Geçtiğimiz hafta Avrupa Birliği (AB) gündeminde, Avrupa Komisyonu`nun Genişleme ve Komşuluk Politikası’ndan Sorumlu Üyesi Štefan Füle’nin Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi’ndeki (AKPM) değerlendirmeleri, AB-Latin Amerika ve Karayip Zirvesi ve Dünya Ekonomik Forumu’nda İngiltere Başbakanı David Cameron ile Almanya Başbakanı Angela Merkel’in açıklamaları yer alırken; Türkiye-AB ilişkileri gündeminde ise Hırvatistan’ın Türk vatandaşlarına yakın tarihte uygulayacağı vize vardı.
HIRVATİSTAN, TÜRK VATANDAŞLARINA VİZE UYGULAMAYA BAŞLIYOR
Hırvatistan hükümeti, vize sistemini AB’ye uyumlu hale getirme çalışmaları kapsamında 1 Nisan 2013`ten itibaren ülkeye gelen Türk vatandaşlarına vize uygulanmasına karar verildiğini açıkladı. Hırvatistan Dışişleri Bakanlığı`ndan yapılan açıklamada, günümüze kadar uzanan Hırvatistan ve Türkiye arasındaki vize ilişkilerinin, eski Yugoslavya zamanında yürürlükte olan vize sistemiyle ilgili antlaşmaya göre belirlendiği ifade edildi.
TÜRKİYE, İTHALAT REJİMİNE İLİŞKİN BAZI DEĞİŞİKLİKLER GETİRDİ
2012 yılında, yüzde 7 oranının altına düşmüş olmasına rağmen, cari açık, Türkiye’nin ekonomisi için önemli bir endişe kaynağı olmaya devam ediyor. Bu durum karşısında, Türk hükümeti ithalatı kısıtlayacak bazı yeni düzenlemeler getirdi. Bu kısıtlamalar özellikle çelik ürünleri, kırmızı et, motorlu taşıtlar ve alkollü içecek sektörlerini yakından ilgilendiriyor.
FÜLE, AKPM’DE AB GENİŞLEMESİNE İLİŞKİN DEĞERLENDİRMELERDE BULUNDU
Avrupa Komisyonu’nun Genişlemeden ve Komşuluk Politikası’ndan Sorumlu Üyesi Štefan Füle 24 Ocak 2013 tarihinde Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi’nde (AKPM) yaptığı konuşmada, AB genişlemesine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
Bosna-Hersek’in AB ile bütünleşme süreci konusunda değerlendirmelerde bulunan Füle, Bosna-Hersek’in halen anayasasını Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) Seydiç-Finci kararı uyarınca değiştirmemiş olmasının İstikrar ve Ortaklık Anlaşması’nın (SAA) yürürlüğe girmesini ve ülkenin AB’ye inandırıcı bir üyelik başvurusunda bulunmasını geciktirdiğinin altını çizdi.
Füle, Avrupa Komşuluk Politikası’na ilişkin değerlendirmelerde bulundu
AB’nin, Avrupa Komşuluk Politikası’nın (ENP) Mayıs 2011’deki gözden geçirilmesinden sonra insan hakları, demokrasi ve hukukun üstünlüğü konularına atfettiği önemi artırdığını ifade eden Füle, “ne kadar çok (reform), o kadar çok (destek)” prensibini ve ortak ülkeler arasında farklılaştırmayı yeni yaklaşımın merkezine koyduklarını ifade etti.
IMF 2013 DÜNYA VE AVRO ALANI BÜYÜME BEKLENTİSİNİ DÜŞÜRDÜ
Uluslar arası Para Fonu IMF Ekim 2012’de yayınlamış olduğu “Dünya Ekonomik Görünümü” raporunda yer alan projeksiyonlara ilişkin olarak 23 Ocak 2013 tarihinde güncellemeler yaptı. 2013’te küresel büyümenin bir miktar artış göstereceği ancak dünya ekonomisinin yavaş seyrini devam ettireceği belirtiliyor. Dünya ekonomisi büyüme hızında 2012’ye göre beklediği iyileşmenin biraz daha yavaş gerçekleşeceğini öngören IMF 2013 tahminini yüzde 3.6’dan yüzde 3.5’e indirdi.
İLK AB - LATİN AMERİKA VE KARAYİP DEVLETLER TOPLULUĞU ZİRVESİ GERÇEKLEŞTİRİLDİ
İlk olarak gerçekleşen AB-Latin Amerika ve Karayip Devletler Topluluğu Zirvesi, 26 - 27 Ocak 2013 tarihleri arasında Şili’nin başkenti Santiago’da geçekleşti. Zirve’ye AB’nin temsilcilerinin yanı sıra 33 ülkeden oluşan Latin Amerika ve Karayip Devletler Topluluğu’nun (CELAC) liderleri katıldı.
AB LİDERLERİ, DAVOS’TA AB’NİN GELECEĞİNE İLİŞKİN AÇIKLAMALARDA BULUNDU
23-27 Ocak 2013 tarihlerinde Davos’ta düzenlenen Dünya Ekonomik Forumu’nda görüşen İngiltere Başbakanı David Cameron ve Almanya Başbakanı Angela Merkel, AB ile ilgili açıklamalarda bulundular. Cameron, geçtiğimiz hafta Londra’da yaptığı İngiltere ve AB hakkındaki konuşmasında gelecek seçimlerden sonra İngiltere’nin AB üyeliği hakkında bir referandum düzenlenmesini istediği yönündeki açıklamasına gelen eleştirilere yanıt verirken, Almanya Başbakanı Merkel ise AB’de reformları hızlandıracak bir "rekabet paktı" oluşturulmasını talep etti.
6’INCI AB – BREZİLYA ORTAK ZİRVESİ GERÇEKLEŞTİRİLDİ
ZİRVESİ GERÇEKLEŞTİRİLDİ 6’ıncı AB – Brezilya Zirvesi, 24 Ocak 2013 tarihinde Brezilya’nın başkentinde gerçekleştirildi. Brezilya tarafını Cumhurbaşkanı Dilma Rouseff ve birçok Bakan, AB tarafını AB Konseyi Başkanı Herman Van Rompuy ve Avrupa Komisyonu Başkanı José Manuel Barroso’nun temsil ettiği zirvede öncelikli olarak bölgesel ve uluslararası güvenlik konuları yer aldı. Bu çerçevede, Suriye ve Mali’deki son durum, İran’ın nükleer sorunu, İsrail-Filistin çatışması ve Gine-Bissau Cumhuriyeti’nde yaşanan siyasi ve kurumsal kriz başta olmak üzere Kuzey Afrika ve Orta Doğu’daki son gelişmeler ele alındı.
AVRUPA VERİ KORUMA DENETMENİ, 2013 VE 2014 YILLARINA İLİŞKİN EYLEM PLANINI AÇIKLADI
Avrupa Veri Koruma Denetmeni (European Data Protection Supervisor – EDPS) tarafından önümüzdeki iki yıl için hazırlanan strateji, 22 Ocak 2013 tarihinde Avrupa Komisyonu’nun Adaletten Sorumlu Üyesi Viviane Reding ve İçişlerinden Sorumlu Üyesi Cecilia Malmström’ün yanı sıra, Avrupa Parlamentosu Sivil Özgürlükler Komisyonu’nun Başkan Yardımcısı Sophie in t’ Veld ve AB Terörle Mücadele Koordinatörü Gilles de Kerchove’ye sunuldu.
GÜNDEMDEN KISA KISA...