İKTİSADİ KALKINMA VAKFI
E-Bülteni
İKTİSADİ KALKINMA VAKFI
E-Bülteni
1-15 OCAK 2013

İKV’DEN HAFTAYA BAKIŞ

Geçtiğimiz hafta, Avrupa Birliği (AB) gündeminde Türkiye tarafından hazırlanan “2012 Yılı İlerleme Raporu”, İrlanda’nın AB Dönem Başkanlığı’nı devralması ve Avrupa Parlamentosu’nun (AP) Türkiye Raporu yer aldı.

2012’nin son gününde AB Bakanlığı tarafından açıklanan “2012 Yılı İlerleme Raporu”nda  son bir yıl içinde AB müktesebatına uyum kapsamında yapılan mevzuat ilerlemeleri ele alındı. Egemen Bağış, rapora ilişkin yaptığı açıklamada, Türkiye’ye ilişkin AB tarafından hazırlanan son ilerleme raporunun taraflı tutumların gölgesinde kaldığını belirtirken, buna karşılık olarak Türkiye tarafından hazırlanan raporda da belirtildiği şekilde “Siyasi Kriterler”, “Ekonomik Kriterler” ve “Üyelik Yükümlülüklerini Üstlenebilme Yeteneği” kapsamında son 10 yılda yaklaşık 2 bin mevzuatın ulusal mevzuat kapsamında düzenlenip yürürlüğe girdiğini kaydetti. Egemen Bağış ayrıca raporun tepki niteliğinde değil, yapılan reformların paylaşılması yönünde hazırlandığını vurguladı.

1 Ocak 2013 tarihinde AB Konseyi dönem başkanlığını devralan İrlanda’nın 7’nci kez üstlendiği AB Konseyi dönem başkanlığı, Dublin’in AET/AB’ye üyeliğinin 40’ıncı yıl dönümünde denk gelmesi bakımından sembolik önem taşırken, ilk kez kurtarma fonu alan bir Üye Devlet AB dönem başkanlığını üstlenmiş oldu. İrlanda AB dönem başkanlığının teması olarak istikrar, istihdam ve büyümeyi seçerken, en önemli önceliğini ise AB’de istikrarın sağlanması ve bunun büyüme ve istihdama dönüştürülmesi oluşturuyor. 9 Ocak 2013 tarihinde Dublin’de nihai çalışma programının ve önceliklerinin lansmanını gerçekleştiren İrlanda, temel hedeflerini kalıcı insan merkezli büyüme, istihdam dostu büyümeye ve Avrupa’nın kaynaklarına yatırım ve Avrupa ve Dünya: Ortaklarla kazan-kazan taahhütleri şeklinde oluşturdu.

AP Türkiye Raportörü Hollandalı Hristiyan Demokrat Ria Oomen-Ruijten hazırladığı Türkiye taslak raporunu, 9 Ocak 2013 tarihinde kamuoyu ile paylaşırken Türkiye'de başlangıcından itibaren destekledikleri demokratik açılımın başarıyla sonuçlanması umudunu dile getirdi. Oomen-Ruijten, TBMM'nin bu yılın ilk yarısında yeni anayasayı hazırlamasını samimiyetle beklediğini ifade ederken, terör örgütü PKK'yı şiddetle kınayarak AB üyelerine terörle mücadelede Türkiye'yle daha fazla işbirliği ve dayanışma içinde olmaları çağrısında bulundu. Yargı ve temel haklar alanında Türkiye'deki sorunlara da değinen Oomen-Ruijten, bu başlığa ilişkin açılış kriterlerini Ankara'ya bildirmekten bile kaçınmanın doğru bir yaklaşım olmadığına işaret ederken  üye ülkelerden Türkiye'ye objektif davranmalarını istedi. Türkiye taslak raporunda ayrıca Türkiye'nin bölgesel rolü, Suriye siyaseti ve anayasa süreci olumlu olarak değerlendiriliyor.

Tüm okuyucularımıza iyi bir hafta diliyoruz.