AVRUPA PARLAMENTOSU AB VATANDAŞLARININ GÜNLÜK HAYATINI NASIL ETKİLİYOR?
İKV olarak, 4–7 Haziran 2009 tarihleri arasında gerçekleştirilecek Avrupa Parlamentosu seçimleri bağlamında yaşanan gelişmeleri Nisan, Mayıs, Haziran ve Temmuz aylarındaki e-bültenlerimizin birer sayısında değerlendiriyoruz. Bu haftaki e-bültenimizde, AP’nin AB vatandaşlarının günlük hayatını nasıl etkilediği ele alınıyor.
KIBRIS’TA LİDERLER ARASINDA GÖRÜŞMELER DEVAM EDİYOR
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat ile Güney Kıbrıs Rum Yönetimi (GKRY) Lideri Dimitris Hristofyas arasında, adadaki soruna çözüm bulunması amacıyla yürütülen kapsamlı müzakereler çerçevesinde 27. görüşme 5 Mayıs 2009 tarihinde gerçekleştirildi.
AVRUPA PARLAMENTOSU’NDA TÜRKİYE OTURUMU DÜZENLENDİ
Avrupa Parlamentosu (AP) 5 Mayıs’ta, seçimlerden sonra DTP’ye yönelik olarak düzenlenen operasyonların etkisiyle “Türkiye’de Demokratik Süreç” başlıklı bir oturum düzenledi.
BREMEN’DE “GÜNÜMÜZ TÜRKİYESİ VE AVRUPA’NIN GELECEĞİ” KONULU BİR ULUSLARARASI KONFERANS DÜZENLENDİ
8-9 Mayıs tarihlerinde Almanya’nın Bremen kentinde AB tarafından fonlanan Sivil Toplum Diyaloğunun geliştirilmesi programı kapsamında “Anlayış Köprüleri: Kültürlerarası Avrupa ve Türkiye’nin Katkısı” projesinin ilk ayağını oluşturan konferans gerçekleştirildi.
Avrupa Komisyonu, Avrupa Parlamentosu Yeşiller grubu 6 Mayıs 2009’da Strazburg`da "Türk Vatandaşları için AB Vizesi: Açıklık Zamanı" adlı bir konferans düzenlendi.
ÇEK CUMHURİYETİ SENATOSU LİZBON ANTLAŞMASI’NI ONAYLADI
Çek Cumhuriyeti Senatosu, 6 Mayıs 2009 tarihinde Lizbon Antlaşması’nı 20’ye karşı 54 oyla onayladı.
PRAG ZİRVESİ’NDE GÜNEY KORİDORU İLE İLGİLİ DEKLARASYON İMZALANDI
8 Mayıs 2009 tarihinde Çek Cumhuriyeti Başbakanı Mirek Topolanek ve Avrupa Komisyonu Başkanı José Manuel Barroso eşbaşkanlığında Prag’da düzenlenen toplantı, enerji kaynaklarına sahip ülkeler ile geçiş ülkelerine (Azerbaycan, Mısır, Gürcistan, Irak, Kazakistan, Türkiye, Türkmenistan, Özbekistan), gözlemci üçüncü ülkelere (ABD, Rusya, Ukrayna) ve uluslararası mali kuruluşlara (AYB, AYKB ve Dünya Bankası) bir araya gelerek enerji ve ulaştırmada Güney Koridoru’nun oluşturulmasıyla ilgili en üst düzeyde görüş alışverişinde bulunma imkânı tanıdı.
AVRUPA PARLAMENTOSU, SIĞINMA POLİTİKASINA İLİŞKİN YENİ KURALLARI KABUL ETTİ
7 Mayıs tarihinde, Avrupa Parlamentosu, Avrupa sığınma sisteminin işleyişini ve sığınmacıların haklarını iyileştirmeye yönelik bir dizi öneriyi kabul etti.
AVRUPA PARLAMENTOSU, MEDIA MUNDUS PROGRAMINI KABUL ETTİ
7 Mayıs tarihinde, Avrupa Parlamentosu genel kurulunda gerçekleştirilen oylama neticesinde MEDIA MUNDUS Programı, 16 ret ve 25 çekimser oya karşılık, 484 evet oyuyla kabul edildi.
AVRUPA KOMİSYONU 7. ÇERÇEVE PROGRAMLA İLGİLİ DEĞERLENDİRME RAPORUNU AÇIKLADI
Avrupa Komisyonu 2007–2013 dönemini kapsayan araştırma ve geliştirme alanındaki 7. Çerçeve Programa (ÇP) ilişkin ara dönem değerlendirme raporunu açıkladı.
REACH TÜZÜĞÜ TARTIŞMALARI DEVAM EDİYOR
Avrupa Parlamentosu, 7 Mayıs’ta Strazburg’da gerçekleştirilen genel kurulunda Komisyon’un kimyasalların kaydı, değerlendirilmesi, izni ve kısıtlanmasını öngören REACH tüzüğü hakkında yeni bir karar aldı.
AB FOK BALIĞI TİCARETİNİ BÜYÜK ORANDA YASAKLAMA YOLUNDA İLERLİYOR
Avrupa Parlamentosu 5 Mayıs günü Strazburg’da, AB sınırları içinde 2010 yılından başlamak kaydıyla fok balığı ticaretinin neredeyse bütünüyle yasaklanmasını öngören bir yaklaşım benimsedi.
AVRUPA PARLAMENTOSU KARA TAŞIMACILIĞINDA ÇALIŞMA SAATLERİNİ DÜZENLEYEN TASLAK YÖNERGEYİ REDDETTİ
Avrupa Parlamentosu (AP) 5 Mayıs 2009 tarihinde Komisyon tarafından hazırlanan ve karayolu taşımacılığında çalışanların çalışma saatlerini düzenleyen taslak yönergeyi reddetti.
AVRUPA KOMİSYONU’NUN 2009 BAHAR DÖNEMİNE İLİŞKİN EKONOMİK TAHMİN RAPORU YAYIMLANDI
Avrupa Komisyonu’nun 2009 bahar dönemine ilişkin ekonomik tahmin raporu 4 Mayıs’ta yayımlandı.
AB’DE BAZI ÜRÜNLERE İNDİRİMLİ KDV UYGULAMASINA İLİŞKİN İKİ DİREKTİF KABUL EDİLDİ
AB Maliye Bakanları 5 Mayıs’ta vergilendirme alanında iki direktif kabul etti.
Avro Alanı Başkanı Jean-Claude Juncker, İrlanda’da ekonomik durumun zor ve karmaşık olduğunu açıkladı.
Adalet Divanı 30 Nisan 2009 tarihli kararında (Case C-531/07) ithalatçıların Almanca kitapların Avusturya’daki yayıncı tarafından belirlenen perakende satış fiyatının altında bir fiyatla satılmasını önleyen Avusturya mevzuatının AB’de malların serbest dolaşımı ilkesine aykırı olduğuna karar verdi.
AVRUPA KOMİSYONU İNGİLİZ NORTHERN ROCK BANKASI SORUŞTURMASINI UZATMA KARARI ALDI
Avrupa Komisyonu 1 yıldır devam eden, İngiltere’nin Northern Rock’ın yeniden yapılandırılması için verdiği devlet yardımı paketine ilişkin soruşturmanın, bu yardımın rekabet dezavantajı yaratabileceği endişesi ile uzatılmasına karar verdi.
AVRUPA KOMİSYONU, ALMAN COMMERZBANK’IN KISMEN KAMULAŞTIRILMASINA ONAY VERDİ
Avrupa Komisyonu Almanya’nın ikinci büyük özel bankası olan Commerzbank’ın kısmen kamulaştırılmasına bazı şartlarla onay verdi.
AVRUPA PARLAMENTOSU TÜRKİYE’YE İLK KEZ OFİS TAHSİS EDECEK
TBMM’nin başvurusu üzerine Avrupa Parlamentosu (AP), Haziran 2009’da yapılacak yedinci Avrupa parlamentosu seçimlerinden sonra Türkiye’ye ofis tahsis edileceğini bildirdi.
AVRUPA’DA TÜRK KÜLTÜRÜNÜN TANITILMASINA YÖNELİK ETKİNLİKLERE HIZ VERİLDİ
Türk kültürünün Avrupa’da tanıtılmasına yönelik olarak, bu ay çeşitli etkinlikler düzenleniyor.
9 Mayıs 1950’de, zamanın Fransa Dışişleri Bakanı Robert Schuman, Avrupa’da barışın sağlanması için uluslarüstü kurumların oluşturulmasına dayanan organize bir Avrupa inşa etme konusundaki önerisini sunmuştu.