İKTİSADİ KALKINMA VAKFI
E-Bülteni
İKTİSADİ KALKINMA VAKFI
E-Bülteni

AB’DE ÜNİVERSİTELER YÜKSEK EĞİTİMİ KRİZDEN KORUMAK İÇİN 2010 YOL HARİTASI ORTAYA KOYUYORLAR

18-21 Mart tarihleri arasında Prag’da yapılan bir toplantıda, 800 üniversiteyi temsil eden Avrupa Üniversiteliler Birliği (AÜB) bir bildiri yayımladı ve eğitim sektörünü krizden koruyabilmek için çözüm yollarını belirtti.
AB’DE ÜNİVERSİTELER YÜKSEK EĞİTİMİ KRİZDEN KORUMAK İÇİN 2010 YOL HARİTASI ORTAYA KOYUYORLAR

18-21 Mart tarihleri arasında Prag’da yapılan bir toplantıda, 800 üniversiteyi temsil eden Avrupa Üniversiteliler Birliği (AÜB) bir bildiri yayımladı ve eğitim sektörünü krizden koruyabilmek için çözüm yollarını belirtti. İçinde çeşitli mesajlar taşıyan söz konusu bildiri Bologna’da yapılacak ve 46 ülkenin katılacağı yeni bakanlar toplantısında ele alınacak konu başlıklarını içeriyor. AÜB, bu toplantıda üniversiteleri temsil edecek. Ele alınacak konulardan biri de, 2010 yılından sonra, üniversitelerle ilgili gerçekleştirilmesi planlanan gelişmeler olacak.

AÜB, Avrupa’da ekonomiyi kurtarma çalışmaları için bir itici güç olarak üniversitelerin rolünün altını çizdi ve siyasilerin Amerika’daki gibi, eğitime yatırım yapmaları gerektiğini vurguladı. Aynı zamanda, AÜB, Avrupa’nın yetenekli gençleri kaybetmesini göze almaması gerektiğini savundu ve Avrupa’daki üniversitelerin, hükümetlerini yatırımlar konusunda teşvik etmeleri gerektiğini belirtti. Avrupa Komisyonu, Avrupa üniversitelerinin gayretlerini artırması ve Barselona hedeflerine ulaşması için; hükümetlerinden GSYİH’nın %3’ünü araştırma konusunda, %2’sini yüksek eğitim konusunda yatırıma yönlendirmelerini istemeleri gerektiğini savundu. Prag Bildirisi, genç araştırmacılar için gerçek fırsatlar ve teşvikler yaratılması, Avrupa genelinde yaşam boyu öğrenmenin uygulanarak, eğitimde mevcut potansiyelin ortaya çıkarılması ve finanse edilmesi, üniversite tesisleriyle kampüs altyapısının iyileştirilmesi amacıyla ciddi önlemler alınması gerektiğini ortaya koyuyor.   Bildiride, Avrupa’daki üniversitelerin başarıya ulaşması için 10 önemli noktanın gözden geçirilmesi gerektiği savunuluyor: 1-Katılım fırsatlarını artırma. 2-Araştırmacıların kariyerlerini geliştirme. 3-Yararlı ve yaratıcı çalışma programları sağlama. 4-Farklı türde araştırma kurumları geliştirme. 5- Şekillendirme, güçlendirme ve özerklik uygulama. 6-Gelirin arttırılması ve çeşitlendirilmesi. 7-Kalite ve şeffaflığın arttırılması. 8-Uluslararası teşvik. 9-Hareketlilik durumunun iyileştirilmesi ve arttırılması ve 10- Ortaklığın geliştirilmesi. Gelecek birkaç ay içinde, bu 10 noktanın her biri ayrıntılı bir teklif konusu olacak ve kurumsal, ulusal ve Avrupa düzeyinde tavsiyeler yapılacak.

Üniversiteler, Bologna sürecini derinleştirmek amacıyla, 2010  ve sonrası için dört temel amaç öneriyorlar: 1-Avrupa’da yüksek öğretimin geliştirilmesi için yüksek öğretim ve araştırma arasındaki bağlantının güçlendirilmesi ve birleştirilmesi 2- Kişilerin belirli ihtiyaçlarına esnek ve duyarlı kurslar ve araştırma programları sunulması 3- Kamunun sorumluluğu ve üniversite özerklik düzeyinin tekrar tanımlanması 4- Üniversitelerin genel sorunlarını birlikte çözebilmeleri için üniversiteler arasında işbirliğinin sağlanması.

AÜB, uzun süreli, güvenilir ve küresel sorunlara uygun bir strateji belirlemek açısından, bütün ilgili tarafların arasında gerçekleşen bu diyalogların çok önemli olduğunu belirtti.

 

Diğer Yazılar