6 Nisan tarihinde yayımlanan bildiride gıda ürünlerine ‘füme’(tütsülenmiş) tadı vermek üzere kullanılan katkı maddeleriyle ilgili görüşlere yer verildi. Buna göre EFSA bilim komitesi tarafından yapılan araştırmalar sonucunda Smoke Concentrate 809045 adlı maddenin gıda güvenliği bakımından herhangi bir tehdit oluşturmadığı sonucuna varılırken, Unismoke ve Zesti Smoke Code 10 adlı katkı maddelerinin ise gıda güvenliği için yeterli koşulları sağlamadıkları doğrultusunda endişeler dile getirildi.
Farklı tür gıdaların çeşitli tatlandırıcı ürünlerine olan hassasiyetlerini tahlil eden EFSA, fareler üzerinde yapılan deneylere dayanarak Unismoke ve Zesti Smoke’un belirli miktarın üzerinde vücuda alınmasının sağlık üzerinde olumsuz etki yarattığını bulguladı. Smoke Concentrate 809045’in ise yüksek seviyelerde test edilmesine rağmen bu tür bir olumsuz etkisinin olmadığı anlaşıldı. Bilindiği üzere tütsüleme yöntemi et, balık ve süt ürünleri başta olmak üzere çeşitli gıdaların korunması için uygulanıyor. Ancak son zamanlarda bu yöntemin gıdaların tadını değiştirici etkileri, koruyucu özelliklerinden daha fazla ön plana çıkmaya başladığı üzere Avrupa Komisyonu, EFSA’dan füme tatlandırıcıların gıda güvenliği açısından incelenmesini talep etti. Bu doğrultuda EFSA’nın 2009 sonuna kadar aynı türdeki sekiz ayrı tatlandırıcı hakkında görüş bildirmesi bekleniyor.