![]() |
![]() |
YUNANİSTAN’DA GENEL SEÇİMLER YAPILDI
Yunanistan’daki erken ulusal seçimler 4 Ekim 2009 Pazar günü gerçekleşti. Seçim sonuçlarına göre Yorgos Papandreu liderliğindeki Panhelenik Sosyalist Parti (PASOK) oyların %43,92’sini alarak seçimlerden galip çıktı. Seçim öncesinde Kostas Karamanlis’in Başbakanlığında hükümette bulunan Yeni Demokrasi Partisi (YDP) oyların % 33,48’ini alarak ikinci parti olmasına rağmen 2004 yılından bu yana süregelen zaferini kaybetmiş oldu. Başbakan Kostas Karamanlis parti başkanlığından da istifa etti.
Aldığı oylarla PASOK, mecliste 160 milletvekiline sahip olarak tek başına iktidara gelebilecek. Kurulacak olan yeni hükümet aynı zamanda Yunanistan’ın yeni Türkiye politikasını da belirleyecek. Yunanistan’da her iki ana parti de Türkiye’nin AB’ye üyelik sürecini destekliyor. Ancak Papandreu, Karamanlis hükümetini dış politikada olayları sadece takip eden, insiyatif almayan bir yönetim olduğu için eleştirerek kendi dış politikalarının daha katılımcı ve söz sahibi bir tavır içinde olacağını vurguluyor. Bu noktada Papandreu’nun 1999 yılındaki Türkiye-Yunanistan arasındaki yakınlaşmanın mimarlarından biri olması ön plana çıkıyor.
Yeni hükümetin ilk dış politika icraatı, Türkiye için de hayli önem taşıyan, Aralık ayı AB zirve toplantısı olacak. Zirvede Türkiye’nin müzakere süreci ve özellikle Kıbrıs Rum Kesimi gemilerine limanlarını açmama konusu değerlendirilecek. Bu doğrultuda, muhtemelen kurulacak olan yeni hükümetin Başbakanı olacak olan Papandreu, seçim kampanyası sırasında “veto” hakkından ödün vermeden zirveye gideceğini vurguladı. Yorgos Papandreu aynı zamanda Kıbrıs Rum kesimi lideri Dimitris Hristofyas tarafından da daha fazla tercih ediliyor. Seçim sürecinde adada çözüm için Papandreu Hristofyas’a destek sözü verdi.
Kıbrıs meselesi dışında Türkiye ve Yunanistan arasındaki en önemli güncel sorunlardan biri de yasadışı göç. Yunanistan ülkeye Türkiye güzergahını kullanarak giren göçmenleri Türkiye’nin geri almasını istiyor. Bu sorunu da AB gündemine taşıdı. Bilindiği üzere Yunanistan ve Türkiye arasında 2001 yılından bu yana yürürlükte olan geri kabul anlaşmasının uygulanmasında çeşitli sorunlar yaşanıyor. PASOK hükümetinin Türkiye ile ilgili dış politika meselelerinde nasıl bir yol izleyeceği her ne kadar tam netleşmese de daha aktif bir politika izleyeceği öngörülüyor.