İKTİSADİ KALKINMA VAKFI
E-Bülteni
İKTİSADİ KALKINMA VAKFI
E-Bülteni
14-20 ŞUBAT 2013

AB işlenmiş gıdalar üzerinde DNA testi yapılması kararı aldı

AB, sığır eti kullanıldığı belirtilen bazı ürünlerde at eti çıkmasının ardından, işlenmiş gıdalar üzerinde DNA testi yapılmasına karar verdi. AB Sağlık ve Tüketicinin Korunması Komisyonu’nun önerisinin kabul edilmesi ile Avrupa genelinde gıdaların denetlenmesi ve mevcut durumun tespit edilmesi için yaklaşık 2 bin 250 test yapılması öngörülüyor. Testlerde sadece at eti oranları değil at etlerinde bulunabilen, gıdalarda bulunması yasaklı ve insan sağlığı için zararlı olan fenilbutazon maddesi de araştırılacak.

İlk olarak, İngiltere’de yapılan incelemelerde ortaya çıkan ve bir dondurulmuş gıda üreticisinin etli lazanyasında inek eti yerine yüzde 60 oranında ve bir başka firmanın ürününde de yüzde 100 oranında at etine rastlanması sonucu başlayan sürecin ardından büyük bir hipermarket zincirinde satılan hamburgerlerde ve dünyaca ünlü bir hamburger restoranları zincirinin bazı ürünlerinde inek eti yerine at eti kullanıldığı tespit edilmişti. İngiltere’nin ardından Fransa’da da benzer durumlar ortaya çıkınca ürünler satıştan çekilmişti. Bu olayların soruşturulmaya başlanması ile AB’de gıda tedarik zincirinin yapısı da ortaya konuyor. Fransa’da dondurulmuş gıda içerisinde bulunan et ürünlerinde at etine rastlaması ile ilgili olarak yapılan incelemede, söz konusu ürünün Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’nde (GKRY) bulunan bir tüccara sipariş verildiği ve tüccarın eti Hollanda’daki bir toptancıdan temin ettiği ve Hollandalı toptancıya ise ürünün Romanya’da bulunan bir mezbahadan ulaştırıldığı belirtildi. Bunun ardından ilk siparişi veren firmanın kendisine ulaşan eti Fransız bir firmanın sahibi olduğu Lüksemburg’daki fabrikaya teslim ettiği ve ürünün İsveç markası altında AB’de piyasaya sürüldüğü kaydedildi.