BAĞIŞ FRANSA’YA RESMİ ZİYARETTE BULUNDU
AB Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış resmi temaslarda bulunmak üzere 20 Şubat 2013 tarihinde Fransa’nın başkenti Paris’e gitti. Öncelikle Fransa’nın AB Bakanı Bernard Cazeneuve ile bir görüşme gerçekleştiren Bağış, ardından İçişleri Bakanı Manuel Valls, Cumhurbaşkanı Diplomatik Danışmanı Paul-Jean Ortiz ve Avrupa İşleri Danışmanı Philippe Léglise-Costa ile bir araya geldi.
Bağış, Sarkozy döneminden kalan soğuk ilişkilere değinerek, Fransa’nın Türkiye’nin AB üyelik sürecini tıkayan beş başlığı bloke ederek Türkiye’nin AB’ye katılım müzakerelerine getirdiği siyasi odaklı sorunların hiçbir manasının olmadığını daha önce dile getirmişti. Aynı şekilde Bağış, Hollande dönemiyle iki ülke arasında gelişmeye başlayan ilişkilerin yanı sıra son olarak Fransa’nın 22’nci fasıl olan “Bölgesel Politika ve Yapısal Araçların Koordinasyonu” faslının açılmasına sıcak baktığını açıklamasını doğru bir adım olarak nitelendirmişti. Türkiye tarafından Fransa’ya yapılan resmi ziyaretlerde, Fransa’nın tüm engellerin kaldırılmasında istekli olduğu açıklanmıştı. Öte yandan Fransa’nın bu tutumu üzerine açıklamada bulunan AB Genişleme ve Komşuluk Politikası’ndan Sorumlu Komisyon Üyesi Štefan Füle, bu durumun 2013 yılında AB-Türkiye ilişkilerine ivme kazandırabileceğini belirtmişti. Bu gelişmeler neticesinde Bağış’ın Paris ile ikili ilişkileri güçlendirme amacıyla bu ziyareti gerçekleştirmesi önemli bir adım olarak gösterilmekte. Fransa’nın bu ılımlı tavrının, üyelik sürecinin tekrar canlandırılması için önemli olduğunu hatırlatan Egemen Bağış, Fransa’dan gelen haberleri memnuniyetle karşıladıklarını dile getirdi. 22’inci faslın açılması için de mümkün olan her şeyi yapacaklarını vurgulayan Bağış, söz konusu faslın ülkedeki bölgesel farklılıkların ortadan kaldırılmasında önemli olduğunu belirtti.
Diğer yandan Bağış’ın ülkenin İçişleri Bakanı Manuel Valls ile yaptığı görüşmesinde, iki ülke arasında terörle mücadele kapsamında PKK operasyonları ve Paris’te öldürülen üç kadının soruşturması değerlendirildi.
Fransa tarafından bloke edilen diğer başlıklar şöyle: Tarım ve Kırsal Kalkınma (11’inci Fasıl); Ekonomik ve Parasal Politikalar (17’nci Fasıl); Mali ve Bütçesel Hükümler (33’üncü Fasıl); Kurumlar (34’üncü Fasıl).