İKTİSADİ KALKINMA VAKFI
E-Bülteni
İKTİSADİ KALKINMA VAKFI
E-Bülteni

MEDENİYETLER İTTİFAKI II. FORUMU İSTANBUL’DA DÜZENLENDİ

Medeniyetler İttifakı (Mİ) II. Forumu 6–7 Nisan tarihlerinde İstanbul’da düzenlendi. Türkiye ve İspanya Hükümetlerinin girişimiyle Birleşmiş Milletler (BM) himayesinde 2005 yılında kurulan Medeniyetler İttifakı, önleyici diplomasi uygulayarak olası siyasi çatışmaları önlemeyi hedefliyor. Medeniyetler İttifakı, Türkiye Başbakanı R. T. Erdoğan ve İspanya Başbakanı J.L.R. Zapatero’nun öncülüğüyle başlatılan, Üst Düzey Grubun rehberliğinde sürdürülen bir Birleşmiş Milletler projesidir.
MEDENİYETLER İTTİFAKI II. FORUMU İSTANBUL’DA DÜZENLENDİ

MEDENİYETLER İTTİFAKI II. FORUMU İSTANBUL’DA DÜZENLENDİ

Medeniyetler İttifakı (Mİ) II. Forumu 6–7 Nisan tarihlerinde İstanbul’da düzenlendi. Türkiye ve İspanya Hükümetlerinin girişimiyle Birleşmiş Milletler (BM) himayesinde 2005 yılında kurulan Medeniyetler İttifakı, önleyici diplomasi uygulayarak olası siyasi çatışmaları önlemeyi hedefliyor. Medeniyetler İttifakı, Türkiye Başbakanı R. T. Erdoğan ve İspanya Başbakanı J.L.R. Zapatero’nun öncülüğüyle başlatılan, Üst Düzey Grubun rehberliğinde sürdürülen bir Birleşmiş Milletler projesidir. Yirmi kişiden oluşan Üst Düzey Grubun Eşbaşkanlığını Türkiye'den Devlet Bakanı Prof. Dr. Mehmet Aydın ve İspanya'dan UNESCO eski Genel Sekreteri Federico Mayor yürütüyor. Projenin Sekretaryası New York’ta BM’de faaliyet gösteriyor.

BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon 2007 Nisan ayında Portekiz eski Cumhurbaşkanı Jorge Sampaio’yu Medeniyetler İttifakı Yüksek Temsilcisi olarak atandı. Kültürlerarası ilişkilerin geliştirilmesini üstlenen Dostlar Grubu (Uluslararası Örgütler ve Devletlerin oluşturduğu
98 üyesi vardır) Medeniyetler İttifakı eylem ve hedeflerini destekliyor. Dostlar Grubu Bakanlar düzeyinde yılda iki kez (BM Genel Kurulu Toplantısı ve Mİ Forumu sırasında) toplanıyor. Daimi Temsilciler düzeyinde de yılda iki toplantı yapılıyor.

Medeniyetler İttifakı I. Forumu 15–16 Ocak 2008 tarihlerinde Madrid’de düzenlendi. İstanbul’da düzenlenen II. Forum 5 Nisan akşamı Ali Babacan’ın Açılış Resepsiyonu ile başladı ve 6 ve 7 Nisan’da çeşitli oturumlarla devam etti. 6 Nisan’da Erdoğan, Zapatero,
Ki-moon ve Sampanio tarafından yapılan açılış konuşmalarından sonra, "Kriz Dönemlerinde Küresel Gündemi Şekillendirme-Kültürel Çeşitliliğin İyi Yönetişimi Neden Önemlidir?" ve "Diyalogun Geliştirilmesi ve İşbirliğinin Güçlendirilmesi-Yenilikçi Politika ve Girişimlerin İrtibatlandırılması" başlıklı oturumlarla devam etti.

Anlayış Muhtıralarının İmzalanması ve Dostlar Grubu Yüksek Düzeyli Beyin Fırtınası Toplantısı “Medeniyetler İttifakı’na Bağlılığımızın Güçlendirilmesi” başlıklı oturumdan sonra eşzamanlı çalıştaylara geçildi. “Fikir Pazarı” başlıklı oturum ve akşam yemeği ile Forum’un ilk günü sona erdi. İkinci gün, çalıştaylar ile başladı ve “Diyalog için Eğitim: Barışı İnsanların Zihinlerinde İnşa Etmek” başlıklı genel oturumdan sonra kapanış konuşmaları, öğle yemeği ve boğaz turu ile son buldu.  

 

 

Diğer Yazılar