İKTİSADİ KALKINMA VAKFI
E-Bülteni
İKTİSADİ KALKINMA VAKFI
E-Bülteni
14-20 ŞUBAT 2013

FÜLE VE BAKAN ŞAHİN BRÜKSEL’DE BİR ARAYA GELDİ

AB’nin Genişleme ve Komşuluk Politikası’ndan Sorumlu Komisyon Üyesi Štefan Füle ile  Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin Brüksel’de bir araya geldi. 14 Şubat 2013 tarihinde Dünya’da kadına şiddet konusunda farkındalığın artırılması amacıyla hazırlanan One Billion Rising Kampanyası etkinliğine katılan ikili, konuyla ilgili basın açıklamasında bulundu.

“En önemlisi zihinsel dönüşüm”

Bakan Şahin, katıldığı etkinlik sonunda yaptığı açıklamada, kadına şiddet ile mücadelenin temelinde toplum olarak topyekûn mücadelenin olduğunu belirtti. Buradaki en önemli sorunun sevgisizlikten kaynaklanan problemler olduğunu ifade eden Şahin, bu nedenle çözümün zihinsel dönüşümden geçtiğini vurguladı. Bu tür etkinliklerin gündeme taşınarak toplum bilincinin artmasına katkı sağladığını sözlerine ekledi.

Füle ise konuşmasında, AB olarak özellikle cinsiyet eşitliği, kadınlara yönelik istihdam, eğitim ve siyasette söz hakkı gibi bazı temel hakları öncelik alanlarına aldıklarını belirtti. Türkiye tarafından 8 Mart 2012 tarihinde kabul edilen ve aynı yıl 20 Mart tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanan “Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun” için Türkiye’ye övgüler sunan Komisyon üyesi, AB’ne aday ülke konumundaki Türkiye’nin bu konularda atacağı adımların üyelik sürecine katkı sağlayacağını kaydetti.

Kampanya etkinliklerinden biri olan ve hem AB hem de dünya genelinde farkındalık yaratmak isteyen herkesi dans ederek bu şiddete dur demeye çağıran etkinlikle milyonlara ulaşılmış oldu. BM Binyıl Kalkınma Hedefleri’nin temel hedeflerinden biri olan kadınların her alanda güçlendirilmesi ve cinsiyet eşitsizliğin ortadan kaldırılması amacının gerçekleşmesi için 2015 yılına kadar yapılan çalışmalar her fırsatta dile getirilmektedir. OECD’nin 2012 yılı verilerine göre, dünyadaki her beş kadından biri aile planlamasında yer alamazken ve kadınların yüzde 50’si aile içi şiddete karşı ses çıkaramazken, kadın hakları için yapılan her çabanın önemi artmakta olduğu belirtilmektedir.

Etkinlik videosu’na http://ec.europa.eu/avservices/video/player.cfm?sitelang=en&ref=92755 internet adresinden ulaşılabilir.

OECD verilerine için http://www.oecd.org/social/poverty/discriminationagainstwomenpersistsaroundtheglobehamperingdevelopment.htm internet adresinden ulaşılabilir.