Avrupa Parlamentosu üyeleri, Avrupa Komisyonu’nun Genişlemeden Sorumlu Üyesi Stefan Füle ve İrlanda Dışişleri Bakanı Lucinda Creighton, Kürt meselesinin çözümüne yönelik devam eden diyalog sürecini desteklediklerini dile getirerek, bu konuda aşama kaydedilmesi gerektiği çağrısında bulundular.
AP Avrupa Halk Partisi Grubunu (European People’s Party-EPP) temsilen, Ria Oomen Ruitjen (Hollanda) “Geniş tabanlı bir çözüme ulaşabilmek için terör örgütü lideri ve hükümet ile görüşmelere başlamalıyız” dedi. Ruitjen’in Avrupa için Liberal ve Demokrat İttifakı Grubundan (Alliance for Liberals and Democrats for Europe-ALDE) olan meslekdaşı Alexander Graf Lambsdorff (Almanya) ise Avrupa Parlamentosu görüşmelerinin “Türk hükümeti için bir sinyal” niteliğinde olduğunu belirterek, Avrupa Parlamentosu’nun Türk hükümetini gerekli diyaloğu başlatması için zorladığını söyledi. Bununla birlikte, meslektaşı ve Avrupa Sosyal Demokrat Partisi üyesi (Progressive Alliance of Socialists and Democrats-S&D) Raimon Obiols (İspanya) bu diyalog sürecinin “Türkiye’nin modernleşme tarihindeki şüphesiz en zor ve karmaşık zorluk” niteliğinde olduğunu belirtti. Obiols ayrıca Türkiye’de yaşanan sorunların temelde Kürt sorunuyla bağlantılı olduğunu ifade etti. Öte yandan, Birleşik Avrupa Solu/Kuzeyli Yeşil Solu’nu (European United Left-Nordic Green Left-GUE/NGL) temsilen Jürgen Klute (Almanya) konu ile ilgili olarak mevcut tartışmaların “çözüme giden ilk adım” olarak görülmesine rağmen yapılması gereken birçok şeyin olduğunu belirtti. Klute ayrıca her iki tarafın da birbirlerine güvenmeleri gerektiğinin önemini vurgulayarak tartışmaya açılacak konular hakkında fikir birliğine varılmasının önemli olduğunu söyledi.
Türkiye-AB Karma Parlamento Komisyonu Eşbaşkanı Hélène Flautre (Fransa) ise, “tarihi görev” niteliğindeki diyalog sürecinin gerçekleşmesi için gerekli olan imkânların sağlanmasının terör örgütü liderinin farklı Kürt grupları ile iletişime girmesi açısından büyük önem taşıdığını belirtti. Flautre ayrıca bu sürecin, bölgesel çıkarlar kapsamında Türk Hükümetinin ilerleme kaydetmesine yönelik teşvik unsurları içerdiğinin altını çizdi. Charles Tannock (İngiltere) ise terör örgütünün şiddet uygulamalarını bırakması gerektiğini vurgulayarak herhangi bir ön koşul talep etmeden, Türkiye’deki azınlıkların korunması ve azınlıklara saygı gösterilmesi kapsamında görüşmelere başlanması gerektiğini belirtti.
İrlanda Dışişleri Bakanı Creighton, Kürt sorununun, üyelik müzakerelerinin işleyişi açısından ciddi sonuçlar doğurduğundan acilen çözümlenmesi gerektiğini belirtti. Avrupa Komisyonu’nun Genişlemeden Sorumlu üyesi Füle ise ilgili tarafların ve halkın çoğunluğunun da bu sürece destek vermesinin AB tarafından iyimser bir gösterge olarak değerlendirildiğini dile getirerek, bu sürecin tam anlamıyla sonuç odaklı olduğuna inandıklarını söyledi. Füle ayrıca bu süreç başarı ile tamamlandığı takdirde Türkiye’deki karara bağlanmamış birçok sorunun da çözüleceğini sözlerine ekledi.
Son olarak, Creighton ve Füle ile birlikte Avrupa Parlamentosu üyeleri, üç terör örgütü üyesinin 9 Ocak tarihinde Paris’te öldürülmesini kınayarak, yaşanan bu olumsuzluğa rağmen barışın desteklenmesi ve görüşmelerin sekteye uğramaması açısından ilgili tarafların ileriye dönük adımlar atmaları konusunda beklentilerini dile getirdiler.