Geçtiğimiz hafta ABD Başkanı Barack Obama’nın deniz aşırı ilk resmi ikili ziyaretini Türkiye’ye gerçekleştirmesi ve Medeniyetler İttifakı Zirve toplantısına sahne oldu. Türkiye-ABD ilişkileri Başkan Bush döneminde sorunlu bir sürece girmişti. Özellikle Irak işgali, öncesinde TBMM tarafından ABD ordusunun işgali gerçekleştirmek için Türkiye topraklarını kullanmasını öngören tezkerenin reddi ve sonrasında ABD ile bölgesel Kürt yönetimi arasındaki yakın ilişkiler ve PKK’nın bölgede konuşlanması gibi gelişmeler ilişkilerde önemli sorunlar oluşturmuştu.
ABD BAŞKANI BARACK OBAMA TÜRKİYE’Yİ ZİYARET ETTİ
Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Barack Obama 6-7 Nisan tarihlerinde Türkiye’ye bir ziyaret gerçekleştirdi. Ziyaretinin ilk durağı olarak Ankara’yı seçen Obama, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, ana muhalefet partisi lideri Deniz Baykal ve çeşitli siyasi parti liderleri ile temaslarda bulundu.
MEDENİYETLER İTTİFAKI II. FORUMU İSTANBUL’DA DÜZENLENDİ
Medeniyetler İttifakı (Mİ) II. Forumu 6–7 Nisan tarihlerinde İstanbul’da düzenlendi. Türkiye ve İspanya Hükümetlerinin girişimiyle Birleşmiş Milletler (BM) himayesinde 2005 yılında kurulan Medeniyetler İttifakı, önleyici diplomasi uygulayarak olası siyasi çatışmaları önlemeyi hedefliyor. Medeniyetler İttifakı, Türkiye Başbakanı R. T. Erdoğan ve İspanya Başbakanı J.L.R. Zapatero’nun öncülüğüyle başlatılan, Üst Düzey Grubun rehberliğinde sürdürülen bir Birleşmiş Milletler projesidir.
ÇEK CUMHURİYETİ’NDE HÜKÜMETİN DÜŞMESİNDEN SONRA GEÇİCİ HÜKÜMET ŞEKİLLENMEYE BAŞLADI
Çek Cumhuriyetinde iki siyasi parti 5 Nisan 2009 pazar günü sonbaharda yapılacak olan genel seçimlere kadar bir geçiş hükümeti kurmayı kabul etti.
AVRUPA PARLAMENTOSU AYRIMCILIĞA İLİŞKİN RAPORU KABUL ETTİ
Avrupa Parlamentosu (AP) Genel Kurulu, 2 Nisan 2009 tarihinde AP Milletvekili Kathalijne Buitenweg tarafından hazırlanan “Din, İnanç, Yaş ve Cinsel Eğilime Bakılmaksızın Bireyler Arası Eşit Muamele” başlıklı raporu kabul etti.
FRONTEX, ORTA AKDENİZ’DEKİ OPERASYONU ERTELEDİKLERİNİ AÇIKLADI
6 Nisan tarihinde, Varşova merkezli FRONTEX (Avrupa Sınır Koruma Ajansı) Orta Akdeniz’de yasadışı göçle mücadele kapsamında yürütülmesi planlanan ve Nautilus olarak adlandırılan operasyonu ertelediklerini açıkladı.
AVRUPA HAVA SAHASI’NDA UÇMASI YASAK OLAN HAVAYOLU ŞİRKETLERİNİN LİSTESİ YENİLENDİ
Avrupa Komisyonu 8 Nisan 2009 tarihinde güvenlik gerekçesiyle Avrupa Hava Sahası’nda uçması yasaklanan havayolu şirketlerinin listesini yenilediğini açıkladı.
AVRUPA GIDA GÜVENLİĞİ KURUMU (EFSA) TATLANDIRICI ÜRÜNLERLE İLGİLİ GÖRÜŞ BİLDİRDİ
6 Nisan tarihinde yayımlanan bildiride gıda ürünlerine ‘füme’(tütsülenmiş) tadı vermek üzere kullanılan katkı maddeleriyle ilgili görüşlere yer verildi.
BAKANLAR KONSEYİ AKDENİZ VE DOĞU ATLANTİK’TEKİ ORKİNOS STOKLARINI KURTARMA PLANINA ONAY VERDİ
Avrupa Konseyi 6 Nisan günü Akdeniz ve Doğu Atlantik’te bulunan orkinos stoklarının kurtarılması amacıyla hazırlanan taslak tüzüğü kabul etti.
Londra’da yapılan G20 zirvesinden sonra Avrupa Komisyonu Ekonomik ve Mali İşlerden sorumlu üyesi Joaquin Almunia 6 Nisan’da bir açıklama yaparak, ekonomik alanda AB’nin daha kuvvetli bir dış politikası olması gerektiğini söyledi.
KOMİSYON KAMU İDARELERİ ÖDEMELERİ İÇİN 30 GÜNLÜK EK BİR SÜRE ÖNERİYOR
Avrupa Komisyonu 8 Nisan’da ödeme gecikmeleriyle ilgili olarak 2000/35/EC Direktifini genişleten bir öneriyi kabul etti. Bu öneri AB’deki kamu idarelerine faturalarını ödemeleri için 30 günlük bir süre tanıyor.
DÜNYA TİCARET ÖRGÜTÜ, AB EKONOMİSİNE İLİŞKİN DOKUZUNCU DEĞERLENDİRMEYİ TAMAMLADI
Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ)’nün AB’nin ticaret politikasına yönelik son değerlendirmesinde, Avrupa Komisyonu’nun 6 Nisan’daki değerlendirmesinde övgüyle bahsedilen AB’nin gelişmekte olan ülkelere yönelik çok taraflı işbirliği ve desteği çok fazla övülmezken; AB’nin, lider ekonomi olarak küresel sahneye geri dönüşünün teşvik edilmesi için, tarım piyasası ile hizmetler endüstrisini daha fazla rekabete açması gerektiği ileri sürüldü.
AB KOMİSYONUNUN BAZI ÜÇÜNCÜ ÜLKE MENŞELİ DAMPİNGLİ ÜRÜNLERE KARŞI ÖNLEMLER ALDI
Avrupa Komisyonu geçtiğimiz hafta üçüncü ülke menşeli bazı ürünlere geçici anti-damping vergisi konulması, bazı ürünler için ise anti-damping soruşturması açılmasına karar verdi.
AVRUPA KOMİSYONU FORTİS BANK VE ABN AMRO’YA VERİLEN DEVLET YARDIMLARIYLA İLGİLİ SORUŞTURMA AÇTI
Komisyon, Fortis Bank Nederland’ın (FBN) ve faaliyetleri FBN tarafından satın alınan ABN Amro’nun (ABN) aldıkları devlet yardımlarının AB kurallarıyla uyumlu olup olmadığını araştırmak üzere ayrıntılı soruşturma başlattı.
Komisyon mevcut küresel ekonomik kriz nedeniyle üye devletlerin banka ve finans sektörüne verdikleri devlet yardımları ve bunlara ilişkin olarak Komisyonun aldığı kararları içeren bir Rapor yayınlamıştır.
AVRUPA KOMİSYONU DEPREM SONRASI İTALYA’YA YARDIM İÇİN HAZIR OLDUĞUNU BELİRTTİ
Avrupa Komisyonu 6 Nisan’da yaptığı açıklamayla, İtalya’da meydana gelen ve en az 250 kişinin öldüğü, 50.000 kişinin evsiz kaldığı depremde, ülkenin bir an önce toparlanması için her türlü yardımı yapmaya hazır olduklarını açıkladı.
Avrupa Komisyonu, 8 Nisan’da Avro Alanı üyesi olmayan ülkelerin ödemeler dengesinin düzenlenmesine yönelik kredi desteği kapsamında ayrılan bütçenin tavanının 50 milyar Avro’ya çıkarılması üzerinde anlaşmaya vardı.
Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD), 7 Nisan’da yaptığı açıklamada, Kosta Rika, Malezya, Filipinler ve Uruguay’ın vergi kaçaklığının önlenmesi çalışmalarında kamu kurumlarıyla bilgi paylaşımına ilişkin OECD kurallarına uymayı taahhüt ettiklerini belirtti.
AVRUPA MERKEZ BANKASI FİNANSAL BÜTÜNLEŞMEYE İLİŞKİN ÜÇÜNCÜ RAPORU YAYIMLANDI
Avrupa Merkez Bankası finansal bütünleşmeye ilişkin üçüncü raporunu 6 Nisan’da yayımladı.
AB’DE GSYİH 2008 DÖRDÜNCÜ ÇEYREKTE YİNE DÜŞÜŞ GÖSTERDİ
AB İstatistik Kurumu Eurostat’ın 8 Nisan’da açıkladığı verilere göre, 2008 yılı 4. çeyrekte GSYİH, bir önceki çeyreğe göre, Avro Alanı’nda %1,6 ve AB-27’de %1,5 azaldı. 3. çeyrekte, 2. çeyreğe göre düşüş her iki bölge için %0,3 dolayında idi.