İKTİSADİ KALKINMA VAKFI
E-Bülteni
İKTİSADİ KALKINMA VAKFI
E-Bülteni
14-20 ŞUBAT 2013

İKV’DEN HAFTAYA BAKIŞ

Geçtiğimiz hafta Avrupa Birliği (AB) gündeminde, Dış İlişkiler Konseyi’nde alınan kararlar, Avrupa Patent Anlaşması ile AB’nin birçok ülkesine yayılan at eti skandalı yer aldı. G20 Toplantısı ise diğer bir önemli gelişme olarak gündemdeki yerini aldı. Dün Bulgaristan Başbakanı Borisov’un elektrik fiyatlarını protesto eden halkın gösterileri sonrasında “ polisinin halka karşı şiddet kullandığı bir hükümette kalmak istemediği” yönünde bir açıklama yaparak istifa etmesi de gündemi belirleyen bir gelişme oldu.

Türkiye-AB ilişkileri gündeminde ise 71’inci Türkiye-AB Karma Parlamento Komisyonu Toplantısı, AB Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış’ın İngiltere ve Fransa ziyaretleri ile AB Genişleme ve Komşuluk Politikası’ndan Sorumlu Komisyon Üyesi Štefan Füle ve Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin’in Brüksel’de kadına şiddetin önlenmesi için hazırlanan kampanya için bir araya gelmesi yer aldı.

18 Şubat tarihinde gerçekleştirilen AB Dışişleri Konseyi’nde Mali ve Suriye’deki durum, Kuzey Kore’nin 12 Şubat’ta gerçekleştirdiği nükleer füze testi, AB’nin Doğu Ortaklığı politikası ve Zimbabwe’deki gelişmeler ele alındı. Toplantıda, Mali’ye yönelik AB eğitim misyonu olan EUTM Mali’nin faaliyete geçmesi; Suriye’ye yönelik insani ve mali yardımın uzatılması; AB ve ilgili ülkelerle yapılması planlanan Doğu Ortaklığı sürecinde söz konusu ülkelerin ulusal politikalarına bağlı olduğu; Kuzey Kore’nin nükleer füze testine karşı AB’nin ülkeye yaptırım uygulaması ve Zimbabwe hükümeti mensubu altı kişinin tabi olduğu seyahat yasağının askıya alınması kararları alındı.

İspanya, Polonya ve Bulgaristan dışında 24 AB üyesi devletin Avrupa Birleşik Patenti’nin oluşturulmasını sağlayacak uluslararası anlaşmayı imzalaması ile AB patenti için tek bir mahkeme ve yargı sistemi yürürlüğe konulacağı açıklandı.

Son günlerde AB gündeminde yerini alan at eti skandalına ilişkin ise son olarak, Avrupa Komisyonu denetimleri artırmaya karar verdi. Buna göre, işlenmiş gıdalar üzerinde DNA testi yapılması öngörülüyor.

15-16 Şubat tarihlerinde Rusya’nın başkenti Moskova’da gerçekleştirilen G20 Toplantısı’nda uluslararası finans sistemindeki reformlar, uzun vadeli yatırım finansmanı seçenekleri üzerine mesajlar verildi.

Türkiye-AB gündeminin önemli haber başlıklarında ilk olarak Türkiye-AB Karma Parlamento Komisyonu'nun (KPK) 71’inci Toplantısı’nın 14-15 Şubat tarihlerinde Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM) gerçekleştirilmesi oldu. TBMM Başkanı Cemil Çiçek, AB Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, AB Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Jean-Maurice Ripert’in aynı sıra Avrupa Parlamentosu (AP) üyelerinin de katıldığı toplantıda AB-Türkiye ilişkilerinin gidişatı, AB Dönem Başkanlığı ve Suriye’deki gelişmeler ele alındı.

AB Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış’ın İngiltere’ye ve Fransa’ya yaptığı resmi ziyaretleri geçtiğimiz haftanın önemli konularından biri olarak öne çıktı. Bağış, İngiltere ziyaretinde ülkenin AB Bakanı ve Londra Belediye Başkanı ile görüşürken, AB projesinin savaşı önleyen büyük bir barış projesi olduğunu hatırlatarak, Türkiye’nin üyeliği ile küresel bir barış projesi olacağını belirtti. İngiltere ziyaretinin ardından Fransa’da da temaslarda bulunan Bağış, ülkenin AB Bakanı Bernard Cazeneuve, Cumhurbaşkanı Diplomatik Danışmanı Paul-Jean Ortiz ve Avrupa İşleri Danışmanı Philippe Léglise-Costa ile görüşmelerinde Fransa ve Türkiye ilişkilerine değinirken Fransa’nın bloke ettiği başlıklardan birinin açılabilmesi üzerine duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Tüm okuyucularımıza iyi bir hafta diliyoruz.