AB SENE SONUNDA SIRBİSTAN, KARADAĞ VE MAKEDONYA’YA VİZE MUAFİYETİ GETİRMEYE HAZIRLANIYOR
AB Komisyonu'nun Genişlemeden Sorumlu Üyesi Olli Rehn ile Adalet, Özgürlük ve Güvenlikten Sorumlu Üyesi Jacques Barrot, 15 Temmuz’da basın toplantısıyla sundukları raporda, Sırbistan, Karadağ ve Makedonya’ya 1 Ocak 2010 itibariyle vize muafiyeti getirilmesi için hazırlanıldığını açıkladı. Toplantıda bu üç ülkenin biyometrik pasaport, sınır kontrolleri, yolsuzluk ve organize suçla mücadele gibi konularda gerekli kriterleri yerine getirdikleri ifade edilirken Karadağ ve Sırbistan’ın kalan birkaç kriteri daha yerine getirmesi durumunda, bu üç ülkenin gelecek yıl Schengen vizesinden muaf olacağı belirtildi. Bu bağlamda Karadağ’ın organize suç ve yolsuzlukla mücadelesini arttırması, Sırbistan’ın ise Kosova sorununu çözmesi bekleniyor.
Barrot, basın toplantısında, bu gelişmenin Avrupa Birliği’nin Balkan ülkeleri ile olan ilişkisinde tarihi bir dönüm noktası olduğunu, böylece bölge ile çok daha yakın ilişkiler kurulabileceğini ifade etti. Diğer yandan, yapılan değerlendirmeler sonucu Arnavutluk ve Bosna Hersek’in vize muafiyetinin henüz gerçekleştirilemeyeceğini, özellikle Bosna Hersek’in biyometrik pasaportlar konusunda çok geride olduğunu belirtti. Olli Rehn ise, gelecek yıl ortasında bu iki ülkeye de vize muafiyeti konusunda bir rapor sunabileceklerini ve böyle bir beklenti içinde olduklarını ifade etti. Kosova’ya vize muafiyetinin ise güvenlik sebeplerinden dolayı söz konusu olamayacağı söylendi.
Sırbistan’a vize muafiyeti getirilirken Bosna Hersek’in dışarıda bırakılmasına ise tepki gösteriliyor. Avrupa Parlamentosu Yeşiller Grubu Eş Başkanı Daniel Cohn-Bendit, raporun Srebrenitsa katliamının 15. yıldönümünden 4 gün sonra açıklanmış olmasını anti-demokratik ve duyarsızca bir davranış olarak nitelerken, bunun Boşnaklara karşı yapılmış bir ayrımcılık olduğunu açıkladı. Çift vatandaşlığa sahip Bosnalı Sırpların da vize muafiyeti hakkından yararlanacağının altını çizen Cohn-Bendit, bu durumda Müslüman Bosnalıların dışarıda bırakılmış olacağını ve bunun etnik sorunları daha da körükleyeceğini belirtti. Cohn-Bendit ve 2. Dünya Savaşı’ndan beri Avrupa’da soykırıma maruz kalmış tek millet olan Bosnalıları bu şekilde dışarıda bırakmanın büyük bir hata olduğunu söyleyen AB Eski Bosna Hersek Yüksek Temsilcisi Schwarz Schilling bu konuda imza toplamak üzere ortak bir bildiri yayınladılar.