İKTİSADİ KALKINMA VAKFI
E-Bülteni
İKTİSADİ KALKINMA VAKFI
E-Bülteni
13-19 NİSAN 2009

TOBB VE İKV İŞBİRLİĞİYLE AVRUPA TOPLULUKLARI ADALET DİVANI’NIN “VİZE” KONUSUNDAKİ SOYSAL KARARINI DEĞERLENDİRME TOPLANTISI YAPILDI

 

14 Nisan 2009 tarihinde İKV (İktisadi Kalınma Vakfı) ve TOBB (Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği) işbirliği ile Avrupa Toplulukları Adalet Divanı’nın ‘’vize’’ konusundaki Soysal Kararını değerlendirme toplantısı,  Ankara TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi’nde gerçekleştirildi.

TOBB Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu’nun açılış konuşmasını yaptığı toplantıya, İKV Yönetim Kurulu Başkanı Haluk Kabaalioğlu, Soysal Davası Avukatı Dr. Rolf Gutman ve Düsseldorf Barosu avukatlarından Murat Uğur Aksoy konuşmacı olarak katıldı. Toplantıya, Dışişleri Bakanlığı, Adalet Bakanlığı, Çalışma Bakanlığı, Emniyet Genel Müdürlüğü, Dış Ticaret Müsteşarlığı ile Sivil Toplum Kuruluşları yetkililerinin de katılımıyla, bundan sonra yapılabilecekler konusu tartışıldı.

Toplantıda konuşan TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, “vize” sorununu dile getirerek, vize konusunda, haksız, Türkiye –AB ortaklık hukukuna aykırı bir uygulama ile karşı karşıya olunduğuna işaret etti. Hisarcıklıoğlu, halen Türk vatandaşlarının AB ülkelerine seyahat etmek istemeleri halinde vize almak için zaman alıcı çok sayıda formaliteyi tamamlamaları ve ayrıca önemli bir masrafa katlanmaları gerektiğini, bütün formalitelerin tamamlanması halinde bile vizenin alınıp alınmayacağının şüpheli olduğunu ifade etti. İşadamları, çalışanlar, öğretim üyeleri, araştırmacı, medya mensupları, bilim adamları, sanatçılar gibi her kesimden vatandaşların bu uygulama karşısında mağdur durumda olduğunu vurguladı. Vize sorununun çözümünde önemli bir adım olabilecek “Soysal Kararı” na değinen Hisarcıklıoğlu, bu dava ile ilgili sürecin kamyon sürücüleri Mehmet Soysal ve İbrahim Savatlı’nın Alman İdare Mahkemesi'ne açmış oldukları dava ile başladığını belirtti. ’Soysal davası’na ilişkin Avrupa Toplulukları Adalet Divanı'nın, 19 Şubat 2009 tarihinde açıkladığı kararında, Katma Protokol’ün yürürlüğe girdiği tarih olan 1 Ocak 1973’te Türk vatandaşlarına vize uygulamayan ülkelerin, o tarihten sonra Türk vatandaşlarına vize uygulaması getiremeyeceğinin belirtildiğini anlattı. Söz konusu kararın açıklandığı tarihten itibaren iki ay geçmiş olmasına rağmen, kararın uygulanmasına ilişkin, başta Almanya olmak üzere, Avrupa Birliği üyesi ülkelerde herhangi bir çalışmanın yapıldığına dair haber almadıklarını vurgulayan Hisarcıklıoğlu, aynı zamanda, Türk Hükümeti’nin de bu karara ilişkin yorumu ve kararın uygulanmasına ilişkin girişimleri hakkında kamuoyuna herhangi bir açıklama yapılmadığını ifade etti.

Böyle bir durumda Türkiye'de ve Avrupa Birliği üyesi ülkelerde karara ilişkin farklı değerlendirmeler yapılmaya başlandığını ve bilgi kirliliği oluştuğunu ifade eden Hisarcıklıoğlu, resmi ve yetkili makam ve kişilerce kamuoyuna tatmin edici ve yol gösterici bir açıklamanın yapılması gerektiğini, aksi halde ''bavulunu alan Avrupa'ya gidebilir'' şeklinde açıklamalara rastlamanın kaçınılmaz olacağını söyledi.

İKV Başkanı Haluk Kabaalioğlu, vize sorunuyla ilgili olarak TOBB ile çalışmalarını sürdürdüklerini belirtirken, bu kapsamda bir vize çalışma grubu kurduklarını anlattı. Brüksel'de bu amaçla Eylül ayı başında bir toplantı düzenleyeceklerini bildiren Kabaalioğlu, toplantıda, vize sorunuyla ilgili olarak çeşitli kurum ve kuruluşlara gönderilen anketlerin sonuçlarını açıklayarak, vize alımında yaşanan zorluk ve sıkıntıları dile getireceklerini sözlerine ekledi. İKV Başkanı, Vakfın Türk vatandaşlarının AB ülkerine giderken vize almada yaşadıkları sıkıntıların ve vize prosedürleri ile ilgili uygulamaların ele alınacağı ‘vize şikayet hattı’ projesinin de en kısa zamanda hayata geçirileceğini belirtti. Vize konusundaki haksız uygulamaların Avrupa Adalet Divanı’nın Sosyal kararı ile de bir kez daha vurgulandığını ifade eden Prof. Dr. Kabaalioğlu, bu alanda sonuç alınabilmesi için AB üyesi devletleri ve ilgili makamları tedirgin etmeden soğukkanlı, akılcı ve aynı zamanda süreklilik arz eden bir politika uygulamanın gerekliliğine dikkat çekti.

Avrupa Toplulukları Adalet Divanında Soysal Davasının Avukatı olan ve aynı zamanda TOBB ve İKV tarafından oluşturulan “Vize Çalışma Grubunda” da yer alan Rolf Gutmann ise Soysal Davasında ''yurt dışına hizmet sunumu için gidecek Türk vatandaşlarına vize uygulanamaz ve Schengen Vize Antlaşması Türkiye ile imzalanan Katma protokolün gerisindedir'' yönünde karar çıktığını hatırlattı. AB ülkelerindeki kuralların birbirinden farklı olduğuna işaret eden Gutmann, her ülke için eşit uygulamaların söz konusu olmadığını söyledi. Soysal kararı gereği, ''pasif hizmet alımı'' çerçevesinde iş adamlarının vizeden muaf olması gerektiğini belirten Gutmann, bunun yanı sıra turistlerin, hastaların, iş adamlarının sporcu ve sanatçıların, üç aya kadar eğitim alacak öğrencilerin de vizesiz olarak AB'deki ülkelere gitmesi gerektiğini kaydetti.