirten de Keyser, AB’nin, ortağı olan İsrail’den uluslararası hukuka uymasını talep etmesi gerektiğini öne sürdü. İtalyan Parlamenter Luisa Morgantini ise, AB’nin sorunları çözemediğinin üzerinde durarak İsrail’in yaptığı eylemler nedeniyle sorumlu tutulması gerektiğini ve bu bakımdan AB’nin kendi değerleri ile çeliştiğini ifade etti.